Gran angular

Un Airbnb de molta alÇÀRIA

Si es mira des del cel, a Barcelona emergeix una quarta façana: la que componen els terrats. Segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, aquesta construcció tan característica del sud del Mediterrani i també de la capital catalana, ocupa 17,6 milions de metres de quadrats de la ciutat. Un espai que històricament ha estat transitat per dones que hi estenien la roba, homes que hi criaven gallines o coloms, artesans que buscaven llum o per veïns que celebraven sopars i revetlles en comunitat.

Amb el temps, els terrats i terrasses han adquirit un caràcter més privat, tot i que, recentment, hi ha hagut iniciatives que s'han proposat recuperar aquest espai per al gaudi comunitari. Una d'aquestes és Upstairs BCN, que, sota els preceptes de l'economia col·laborativa, pretén revitalitzar els terrats de Barcelona i convertir-los en escenari de tallers lúdics, activitats culturals i experiències gastronòmiques.

Impulsada per un gestor cultural i un especialista en rehabilitació de terrats -Florenci Guntín i Kiko Escudé-, l'empresa ofereix dos serveis: el lloguer de terrats de la ciutat i l'organització d'activitats i esdeveniments en aquests. En els dos casos, es tracta d'espais privats que els propietaris (particulars, empreses, fundacions, col·lectius o comunitats de veïns) cedeixen puntualment a canvi d'una remuneració.

Tot i que s'havien fet algunes proves abans, la primera activitat organitzada per Upstairs BCN, un taller d'apicultura acompanyat per un tast de mel, va tenir lloc fa només una setmana a una terrassa amb vistes al Port Vell. Aquest mes també hi haurà un taller d'horticultura i tast de gaspatxos amb vistes al Palau de la Música, una observació astronòmica i tast de cerveses en un terrat de Ciutat Vella i un concert de jazz a la plaça Reial.

Segons Guntín i Escudé, de moment, ells estan fent tant la programació com la producció, però la idea és que, a poc a poc, els amfitrions assumeixin tasques de producció -posar les cadires, rebre els assistents, etc-. D'aquesta manera, la plataforma podria funcionar d'una manera més autònoma i ells es podrien dedicar més a la tasca de programar i es podria arribar a una xifra d'unes deu activitats setmanals. Segons els seus plans, això arribaria, si tot es desenvolupa com esperen, cap a la tardor.

Upstairs BCN té ja al seu catàleg deu terrats i terrasses de Barcelona i els fundadors esperen que en siguin més d'aquí a uns mesos. Tots tenen en comú el fet d'estar situats davant d'edificis emblemàtics i conjunts patrimonials o bé d'oferir unes vistes panoràmiques de la ciutat. A més de les activitats que ells organitzen, poden ser llogades per individus, empreses o col·lectius per organitzar els seus propis esdeveniments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.