Borsa

Naufragi titànic

La borsa continua naufragant per la incertesa de la situació econòmica i l'empitjorament del deute sobirà europeu. L'Íbex 35 es desploma a mínims i cau un 5,35% setmanal.

La incertesa pel control d'YPF a l'Argentina està perjudicant l'evolució de Repsol i arrossegant més avall el principal índex espanyol

El perill està focalitzat a l'Estat espanyol i els inversors ho tenen molt clar. Els dubtes que planen sobre la capacitat del país per complir l'objectiu de dèficit enmig d'un panorama econòmic deprimit (recessió econòmica, elevada taxa d'atur, baix consum i reestructuració financera) s'amplifiquen setmana rere setmana, i això és el que està reflectint el naufragi de la borsa espanyola. Ara que es commemora el centenari de l'enfonsament del Titanic, el principal indicador de la borsa espanyola, l'Íbex 35, ha emulat el naufragi més recordat i s'ha submergit en els mínims de l'exercici després de tancar la quarta setmana consecutiva arrossegant abundoses pèrdues. En les darreres quatre sessions -dilluns el mercat va estar tancat- l'Íbex 35 ha reculat un 5,35%, i va tancar divendres en els 7.250,60 punts, un nivell que suposa una davallada del 9,46% des que va començar l'abril i que apuja fins al 15,36% les pèrdues en el conjunt del 2012.

L'executiu espanyol, amenaçat per la desconfiança dels mercats envers l'economia espanyola i la contínua alça de la prima de risc espanyola –que ja està per sobre el nivell crític dels 400 punts bàsics–, va intentar sorprendre els inversors amb un anunci d'urgència dilluns, amb els parquets tancats però amb la intenció de calmar els atacs dimarts en reprendre's l'activitat borsària. El govern popular pretén aplicar una altra tisorada en educació i sanitat que suposarà un estalvi extra de 10.000 milions d'euros.

Però el fàrmac de Rajoy va fer poc efecte i els dubtes van tenyir de vermell el conjunt de mercats internacionals. En aquesta ocasió, el diner no només va fugir del parquet espanyol, i les vendes es van escampar arreu (l'Eurostoxx-50 va registrar un descens del 2,97%, seguit de l'Íbex 35, amb una davallada del 2,96%, i del Dax Xetra i el Footsie, que van caure un 2,49% i 2,24%, respectivament).

Per tal d'asserenar els nervis dels inversors i mitigar els atacs dels especuladors, el Banc Central Europeu (BCE) va sortir en escena. L'entitat va recordar als mercats que està preparada per continuar amb els programes de compra de deute sobirà dels països amb dificultats quan sigui necessari, malgrat haver paralitzat aquestes compres en les darreres setmanes.

A més, el BCE va insistir que la pressió a l'Estat espanyol no està justificada, atès que "no reflecteix els fonamentals de la seva economia". Les paraules del BCE van frenar els atacs i el signe positiu va aparèixer altre cop als parquets dimecres. L'Íbex 35 va ser el protagonista de la sessió, ja que es va revalorar més que la resta d'índexs europeus (va pujar gairebé un 2%, contra el 0,70% del Footsie i l'1,08% del Dax alemany), però les alces no van ser suficients per contrarestar les pèrdues registrades la jornada precedent.

EXPECTATIVES FRUSTRADES.

A més a més, l'efecte BCE va durar poc i el signe negatiu es va mantenir en les dues jornades posteriors, fet que va portar l'Íbex 35 per sota els 7.400 punts. D'altra banda, les expectatives que el creixement a la Xina seria molt superior a l'estimat van portar compres als parquets (a excepció de l'espanyol), però en saber-se que l'economia xinesa s'està desaccelerant més del previst, el rebot inicial pels rumors va deixar pas a les caigudes finals per la decepció. L'extrema volatilitat que està afectant la borsa espanyola les darreres setmanes, amb una evolució de l'índex que recorda una muntanya russa pels daltabaixos que dibuixa jornada rere jornada, està augmentant per altres qüestions que no tenen res a veure amb la crisi de deute sobirà que assota els parquets. La petroliera espanyola Repsol està patint l'atac del govern argentí i els suposats plans de nacionalització d'YPF, filial de Repsol. Aquesta incertesa pel control d'YPF està sacsejant la cotització de la petroliera presidida per Antoni Brufau i perjudicant encara més l'evolució del selectiu Íbex 35, ja que Repsol és un dels valors amb més ponderació dins l'índex. De moment, tant des del govern espanyol com des de la Comissió Europea (CE) s'està donant suport a Repsol i s'intenta destesar aquesta situació per reconduir-la abans no sigui massa tard i algú prengui mal. Amb vista a les pròximes sessions, els mercats estaran pendents de com evoluciona l'Estat espanyol -i la pressió sobre el seu deute- i de si sorgeixen fàrmacs que treguin el pacient de l'UCI o bé el seu estat empitjora com ho ha estat fent en les darreres setmanes. Per no perdre el costum, el termòmetre de la situació seran les subhastes previstes pel Tresor enmig d'un context de prima de risc pels núvols. Calen elevades dosis de paciència en un mercat gens apte per a aficionats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.