Eines

Obre't Sèsam! Oportunitats de negoci a l'Iraq

La reconstrucció d'Iraq presenta grans oportunitats per a les empreses catalanes, especialment per aquelles més afectades per la crisi com ara les vinculades al sector de la construcció i de l'enginyeria i també els despatxos d'arquitectes

Acc1ó està organitzant una missió empresarial per al novembre

Quan les empreses catalanes cerquen mercats a l'exterior, l'Iraq no es presenta com un territori d'implantació evident, tot i que el procés de reconstrucció engegat i la certa normalitat aconseguida després de la sortida de les tropes dels Estats Units el fan un objectiu, si més no, a tenir en compte, sobretot per les empreses amb més experiència internacional.

Des del 1980, l'Iraq de Saddam Hussein va encadenar una guerra amb la veïna Iran, un conflicte contra l'OTAN per la invasió de Kuwait, un embargament internacional, i el 2003 una guerra amb la coalició liderada pels Estats Units i l'ocupació posterior. Tant d'esforç dedicat a la destrucció ha deixat un país ric en recursos petroliers reduït a runes i ara ha arribat el torn de la reconstrucció, una tasca que està significant molts diners en inversions i un reguitzell d'adjudicacions.

LABERINT.

D'aquest procés, n'està sent testimoni Cesc Elias, un empresari català establert a Bahrain, al golf Pèrsic, zona que s'ha convertit en la millor talaia per seguir el procés, de vegades millor que el mateix Iraq, ja que les empreses que estan rebent els encàrrecs tenen la seu regional en països com Kuwait, Qatar, Oman, Emirats Àrabs Units o el mateix Bahrain.

Això no evita que la tasca d'identificar l'oportunitat que s'adapta millor al producte que oferim sigui complexa, segons explica Elias, perquè cal anar a localitzar quins projectes existeixen i quins són els prioritaris, i d'aquests, quins disposen de la dotació pressupostària. “Després has de mirar de conèixer quines són les empreses adjudicatàries dels projectes i, si pots, qui són els licitadors que han volgut obtenir el projecte. Això és clau perquè cada vegada identifiques més empreses iraquianes que emergeixen i cotitzen per endur-se el projecte i aquestes tenen molts números per esdevenir els futurs protagonistes”, explica.

És tot un galimaties, però un cop s'ha fet el contacte tot és molt més fàcil, la recepció és molt positiva i agraeixen el tracte personal. “Els exportadors i els productes catalans són molt benvinguts, ja que el nostre tarannà i manera de fer tractes els agrada. Ells també tenen un tipus d'empresa de caire familiar i els agrada més tractar amb empreses com les seves que no pas amb corporacions gegantines i impersonals”, hi afegeix.

Per zones, Elias destaca les oportunitats que estan sorgint al sud del país, amb la ciutat de Bàssora al capdavant. “Des d'una perspectiva estrictament comercial, és aquí on va el gros de la inversió: dels projectes que tenim identificats a l'Iraq per als propers anys, valorats en 245.000 milions de dòlars, 156.000 van a Bàssora.”

Més enllà d'aquestes consideracions, el Kurdistan iraquià mereix interès especial per a Acc1ó, l'organisme de la Generalitat que fomenta la competitivitat empresarial. Es tracta d'un territori autònom, amb parlament i govern regional amb àmplies atribucions, entre les quals la d'administrar les seves grans reserves de petroli -més del 50% de tot l'Iraq-. “El Kurdistan és la regió més segura de tot Iraq, no es coneix cap incident amb estrangers; moltes empreses s'hi estableixen per fer negocis a tot l'Iraq”, explica Elie Anbar, director de l'oficina d'Acc1ó a Dubai.

Hi ha dues fires internacionals que poden ser bones oportunitats per fer els primers contactes: Project Irak, la més important del sector de la construcció, els dies 17 a 20 d'aquest mes; i Erbil International Trade Fair, multisectorial del dia 15 al 18 d'octubre. A més, Acc1ó està organitzant una missió comercial per al mes de novembre.

Anbar té clar que “el Kurdistan és la porta més segura i fàcil per entrar a l'Iraq”.

De totes maneres, Cesc Elias adverteix que l'Iraq no és cap territori còmode i només l'aconsellaria a empreses de sectors específics i fortament internacionalitzades. “L'Iraq és un plat massa fort per encarar-lo d'entrant”, assegura.

1Empreses constructores

El de la construcció és un dels principals sectors beneficiats per les licitacions. La millor manera d'accedir al mercat és a través d'un soci local establert al país, però amb poca experiència per gestionar grans projectes.

3Arquitectes i enginyeries

El gran nombre de projectes per aixecar hospitals i noves indústries són una gran oportunitat per a les enginyeries catalanes. El Ministeri de Sanitat i l'oficina d'inversions del Kurdistan són les portes d'accés principals.

5Química per a l'agricultura

També hi ha un seguit de projectes d'agricultura de volum considerable. Aquest fet pot ser de l'interès especialment d'empreses químiques i fabricant d'additius. El millor procediment és exportar el producte a través de firmes locals.

4Fabricants i gestors de ferrocarril

Hi ha cinc projectes importants de ferrocarril al Kurdistan. Les empreses del sector s'haurien de presentar en les fases de disseny directament al govern regional.

2Materials de construcció

Com a conseqüència directa del fort augment de l'activitat de construcció la demanda de productes ceràmics, ferreteria, accessoris per a banys, etc., tenen un gran mercat, però s'han de comercialitzar amb un distribuïdor del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.