Borsa

Dosi de confiança

L'eufòria per l'acord dels líders europeus provoca un ral·li en les borses internacionals. L'Íbex 35 s'afegeix a la festa, es dispara un 4,20% setmanal i arriba als 9.222,40 punts. Per Marisa Nuez

Les alces registrades a l'octubre trenquen l'espiral baixista que va començar al juliol i que va tenyir de vermell tot el trimestre estival

Poques eren les expectatives positives que tenien els inversors al voltant de la cimera celebrada l'última setmana a Brussel·les amb els dirigents dels països de la zona euro. La cancellera Angela Merkel va refredar els ànims dels inversors dies abans i l'assoliment d'un acord entre els polítics per frenar la crisi del deute sobirà a la zona euro dimecres passat va desencadenar l'eufòria a la pràctica totalitat de parquets internacionals. Els mercats, que ja pensaven en un altre fracàs en les negociacions i que es van moure de manera confusa en la primera part de la setmana, es van despertar dijous amb una entesa dels líders europeus basada bàsicament en tres pilars: el quitament del deute grec, que s'apuja fins al 50%, la recapitalització de la banca europea i l'ampliació del fons de rescat fins al bilió d'euros.

De cop els dubtes que atabalaven els inversors van desaparèixer, l'eufòria compradora es va escampar per tots els parquets i es va centrar principalment en els valors bancaris, alguns dels quals van pujar com l'escuma (Société Generale es va enlairar un 22,54% i BNP Paribas, un 16,93%).

Malgrat que les entitats financeres espanyoles no sortien ben parades de l'acord de Brussel·les per recapitalitzar el sector ateses les seves elevades necessitats de capital, els principals bancs es van afanyar a anunciar als mercats que complirien els nous requisits sense dificultats i sense acudir a fons públics. Això va tranquil·litzar els inversors i les compres es van focalitzar en els grans bancs. El BBVA va sumar un 10,21%, i va esdevenir així el segon millor valor de l'Íbex en la jornada, i el Santander va tancar la sessió amb una revaloració del 7,53%. Banco Popular va pujar un 4,06%, i Caixa Bank i Banc Sabadell van guanyar un 3,53% i un 2,83%, respectivament.

Les significatives plusvàlues dels bancs francesos van dur l'índex parisenc Cac-40 a pujar un 6,28%, seguit de l'alemany Dax Xetra, que va guanyar un 5,35% en la sessió. L'Íbex 35 també es va afegir a la festa i va acabar la jornada amb un increment del 4,96%. L'alegria europea es va contagiar a l'altra banda de l'Atlàntic, i Wall Street també va tancar amb avenços importants, optimista amb l'acord dels líders europeus.

No obstant l'alegria compradora de dijous, la proximitat del cap de setmana i les revaloracions assolides en un bon grapat de valors, van conduir els inversors a prendre's una pausa. El primer moviment dels índexs en l'obertura de divendres va empènyer els índexs una mica més amunt, però a poc a poc les forces van anar minvant fins que els parquets es van girar cap a terreny negatiu.

PAUSA OBLIGADA.

La pressa de beneficis per materialitzar els guanys i el resultat de la subhasta de deute italià, que va recollir la persistent desconfiança dels mercats envers el deute dels països perifèrics obligant el Tresor italià a col·locar els seus bons a deu anys a un interès rècord per sobre del 6%, va acabar tenyint de vermell l'última sessió setmanal (l'Íbex 35 va recular un 0,50%). Els inversors aplaudeixen l'acord entre els dirigents europeus, però encara s'han de concretar molts serrells que poden donar ensurts i ningú no vol estar massa exposat a la renda variable.

Tot i que l'atenció durant la setmana s'ha fixat en la cimera europea, la part macroeconòmica també ha aportat el seu granet de sorra a la bona marxa de les borses internacionals. El creixement experimentat per l'economia nord-americana (va registrar un producte interior brut del 2,5% l'últim trimestre) esborra el fantasma de la recaiguda en recessió dels EUA que havia planat sobre els parquets des de l'estiu, i alleugereix la incertesa sobre aquest aspecte.

RAL·LI DE CAP D'ANY?

A un pas de tancar l'exercici 2011, molts inversors comencen a preguntar-se si el famós ral·li de cap d'any ja s'ha iniciat. Encara és aviat per saber-ho, però el que sí que és cert és que l'octubre –a falta d'una sessió borsària– és a punt de convertir-se en el segon millor mes de l'exercici. Durant les últimes quatre setmanes l'Íbex 35 s'ha revalorat un 7,93%, balanç mensual només superat pel gener, mes en el qual el selectiu índex es va enlairar un 9,60%. Amb l'alça registrada a l'octubre, l'Íbex 35 s'ha empassat un gros important de les pèrdues anuals que arrossegava desprès del nefast estiu i a hores d'ara la minusvàlua anual se situa en el 6,44% (en contraposició al 13,31% que acumulava l'índex a finals de setembre). La pujada de l'octubre trenca l'espiral baixista que va començar al juliol i que havia donat com a resultat un trimestre sencer tenyit de vermell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.