Focus

Joan Caball

coordinador general de la unió de pagesos

“Catalunya necessita una política agrària pròpia”

El conseller Llena no ha fet de conseller d'Agricultura; no s'ha mullat prou

Joan Caball representa el sindicat agrari majoritari a Catalunya. Alerta de la difícil situació de la pagesia catalana i critica fort l'administració catalana.

Quina és la situació del món de la pagesia avui?

És un moment difícil per la baixada de preus, a causa de la situació de domini que exerceixen els quatre que controlen la demanda; i per l'augment de costos de producció en el sector agrari i per la falta de resposta dels responsables polítics. Sembla que l'agricultura i l'alimentació no són una prioritat per als governants.

Les relacions amb la conselleria han estat difícils.

Perquè no ens donen respostes. Els polítics han d'assumir les seves responsabilitats i posar-les davant de la pertinença a un partit o a un govern. El conseller Llena no ha fet de conseller d'Agricultura.

No s'ha mullat prou?

S'ha mullat molt poc. Bàsicament ha anat repetint tòpics: que si la globalització, que si no es pot fer res... Però es poden fer coses; per exemple, posar fi a la competència deslleial dels productes de fora de la UE que no han de passar els controls que se'ns exigeix a nosaltres. També ens podien ajudar a posar fi a la posició de domini de les grans superfícies; contribuir a promoure els productes de casa nostra i fer complir les normes d'identificació correcta. Tot això és acció de govern que demana tenir-ho clar. L'únic que ha tingut clar és escoltar l'agroindústria, que té una visió de curta volada.

Diu que els polítics no consideren l'agricultura una sector estratègic.

I els fets ens donen la raó. L'alimentació és un sector prioritari. Hem de garantir que tothom pugui menjar a Europa amb garanties. Però defugen la seva responsabilitat.

L'ocupació al camp ha baixat en un any un 11%.

És el resultat de l'abús de la posició de domini de les grans cadenes de distribució, que ofereixen el producte un 40% més car del preu que paguen al productor. Això fa que molta gent plegui i altra no s'incorpori al sector perquè no ho veu clar. A Catalunya li cal una política agrària pròpia, sense menystenir el que pugui venir de la resta de l'Estat o Europa. No es parla amb els pagesos, ni es preocupen que n'hi hagi quants més millor.

Com es posa fi a l'abús de poder majorista?

Primer hem de fer complir la llei. L'abús de poder està tipificat com a comportament no legal dins la legislació de comerç. La pregunta és per què no s'actua? Per què són molt poderosos? La llei ha de ser igual per a tothom.

El futur és la venda directa, com han fet alguns ramaders amb la llet?

La venda directa és una part de la solució. Hauria d'augmentar un 5% més que ara. Segur que, poc o molt, condicionaria els majoristes. També hem de guanyar valor afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.