Borsa

La tempesta s'aigualeix

Els índexs es refan de la rebaixa de Standard&Poor's al ràting de diferents països europeus i dels auguris negatius sobre l'economia. L'Íbex-35 guanya un 1,32% setmanal.

El president del BCE veu un empitjorament en la situació econòmica i l'FMI preveu recessió a Espanya, però la borsa controla els nervis

Les decisions de les agències de qualificació comencen a relativitzar-se. Després d'un 2011 ple d'amenaces, rumors i rebaixes de qualificació en el deute de diferents països europeus, el 2012 no podia ser menys. Standard&Poor's (S&P) ha tornat a treure les tisores i ha rebaixat la qualificació a nou països europeus, però, tot i que en un primer moment els mercats van patir sacsejades per aquesta decisió -els rumors es van difondre divendres 13 al migdia-, d'ençà que començà la setmana els nervis s'han anat calmant a poc a poc.

L'expectació dilluns a primera hora era màxima. Tothom volia comprovar quina era la reacció dels inversors davant la rebaixa acordada per S&P i es temia que les vendes inundessin les pantalles dels brokers. Però tot i els descensos inicials, els inversors van saber refer-se i els guanys van acabar per imposar-se a gairebé la totalitat de parquets europeus (a Wall Street era festiu). No obstant això, la borsa espanyola va quedar al marge de les pujades (que van anar del 0,37% del Footsie londinenc a l'1,25% del Dax alemany) i va tancar amb un insignificant descens del 0,01%.

La bona acollida que va tenir la subhasta de deute francès i que les primes de risc dels països afectats per la rebaixa de qualificació no es disparessin sinó que es relaxessin en la primera jornada setmanal van ser missatges que els inversors van interpretar de forma positiva i que van calar durant els dies següents.

Aquesta reducció del diferencial entre el bo alemany -considerat el més segur a Europa i més ara que Alemanya s'ha quedat al marge de la retallada d'S&P- i el deute espanyol i francès ha contribuït en les darreres jornades a fer que aquests països tinguessin un fort suport dels inversors en les respectives col·locacions que han realitzat. Tant és així que a Espanya les emissions tant de lletres a curt termini com de bons a llarg termini s'han cobert sense problemes i amb una forta demanda que ha ajudat a fer que el Tresor pagui molt menys que en subhastes precedents. I això s'ha traduït en cert optimisme en els mercats de renda variable.

UNA DE CALENTA...

Però, segons els experts, que els països europeus col·loquin el seu deute sense problemes té a veure més amb la liquiditat que ha posat sobre la taula el Banc Central Europeu (BCE) que amb un canvi real del panorama econòmic. En aquest sentit aquesta setmana el mateix president del BCE, Mario Draghi, ha advertit que la crisi a la zona euro ha empitjorat i és “molt greu”, alhora que l'agència Moody's ha anunciat que Espanya, Itàlia, Portugal i Grècia entraran en recessió al 2012 i que la locomotora alemanya tindrà un estancament.

L'escenari econòmic a la zona euro continua molt complicat però els inversors l'han ignorat en les darreres sessions i els principals índexs han aguantat els envits, esperançats que les negociacions entre el govern grec i els creditors arribin a bon port i esperonats per uns comptes empresarials -sobretot els arribats dels EUA- força bons donat el context advers.

Així, el principal índex de la borsa espanyola, l'Íbex-35, ha aconseguit arribar als 8.561,90 punts durant la setmana i s'ha revalorat un 1,32% en cinc jornades, fins i tot després que el Fons Monetari Internacional (FMI) hagi revisat a la baixa les previsions de creixement de l'economia espanyola, de la qual creu que no creixerà en els propers dos anys (estima un decreixement de l'1,7% al 2012 i un -0,3% el 2013). Malgrat les pessimistes previsions que planen sobre l'economia espanyola, l'Íbex-35 ha trepitjat terreny positiu en el balanç anual i ha acabat la setmana sense guanys anuals (-0,05%).

Si bé aquesta setmana ha estat òrfena de referències macroeconòmiques de rellevància, en les jornades que han de venir els inversors tindran l'agenda plena d'indicadors que condicionaran l'esdevenir dels parquets. L'aspecte que centrarà l'atenció dels mercats serà el resultat de la reunió entre Grècia i els creditors. La manca d'acord pot portar nous ensurts als parquets. D'altra banda, la nova subhasta de lletres a curt termini del Tresor espanyol serà seguida pels mercats per comprovar si els negres auguris sobre l'economia espanyola han minat la confiança dels inversors cap al seu deute.

I a l'altra banda de l'Atlàntic la reunió de dimarts de la Reserva Federal (FED) mantindrà expectants els inversors, que tot i que no esperen modificacions en la política monetària sempre mantenen l'esperança que la FED posi en marxa paquets d'estímul econòmic. A més a més, divendres se sabrà el creixement de l'economia nord-americana al darrer trimestre de 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.