Eines

Últims moviments per estalviar en l'IRPF

Inversions en habitatge i aportacions a plans de pensions i comptes estalvi empresa abans que acabi l'any poden fer reduir la quota impositiva de la pròxima declaració de la renda

Les obres de millora dedueixen encara que no siguin en l'habitatge habitual

Els contribuents estalvien una mitjana de 2.768 euros en la declaració de la renda aplicant les deduccions més comunes que ofereix la llei de l'IRPF, segons les estimacions del Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) a partir de les dades de l'exercici del 2009. Obrir un compte habitatge per estalviar un 15 per cent del que s'hi ingressi o fer aportacions a un pla de pensions –amb un estalvi d'entre el 24 i el 49 per cent de les aportacions–, són algunes de les accions més habituals que es fan l'últim mes de l'any per rebaixar la quota impositiva de l'IRPF quan toqui fer la declaració del 2011. Hi ha altres inversions menys practicades però que poden representar estalvis de fins a 1.350 euros anuals per contribuent més, com ara aprofitar la deducció per obres de millora d'habitatge.

Gestha ha elaborat un decàleg de consells fiscals amb el qual el contribuent pot emprendre abans de final d'any accions que generin estalvis en la factura fiscal com els abans comentats.

Plans de pensions.

Aporten un estalvi d'entre un 24% i un 49% de la inversió realitzada, que es resta de la base imposable.

Adquisició de l'habitatge habitual.

En les compres fetes a partir de l'1 de gener del 2011 no tenen dret a la deducció els contribuents amb base imposable superior a 24.106 euros. Per a la resta, la deducció és del 15% amb un límit màxim d'inversió, que és de 9.040 euros en rendes de fins a 17.707 euros i es va reduint progressivament.

En favor de no esperar a comprar hi ha el fet que, si no canvia la llei, el tipus d'IVA reduït del 4% per compra d'habitatge nou només s'aplica fins al 31 de desembre.

Ampliació o rehabilitació de l'habitatge habitual.

Les inversions en obres d'aquestes característiques generen drets a deduccions amb els mateixos requisits que en l'apartat anterior.

Deducció per obres de millora en habitatges.

Creada l'any passat, aquest 2011 s'ha ampliat, de manera que ja no només s'aplica a l'habitatge habitual sinó també a qualsevol habitatge propietat del contribuent no afecte a activitats econòmiques. Aquestes obres no poden ser pagades en metàl·lic i han d'anar destinades a millorar l'eficiència energètica, higiene, salut i protecció del medi ambient en els edificis i habitatges, la seguretat i l'estanquitat dels edificis, a afavorir l'accessibilitat a l'edifici o els habitatges, o bé a la instal·lació d'infraestructures per a l'accés a internet i la TDT. La majoria dels contribuents poden practicar aquesta deducció, ja que el límit de base imposable és de 71.007 euros, encara que a partir de 53.007 baixa progressivament. L'import màxim d'inversió deduïble és de 6.750 euros anuals a un percentatge del 20%; això suposa un màxim de deducció de 1.350 euros.

Plusvàlues D'habitatge.

En el cas que el contribuent hagi venut la seva casa aquest any, el guany que hagi obtingut tributarà al 19% fins a 6.000 euros i al 21% la resta. Es pot neutralitzar aquest pagament reinvertint totalment o parcialment l'import obtingut en un altre habitatge habitual, tenint en compte que la deducció no es podrà practicar mentre la inversió en el nou no superi la feta en l'anterior i que hagi estat deduïda.

Minusvàlues en borsa.

És un bon moment per materialitzar les pèrdues generades per algun fons d'inversió, accions o derivats financers, ja que representa un estalvi si es compensen amb els guanys patrimonials obtinguts, sense que importi el període de generació. Cal tenir en compte que no podran adquirir-se aquests mateixos valors o similars en els dos mesos següents.

Treball.

Es poden estalviar fins a 300 euros amb aportacions a sindicats, quotes obligatòries a col·legis professionals i altres despeses com ara la defensa jurídica contra l'empresari. A més, poden quedar exempts de tributació els rendiments per treballs realitzats a l'estranger, amb un límit de 60.100 euros anuals.

Partits polítics.

Les quotes i aportacions poden deduir-se fins a 600 euros anuals.

Quotes solidàries.

Els donatius a ONG, fundacions i associacions d'utilitat pública desgraven entre un 30% i un 10% de les aportacions.

Compte estalvi empresa.

Els emprenedors que en quatre anys constitueixin una societat limitada nova empresa poden deduir un 15% de les aportacions a un compte estalvi empresa, amb un límit de 9.000 euros anuals.

La cacera de plans de pensions

Moltes entitats financeres fan ofertes a qui els traspassi plans de pensions abans que acabi l'any. Per exemple, ING i Axa regalen un 1,5% dels imports traspassats; Bankinter, un 4% si es traspassen com a mínim 50.000 euros, i el BBVA, el mateix percentatge però a partir de 25.000 euros. La Caixa, per la seva banda, regala un 5% dels imports traspassats amb la condició que el pla es mantingui fins l'1 de gener del 2016, i les ofertes del Banc Popular arriben fins a l'abonament d'un 8%, però al final d'un compromís de permanència de 8 anys.

El límit general de les aportacions a plans de pensions amb dret a deducció és de 10.000 euros, però augmenta fins als 12.500 euros quan el partícip té més de 50 anys. A més, no pot superar el 30% dels rendiments del treball i activitats econòmiques, o el 50%, per als majors de 50 anys.

Si el cònjuge no té rendes del treball o activitats econòmiques, o en té que no superin els 8.000 euros, és rendible fer aportacions a un pla de pensions al seu nom per un màxim de 2.000 euros. També són deduïbles les aportacions a favor de familiars fins a un tercer grau de parentiu amb algun tipus de discapacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.