Borsa

De l'infern al cel

El BCE fa un gest a favor de protegir la zona euro i les borses ho reben amb una eufòria descontrolada. L'Íbex s'enlaira un 5,94% setmanal després de tocar mínims.

La CNMV prohibeix
les operacions
a curt termini en
el conjunt de valors
de la borsa espanyola per frenar l'atac dels especuladors

Del negre més absolut a veure-ho tot de color de rosa. Aquestes són les contradiccions dels mercats borsaris, força freqüents en els darrers anys de crisi, i que durant les últimes cinc sessions han tornat a estar molt presents, amb uns inversors que han passat del pànic (irracional?) a l'eufòria més absoluta en tres dies.

La setmana borsària s'iniciava seguint la tendència baixista del divendres anterior, quan l'Íbex 35 va caure un 5,82%, castigat per les pessimistes previsions econòmiques. La desconfiança sobre l'Estat espanyol va arribar a nivells alarmants i, mentre la renda variable s'ensorrava –amb l'Íbex 35 perdent els 6.000 punts i apuntant-se un retrocés del 5%–, la prima de risc assolia nous màxims històrics, situant el país a la vora de l'abisme (aquest diferencial pujava fins als 632 punts i la rendibilitat del bo escalava fins al 7,5%).

El panorama s'enfosquia amb rapidesa i no hi havia temps a perdre. La Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) va tornar a prohibir les posicions curtes com ja va fer fa uns mesos, tot i que llavors només es va centrar en el sector financer i en aquesta ocasió la prohibició s'ha estès al conjunt de la borsa. La ferida va deixar de sagnar i el selectiu espanyol va eixugar pèrdues fins a registrar una davallada de només l'1,1% en la primera sessió setmanal.

Enmig dels descensos en la renda variable i la persecució dels especuladors al deute espanyol i l'italià, les converses en el si de la Unió Europea (UE) tenien com a finalitat trobar un punt d'acord per frenar la pressió a la perifèria. Però, entre que la possible solució no acabava d'arribar i que l'efecte del fàrmac de la CNMV començava a esvair-se, l'evolució de la borsa i el deute tornava a anar pel camí perillós. L'Íbex es precipitava un 3,58% i tancava la sessió de dimarts en 5.956 punts –nivell que no es veia des del 2003–, arrossegant a la baixa la resta de borses.

Els dubtes dels mercats sobre l'ajust econòmic a l'Estat espanyol i la solvència del país situaven més a prop que mai el rescat. I això és el que castigava el conjunt de borses internacionals i, en concret, el selectiu índex de la borsa espanyola fins a l'aparició en escena de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE).

Draghi va provocar la fugida en bloc dels especuladors, el descens immediat de la prima de risc espanyola (als 560 punts) i un repunt espectacular de la renda variable quan va assegurar: “El banc farà tot el possible per protegir l'euro. I, creieu-me, serà suficient.” El missatge va convèncer els inversors que el BCE té un pla al cap per contenir les primes de risc dels països perifèrics, i això va ser suficient per calmar els nervis.

El DISCURS ESPERAT.

Aquestes catorze paraules eren les que analistes i experts feia setmanes que demanaven al dirigent del BCE per posar fre a la persecució als països perifèrics. En la darrera sessió setmanal es parlava d'una acció coordinada entre el BCE i els països de la zona euro, i d'una conversa telefònica entre França i Alemanya per dissenyar un mecanisme eficient perquè el BCE compri deute de països com ara Itàlia i l'Estat espanyol, als quals els mercats han girat l'esquena. El que cotitza positivament ara és que sembla que la voluntat de cercar una solució a la delicada situació d'alguns membres de la UE és un fet, i els inversors ho tenen en compte.

Entre les paraules de Draghi i els resultats positius de la conversa entre els màxims dirigents de França i Alemanya per posar en marxa les decisions de la darrera cimera europea, el selectiu índex de la borsa espanyola s'ha tret de sobre els números vermells registrats a principi de setmana i, en cinc sessions, s'ha apuntat guanys del 5,94% i s'ha situat en els 6.617,60 punts. Tot i això, l'índex arrossega significatives pèrdues en l'any, atès que d'ençà que va començar l'exercici ha caigut un 22,75%. A falta de només dues sessions per tancar el juliol –i tenint en compte que els números poden canviar atesa l'elevada volatilitat que hi ha als parquets–, l'Íbex registra un retrocés del 6,82% mensual que situa el juliol com el tercer pitjor mes del 2012. Després de l'aparició d'un convincent Draghi, que ha expulsat els especuladors, els mercats estaran pendents del que l'entitat discuteixi dijous que ve, quan celebra la reunió mensual de política monetària. Els inversors esperen que el banc passi de les paraules als fets, ja que si retarda les decisions amb què ja han començat a comptar els mercats, l'efecte positiu aconseguit aquesta setmana quedarà en no res. Sens dubte, aquest continuarà sent un estiu intens i calorós als parquets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.