Borsa

Cimera de dubtes

El diner fuig de la renda variable pels dubtes de la imminent cimera europea. La borsa trenca amb tres setmanes de guanys i l'Íbex-35 recula un 1,36% en cinc sessions.

A finals de setmana la borsa eixuga pèrdues amb l'esperança que l'acord per trobar la solució definitiva a la crisi de deute és a prop

Els nervis no han permès a la borsa espanyola encadenar la quarta setmana consecutiva sumant guanys. Els inversors tenien l'atenció fixada en la cimera que aquest cap de setmana celebren els dirigents de la zona euro i en què s'han de debatre temes de rellevància per trobar una solució a l'actual crisi que ofega la zona euro. Però els parquets s'han anat omplint en el decurs de la setmana de rumors i notícies sobre l'ajornament d'un solució definitiva pels problemes europeus i el diner, temorós com és, ha fugit de la renda variable en les darreres cinc sessions.

Així, el principal índex de la borsa espanyola ha reculat un 2,84% setmanal, en acomiadar-se divendres en els 8.853 punts. El retrocés podria haver estat més elevat si no hagués estat pel bon comportament dels parquets en la darrera jornada de negociació, en què l'Íbex-35 es va apuntar la major alça de la setmana (+2,84%), que va permetre al selectiu reduir fins al 10,20% el descens el 2011.

En l'inici de setmana el signe positiu va tenyir de verd la cotització de l'Íbex-35. Però als parquets hi van anar arribant rumors que van trencar de cop aquest optimisme en apujar el percentatge de la condonació del deute grec per part dels inversors privats. El sector bancari, el fanalet vermell en aquest estira-i-arronsa de la crisi de deute, va tornar a caure arreu. A part de la qüestió del deute, les declaracions del govern alemany en què refredava les expectatives de resolució dels problemes de la zona euro en la cimera del cap de setmana van caure com una galleda d'aigua freda en els parquets.

Els mercats estaven cotitzant expectatives positives i confiaven en un acord definitiu per resoldre la crisi, però un nou ajornament no entrava en els seus plans. Tampoc no va contribuir a generar confiança la rebaixa de qualificació del deute espanyol aplicada aquesta setmana per Moody's, que va seguir les passes de Fitch i Standard & Poor's. L'elevada demanda i el manteniment de la rendibilitat en la subhasta de lletres del Tresor va passar inadvertida entre els inversors, més preocupats pel refredament de l'economia xinesa (que va créixer un 9,1% el darrer trimestre contra el 9,5% i el 9,7% del segon i primer trimestre respectivament).

Els rum-rums sobre el fracàs de la cimera del dia 23 van anar creixent a mesura que avançava la setmana fins dijous, jornada de molts nervis i significatius descensos en gairebé totes les borses europees (la majoria va caure prop d'un 2,5%).

Doble cita.

Els inversors es van deixar portar pels rumors que assenyalaven cap a la manca d'acord entre els dirigents europeus fins que es va fer evident aquest desacord amb l'anunci d'una nova trobada la setmana entrant. La cancellera alemanya Angela Merkel donava cos als rumors que havien ensorrat els índexs anunciant que la complexitat dels temes a tractar exigia més temps, i que en la cimera del cap de setmana no hi hauria acord, malgrat que abans de dimecres s'aprovaria el nou paquet d'ajudes.

Això va donar un respir als inversors i divendres els índexs van retornar a terreny positiu eixugant part de les pèrdues setmanals amb l'esperança que s'arribi a un consens entre els polítics que posi el punt i final a l'actual situació.

Els continus desacords en el si de la zona euro no estan passant inadvertits a la resta de països desenvolupats. Els EUA s'han afanyat a demanar que Europa trobi una “resolució ràpida i decidida”, atès que considera que aquesta crisi suposa “el major risc actual per a la recuperació econòmica global”. La Xina també ha volgut prendre part en aquesta discussió i ha urgit Europa a posar en marxa reformes financeres fonamentals per superar l'actual crisi, que darrerament està dificultant la recuperació econòmica mundial i incrementant les turbulències dels mercats financers.

Davant aquestes incerteses sobre la cimera política a Europa que atabalen els inversors, el que és clar és que els pròxims dies els moviments de les borses aniran en sintonia amb les decisions que allà es prenguin. Si s'arriba a un acord i es dibuixa un camí clar per sortir amb èxit d'aquesta crisi, els índexs ho celebraran amb guanys. Però en el cas que torni a fer-se evident la incapacitat dels dirigents per avançar en els principals ítems que tenen en l'agenda, la decepció s'escamparà pels parquets i els índexs cauran. A part de l'èxit o el fracàs d'aquestes cimeres, l'agenda macroeconòmica també marcarà l'evolució dels principals índexs la setmana, amb la publicació de la confiança dels consumidors europeus i el clima empresarial, i l'índex de confiança de la Universitat de Michigan de divendres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.