Eines

Diferents però iguals

Carrefour aprova dos plans d'igualtat -un per als seus hipermercats i un altre per als supermercats- que cobreixen tots els aspectes relacionats amb els recursos humans

L'objectiu és que ningú tingui coartada la carrera per motius personals

L'1 de gener de 2011 han entrat en vigor als centres de la cadena de distribució Carrefour -tant als hipermercats com als supermercats de la marca- les primeres mesures del pla d'igualtat (que en realitat són dos, un per a cada tipus de gran superfície), que la direcció de Carrefour i la representació majoritària dels sindicats van aprovar a final de 2010, després de mesos d'intensa negociació. L'objectiu principal dels plans és garantir la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes, assegurant un entorn lliure de discriminació, sobretot per totes les qüestions relacionades amb el gènere. Els documents recullen més de 200 mesures que abracen tots els processos i polítiques de recursos humans de la companyia i de les seves filials, des de l'accés a l'empresa fins a la formació i el desenvolupament professional, incloses la retribució o la formació, entre molts altres aspectes.

Elena Cardona, directora jurídico-laboral de Carrefour a l'Estat espanyol, es mostra satisfeta del resultat d'un procés que va començar el 2008, un any abans que es regulés per llei la necessitat que les companyies de més de 200 treballadors disposin d'aquesta mena d'instruments legals. I agraeix especialment l'esforç fet pels sindicats per acordar un seguit de mesures que "han de servir per garantir que tothom tingui assegurada una relació d'igualtat amb l'empresa; que cap treballador pugui veure coartada la seva carrera professional dins la nostra companyia per motius personals".

El pla d'igualtat fa un èmfasi especial en la necessitat de protegir les víctimes de la violència de gènere i d'assetjament sexual, anant, fins i tot, més enllà de les obligacions que en aquestes matèries estableix el seu conveni, explica Cardona. Dels 44.000 treballadors que formen la plantilla dels centres només es coneix un cas de violència de gènere que s'hagi posat en coneixement de la direcció, explica Elena Cardona. Pel que fa a l'assetjament sexual, hi ha hagut sis denúncies de les quals se n'ha pogut verificar com a certa una, que va acabar amb l'acomiadament de l'autor de l'assetjament. "Amb aquestes actituds som intolerants", manifesta Cardona.

En matèria de conciliació, el document regula l'excedència especial de dos a quatre mesos per a les persones que hagin de fer tràmits en adopcions internacionals, l'assistència conjunta de futurs progenitors a les consultes mèdiques per tècniques de reproducció assistida o la possibilitat d'unir les vacances al permís de paternitat. Tanmateix, i d'acord al que estableix la legislació vigent, en el document es preveu adoptar mesures de discriminació positiva en favor de les dones, per corregir la situació de desigualtat en què es troben envers els homes. En altres camps s'inclou, per exemple, l'eliminació, en els processos de selecció, de preguntes de caire personal -estat civil o número de fills- que no estiguin relacionades directament amb el lloc de treball que es preveu cobrir.

El pla, que té una vigència inicial de cinc anys, preveu un procés de formació específica en matèria d'igualtat i dóna molta importància a la necessitat de comunicar les virtuts de l'acord a tots els empleats, facilitant-los l'accés a la informació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.