ecolasetmana

Nova onada d'austeritat

El govern espanyol haurà de reduir el dèficit fins al 5,3%, cosa que requerirà nous esforços, i el govern tampoc ha acabat amb la tisora perquè els comptes continuen sense quadrar. Per Ariadna Matamoros

El govern ha aprovat el pla Catalunya Emprèn, un programa dotat amb 200 milions d'euros per als pròxims quatre anys, que preveu crear 60.000 nous emprenedors

Ni el 4,4% ni el 5,8%. Espanya va acceptar dimarts reduir el dèficit al 5,3% enguany, tal com li exigeix l'Eurogrup, cosa que posa punt final, sembla, al mambo de xifres viscut els últims mesos. Amb aquest nou objectiu, l'Estat espanyol haurà d'estalviar uns 5.000 milions d'euros addicionals, una retallada extra que encara no s'ha especificat d'on sortirà però que no recaurà sobre les comunitats autònomes, segons va assegurar Cristóbal Montoro. Una de les poques mesures concretes que el ministre d'Hisenda ha avançat aquesta setmana és el pla que ajudarà les administracions a afrontar els pagaments pendents amb proveïdors i que crearà i mantindrà fins a 100.000 llocs de treball. Menys específic va ser respecte a com augmentar la recaptació. Montoro va obrir la porta a una nova pujada d'impostos amb la promesa, això sí, que l'IVA no es toca. Almenys aquest any. S'auguren més esforços, que no es detallaran fins que no es presentin els pressupostos generals, una espera que es fa més incòmoda cada dia que passa. El que sí s'ha sabut aquesta setmana és que el rebut de la llum s'apujarà a partir de l'1 d'abril. Tot enmig d'unes previsions econòmiques poc esperançadores. La CEOE considera que la reducció del dèficit es quedarà al 6,1%, que el PIB caurà un 1,6% i que es destruiran mig milió de llocs de treball el 2012.

I la recuperació econòmica? Alguns dels pesos pesants a Europa han tingut una ramalada d'optimisme els últims dies. L'OCDE va publicar un índex que apunta un canvi positiu de les economies que componen aquesta organització, Van Rompuy i Durão Barroso creuen que les mesures d'austeritat estan sent efectives per sortir de la crisi, i Monti i Merkel consideren que el zenit de la crisi financera ha finalitzat. Finalment, De Guindos, i per què no, assegura que el pitjor “pot haver passat”.

A casa nostra, per sort, algunes bones notícies han fet pujar els ànims. El govern ha aprovat un programa dotat amb 200 milions d'euros que preveu crear 60.000 nous emprenedors. Incentivar el talent i la projecció a l'exterior. En aquesta línia, l'aeroport de Barcelona aposta per més vols intercontinentals. El Prat tindrà un vol diari a Dubai aquest estiu, Aeromexico reprendrà la seva activitat el 15 de maig, i American Airlines i Iberia van anunciar més vols en la seva ruta entre Barcelona i Miami. L'aposta per la capital catalana també l'ha feta la consultora tecnològica Altran, que concentrarà a la ciutat tots els seus projectes de R+D relacionats amb els vehicles elèctrics. Una decisió estratègica que beneficia la capital catalana, que surt també reforçada amb la constitució aquesta setmana de la Fundació Mobile World Capital, que vol consolidar Barcelona com la capital de la telefonia mòbil.

No tot són bones notícies, però. El sou dels funcionaris es retallarà finalment un 5% el 2012, i ja s'ha aprovat l'euro per recepta i la taxa turística. Tisorada arreu i també a la UAB, que retallarà 4 milions que els obligarà a prescindir d'uns 300 docents, segons els sindicats. En el capítol empresarial, n'hi ha de fredes i de calentes. La Caixa i Banca Cívica negocien la seva fusió per crear un nou líder, el Grup Julià gestionarà el grup turístic de Miami i Guissona va guanyar 40,6 milions el 2011, un 2,9% menys, malgrat que van créixer les seves vendes un 12,6%. D'altra banda, el columnista de L'Econòmic Francesc Granell ha rebut aquesta setmana el Premi Estrella d'Europa 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.