Focus

Francesc Martos

conseller delegat del parc tecnològic del vallès (ptv)

“De diner n'hi ha, però busca inversions de garantia”

El tema fiscal passa més per deduccions que no per la subvenció directa

El PTV va arribar a tenir 170 empreses, però la crisi l'ha ressituat en unes 150.

Les empreses d'àmbit tecnològic han resistit millor que altres la crisi, en un entorn de més estabilitat. Han hagut d'ajustar costos, és clar, com els de telefonia, però a nosaltres la incorporació del Parc de l'Alba ens ajuda, ja que hem unificat xarxes. Fa uns anys era més important tenir una idea, mercat i professionals.

I ara?

Ara ho és més tenir sortida a nivell financer, i no és el mateix el finançament d'una multinacional solvent que una empresa de dos o tres treballadors, que fora del patrimoni familiar no té res per avalar. De diner n'hi ha, però busca inversions de garantia. Fins i tot ens trobem que empreses del parc deixen aparcats projectes perquè els receptors de la feina són de sectors amb crèdit restringit, com ara la construcció i l'automoció. El problema és que molta gent ja no fa el primer pas. L'índex de mortalitat d'empreses al PTV és dels més baixos. Moltes famílies estan disposades a donar suport als fills per un pis, però no per una empresa. Molts segueixen aspirant a ser funcionaris, però també hi ha gent amb inquietuds. Amb la crisi, tancar un exercici inicial amb pèrdues pot provocar la defunció de l'empresa perquè no rebrà crèdits. Hi ha empreses que fan impossibles per tancar amb benefici mínim i seguir tenint accés a crèdits.

Acabeu de celebrar consell d'administració amb unes xifres esperançadores.

Sí, hem aconseguit tancar l'exercici amb beneficis i una facturació de les empreses de 1.200 milions. No és la funció del parc, però és positiu. Al Barcelona Meeting Point vam fer contactes i oferir descomptes, i això ens ha permès incorporar empreses. El curs que ve tindrem una escola bressol per ajudar a la conciliació laboral, amb una inversió de 400.000 euros. S'afegirà a altres serveis dins del parc, com ara una oficina de Correus, un hotel i una agència de viatges.

Però l'oficina de Correus perilla si n'obren una de nova a Cerdanyola.

Ens interessa que es mantingui i estem parlant amb Correus. És un espai accessible i amb aparcament, i que no només dóna servei al parc. A més, d'una oficina més centralitzada fa dos anys que se'n parla i potser està frenada per la crisi.

Com van els projectes d'ampliació?

L'únic solar per edificar al parc és al costat del centre d'empreses. D'acord amb el Consorci de la Zona Franca, volem ampliar l'edifici central per a empreses de biotecnologia amb serveis comuns específics i problemàtics, com és l'accés a oxigen o hidrogen. Volem inaugurar-lo pel 25è aniversari, el 2012.

Cal canvis en el marc fiscal?

Passa més per deduccions que no per subvenció directa. Si a una empresa petita que comença li dius que tindrà bonificacions en l'impost de societats, això no li serveix, ja que sovint no és ni societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.