Borsa

Diner no gaire poruc

Els índexs borsaris es refan dels dubtes sobre l'impacte en l'economia global del tsunami al Japó i de la por d'una crisi nuclear esperonats per la intervenció del ien i l'alto el foc a Líbia.

Moody's retalla dos esglaons de cop la qualificació del deute
de Portugal, i s'encareix
la darrera emissió i es frena la demanda

Amb tot el que ha plogut durant les darreres sessions en la pràctica totalitat de borses internacionals, finalment els descensos enregistrats en el conjunt de la setmana han estat menys abundosos del que a meitat de setmana semblava que podrien ser. L'Íbex 35, el principal índex de la borsa espanyola, ha acomiadat la setmana en els 10.328,40 punts, nivell que suposa un retrocés del 0,67% en cinc jornades i que deixa en el 4,76% les plusvàlues anuals. Aquest balanç anual positiu contrasta amb les pèrdues o els minsos guanys que mostren els seus homòlegs europeus, i és que l'Íbex 35, tot i les incerteses que planen sobre l'economia espanyola i la seva solvència financera, s'està comportant comparativament millor que la resta de borses europees.

Els inversors van començar la setmana borsària amb la mirada fixa al Japó però cotitzant la decisió dels dirigents de la zona euro de reforçar fins als 440.000 milions d'euros (des dels 250.000 milions actuals) el fons de rescat per a països amb problemes de finançament. La pressió dels mercats vers el deute espanyol es va reduir –la prima de risc va caure per sota dels 200 punts bàsics– i l'Íbex 35 ho va aprofitar per escalar posicions de manera moderada, mentre la pràctica totalitat de borses internacionals tancaven la jornada en negatiu colpejades per la incertesa davant les conseqüències econòmiques del sisme al Japó. L'efecte de la rebaixa en la qualificació del deute espanyol de la setmana anterior de Moody's s'ha aigualit i el Tresor ha pogut col·locar els seus productes pagant menys que en anteriors ocasions i tenint una forta demanda, fets que van contribuir que la borsa espanyola país millor les notícies negatives que anaven arribant del Japó.

Però a meitat de setmana les excuses que estaven permetent a l'Íbex 35 tenir un comportament relatiu millor que els seus homòlegs europeus es van esgotar, i dimecres l'índex espanyol va caure més que la resta (un 2,30% respecte del 2,26% de l'Euro Stoxx 40 o de l'1,70% del Footsie londinenc) tot i el bon tancament de la borsa de Tòquio (+5,68%). La por per una catàstrofe nuclear va desfermar el nerviosisme i la necessitat de liquiditat va ensorrar els índexs. També la nova retallada de l'agència de Moody's al deute de Portugal en dos esglaons de cop va refredar més els ànims i va obstaculitzar la subhasta de deute portuguès, que es va liquidar amb menor demanda i preus més elevats, i va apropar més la necessitat del rescat al país. Això no obstant, als parquets van anar arribant dades macroeconòmiques positives des dels EUA que han mostrat fortalesa en la seva economia, i que van donar una treva als inversors, que no van deixar passar l'oportunitat d'omplir la cartera a preus més baixos.

Alto el foc.

A més a més, la decisió de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) de donar llum verd a les accions militars a Líbia per tal de frenar Gaddafi va ser rebuda amb alces en els parquets, i més encara després que el dirigent libi anunciés al migdia de divendres l'alto el foc. Malgrat que els índexs han sabut refer-se en una setmana que ha anat de menys a més, la incertesa sobre com i en quina mesura la catàstrofe nipona afectarà la seva economia i per extensió la recuperació econòmica mundial és molt patent.

De fet, el BCE, que va avisar sobre una imminent pujada de tipus d'interès a la zona euro, ara s'ho està repensant. De moment, però, el que sí s'ha decidit és la intervenció en el mercat de divises per frenar l'apreciació del ien i que aquesta no refredi l'economia del país. Per a les properes jornades els inversors no deixaran de mirar cap al país del sol naixent, però hauran de repartir l'atenció amb altres referències capaces de moure els mercats. Així, la setmana portarà dades macroeconòmiques que permetran mesurar com la catàstrofe nipona està afectant la confiança dels consumidors a la zona euro i dels empresaris alemanys, amb l'índex de l'institut IFO. A finals de setmana els parquets també estaran pendents de la nova estimació en el creixement econòmic dels EUA en el darrer trimestre del 2010, l'anterior dada va mostrar una expansió del 3,2%, i de l'estat de la confiança dels consumidors de la Universitat de Michigan, dos dels indicadors més rellevants que segueixen amb lupa els inversors. També cotitzaran en els parquets les notícies sobre l'evolució de la crisi nuclear al Japó i la marxa del conflicte a Líbia. Davant aquest enrevessat escenari, els experts recomanen prudència ja que els inversors podrien quedar atrapats en un dels daltabaixos derivats de qualsevol dels fronts oberts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.