Borsa

Més tragèdia que comèdia

Els polítics grecs han arribat a un pacte, però trontolla per la negativa d'un partit a donar-hi suport. L'optimisme desapareix dels parquets i l'Íbex 35 recula un 0,72% setmanal.

La borsa espanyola és incapaç de sumar la cinquena setmana consecutiva en positiu, però manté una revaloració del 2,69%
en l'exercici

Una setmana més, el que passa en el si de Grècia envaeix els parquets i determina el comportament dels principals índexs borsaris. En els últims dies s'ha fet un pas endavant: l'executiu de Lukàs Papadimos ha arribat a un acord amb la resta de forces polítiques per endegar els ajustos necessaris per rebre l'ajut econòmic. Però amb això no n'hi ha hagut prou per donar una empenta a uns mercats dominats per l'ensopiment que s'han topat amb la desconfiança dels socis europeus i del Fons Monetari Internacional (FMI) –els que paguen el rescat- demanant garanties sobre el compliment dels ajustos aprovats a Atenes. I no els falta raó.

A finals de setmana els inversors havien de pair que un partit grec d'extrema dreta anunciés que no aprovaria el pacte a què havien arribat el dia abans amb les mesures d'austeritat que desbloquejarien el rescat. Els polítics alemanys tampoc ho veuen gens clar i divendres asseguraven que el pla d'ajustos pactat pels grecs no seria suficient per reduir el deute del país i rebre l'ajuda. Ningú no es refia de ningú i el segon paquet de fons a Grècia segueix congelat. Igual que la borsa.

En les darreres sessions el principal índex del mercat borsari espanyol ha reculat un 0,72% i divendres es va acomiadar en els 8.797,10 punts. Aquest descens trenca amb quatre setmanes consecutives d'avenços, però no impedeix que d'ençà que va començar el 2012 el selectiu índex continuï trepitjant terreny positiu (2,69% en l'exercici).

A part del serial grec, els experts atribueixen els últims descensos a la presa de beneficis abans del cap de setmana i al fet que els inversors s'han vist intimidats per la proximitat a resistències importants, com ara els 8.900 punts i els 9.000 punts de l'Íbex 35. Sense anar més lluny, dijous passat el selectiu índex va marcar un màxim intradia en els 8.966,40 punts, però des de llavors l'Íbex 35 s'ha anat desinflant i l'assalt als 9.000 punts s'ha deixat per a més endavant, quan l'escenari actual s'aclareixi.

SENSE CANVIS.

Tot i que les negociacions a Grècia acaparen l'atenció dels mercats, aquesta setmana han tingut la cita mensual del Banc Central Europeu (BCE) per desconnectar del que passa a Atenes. El banc emissor no ha sorprès els inversors ja que ha deixat en l'1% el preu del diner a la zona euro, però sí que ha deixat els mercats una mica confusos amb les declaracions posteriors. Mario Draghi, president del BCE, ha afirmat que els tipus són en un nivell adequat atès que hi ha símptomes de millora en l'economia de la zona euro. Tanmateix, el banc ha mostrat preocupació per l'existència de riscos i incerteses a batre. Després del manteniment dels tipus d'interès per part del BCE, l'FMI s'ha mostrat més pessimista amb relació al creixement econòmic i creu que l'entitat presidida per Draghi encara disposa de marge de maniobra per fer una política monetària més expansiva, ateses les perspectives negatives que planen sobre la zona euro.

La setmana vinent les xifres mostraran si aquest refredament econòmic del qual han estat parlant diversos organismes i entitats les últimes setmanes és tan evident. Entre dimecres i dijous es coneixerà el producte interior brut (PIB) de les grans economies europees en el conjunt del 2011 -Alemanya i França-, però també de les economies més febles i que han estat a l'ull de l'huracà dels especuladors en els darrers mesos -Itàlia i l'Estat espanyol-. El PIB del conjunt de la zona euro també es publicarà en els pròxims dies. D'altra banda, el Tresor espanyol té prevista una subhasta de deute a curt termini després que aquesta setmana hagi tornat a rebre el suport del mercat en la col·locació de 4.000 milions d'euros en bons a deu anys, tot i el repunt que ha experimentat novament la prima de risc (que ha tornat a superar els 300 punts).

I, pel que fa a l'acord a Grècia, el cap de setmana el seu Parlament ha d'aprovar el paquet de reajustaments que obriria la porta al segon tram d'ajuda per evitar la fallida, fet que determinarà l'obertura de dilluns dels mercats borsaris internacionals, tant si donen llum verd al pacte inicial com si no. Ara per ara, els inversors aposten per aquesta segona opció, després de les últimes notícies que van inundar de pessimisme la darrera sessió setmanal. A més a més, dimecres se celebrarà una nova reunió de l'Eurogrup per tornar a debatre els serrells del rescat grec. Amb tot això damunt la taula, la prudència s'ha instal·lat en els parquets en espera del nou capítol de la tragicomèdia grega, en què els últimes esdeveniments s'han menjat l'optimisme que s'havia generat sobre l'imminent desenllaç del problema grec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.