Borsa

Terratrèmol Moody's

Moody's rebaixa altre cop la qualificació del deute espanyol i revifa els temors d'insolvència dels països perifèrics. L'Íbex-35 perd un 0,96% i els 10.400 punts.

Les borses han començat a descomptar l'impacte negatiu que tindrà en la recuperació econòmica el sisme d'ahir al Japó

En les darreres jornades el protagonisme se l'ha endut l'agència de qualificació Moody's, que ha deixat en segon pla les revoltes als països àrabs; l'imminent increment del preu del diner a la zona euro, i les dades macroeconòmiques. Moody's ha decidit aplicar una nova retallada de la qualificació del deute espanyol, fins a Aa2. I no només Moody's rebaixa el ràting sinó que també manté la perspectiva negativa i deixa la porta oberta a més baixades en el futur.

La tisorada de Moody's ha caigut a plom en els mercats i ha sacsejat la poca confiança que tenen els inversors en la renda variable, fet que ha provocat una fugida d'aquests actius. Així, l'Íbex-35 ha estat tota la setmana intentant mantenir-se per sobre del nivell dels 10.500 punts però no ho ha aconseguit i ha tancat divendres en els 10.398,40 punts, un 0,96% menys que la setmana anterior i ja encadena la segona setmana en números vermells.

Fins al moment, el mes de març està resultant el pitjor del 2011. A punt de començar la segona quinzena del mes, l'Íbex-35 arrossega unes pèrdues del 4,17% d'ençà que començà el març i redueix fins al 5,47% els guanys en el conjunt de l'exercici —a finals de febrer l'Íbex-35 sumava una rendibilitat del 10,06% en dos mesos.

La macro tampoc ha contribuït a invertir la tendència de la renda variable. No han estat unes jornades amb gaires referències macroeconòmiques, però les que s'han publicat no han estat gaire positives per als parquets.

L'increment de les demandes d'atur als EUA es va ajuntar amb els respectius augments del dèficit comercial nord-americà i del xinès, i això no va anar gaire bé a la renda variable internacional i més encara després del cop que va rebre de Moody's en la mateixa jornada.

També va decebre als mercats l'índex de confiança del consumidor de la Universitat de Michigan, que va patir una davallada fins als 68,2 punts quan els experts esperaven una lleu baixada fins als 76,5 punts.

I les revoltes al món àrab, tot i que han passat a segon pla en les darreres sessions, continuen pressionant a l'alça el preu del petroli i posant en dubte una recuperació econòmica sòlida, ara més incerta encara pel terratrèmol d'ahir al Japó, les conseqüències econòmiques del qual estan per mesurar-se, però tot indica que seran significatives i tindran impacte en la resta d'economies. Pràcticament totes les borses internacionals va començar a descomptar en la mateixa sessió de divendres amb correccions.

Els inversors estaran expectants durant les pròximes jornades per avaluar com afectarà la retallada de la qualificació del deute espanyol de Moody's a les subhastes de lletres i obligacions que s'han de celebrar dimarts i dijous. De moment, aquesta setmana l'efecte Moody's ja s'ha deixat notar. El mateix dilluns, l'agència de qualificació abaixava tres esglaons de cop el deute grec, fins a ficar-lo en el grup dels bons escombraria. La subhasta de deute que va dur a terme Grècia va veure's pressionada per la retallada de Moody's, i el tresor hel·lè va haver d'incrementar la rendibilitat de les seves lletres a 6 mesos fins al 4,75% des del 4,64% de la subhasta anterior.

Però no només Grècia va patir en la col·locació de deute, ja que Portugal va anar als mercats cercant finançament i li van girar l'esquena però, en canvi, sí que li han exigit molt més. Així, Portugal s'ha vist obligat a pagar un 6% per una emissió a dos anys, rendibilitat que suposa un increment del 46% respecte a una col·locació anterior de les mateixes característiques.

Els inversors no es confien gaire i menys encara després dels continus rumors sobre Portugal i la necessitat que el fons europeu l'hagi de rescatar. Per la seva part, Espanya també ha vist com s'enfilava la rendibilitat del bo a deu anys fins el 5,51% i la prima de risc pujava cap als 222 punts bàsics, malgrat que la subhasta realitzada pel Tresor va permetre col·locar 4.000 milions d'euros en obligacions a 15 anys sense problemes, contràriament al que va passar amb els seus socis europeus.

Més fons per als rescats.

Ara els mercats estan pendents del que decideixin els dirigents de la zona euro sobre l'ampliació del fons de rescat europeu per esvair els actuals dubtes. Tot apunta, però, que en la reunió de divendres, 18 de març, no es donarà cap pas en aquest sentit, i que aquest debat es deixarà de banda fins a final de mes, quan es debatrà l'increment del fons. El resultat de tot plegat: un altre focus d'incertesa i més volatilitat sobre uns mercats sacsejats per un conjunt de preocupacions que van creixent setmana rere setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.