Borsa

Els salmons del parquet

Gairebé una desena de valors de l'Íbex-35 neden a contracorrent en els nou primers mesos de 2012 i esquiven les pèrdues que arrossega la borsa en el mateix període (-10%).

L'agència de ‘rating' Standard&Poor's rebaixa un altre cop la qualificació del deute espanyol i la situa a un pas del bo porqueria

Una setmana més, tot continua igual d'embolicat o encara més. La incertesa sobre l'esdevenir de l'economia global i la solució a la crisi de deute sobirà que ofega la zona euro es manté molt present en la ment dels inversors. L'efecte positiu que va tenir la millora de la taxa d'atur nord-americana ha deixat pas a un pessimisme que manté els inversors recelosos de la renda variable. Han tingut a veure amb això les previsions fosques que ha fet el Fons Monetari Internacional (FMI), que estima un alentiment econòmic tant a Espanya com en zones asiàtiques. A més, l'organisme que dirigeix Christine Lagarde preveu una major recessió i per més temps a Espanya, refredant les estimacions fetes pel govern espanyol.

D'altra banda, no se sent res de nou en els parquets sobre el rescat de l'economia espanyola. El govern no es pronuncia, en línia amb el que ha fet darrerament, i els rumors continuen apostant per l'existència de negociacions sobre les condicions del rescat. Però poca cosa més sobre el tema. I per enfosquir encara més l'ànim dels inversors, dijous l'agència Standar&Poor's va rebaixar dos esglaons el deute espanyol, situant-lo a un pas del bo porqueria.

Però en aquest context poc propici perquè els inversors se situïn en actius de risc, hi ha nou valors del selectiu Íbex-35 que en els nou primers mesos de l'exercici han estat capaços d'esquivar el pessimisme imperant i atreure el diner dels inversors i no precisament sumant esquifides revaloracions. En primer lloc cal subratllar que l'Íbex-35 acumula una davallada des del gener fins al setembre del 10,01%. Cap dels grans valors del selectiu índex, els anomenats ‘top 5' per la seva elevada ponderació en l'Íbex (Telefónica, BBVA, Santander, Repsol i Endesa) estan situats en terreny positiu en el 2012.

Per contra, la multinacional Inditex -que ha superat per capitalització borsària els habituals grans valors de l'Íbex-35- sí que es troba entre els valors que han nedat a contracorrent i sumen guanys d'ençà que començà el 2012. Així, les accions d'Inditex van tancar el setembre amb una puja superior al 52%, situant-se en el segon lloc del rànquing de millor evolució borsària només superada per Grífols. El grup català dedicat als hemoderivats se situa com el millor valor del selectiu índex atès que acumula una revaloració en nou mesos que s'acosta al 100%. Durant aquest període el grup català ha digerit la compra del seu competidor nord-americà Talecris i ha fet altres compres per reforçar la seva presència al mercat estatunidenc, fets que han estat ben rebuts en el parquet i han disparat la seva cotització en un exercici dominat pel vermell.

La central de reserves Amadeus ocupa el tercer lloc dels millors valors de l'Íbex-35 i suma en el 2012 uns guanys del 44,64%, seguida de Técnica Reunidas, amb un increment del 30,31%. El grup de distribució DIA, que forma part del selectiu índex des d'aquest any, també ha esquivat la crisi del consum a Espanya i suma una puja del 22,89% en l'exercici. Els altres salmons del parquet espanyol són REE (+11,58%), Ferrovial (+8,58%), International Airlines Group (IAG) (+7,53%) i la distribuidora Enagás (+7,42%).

FANALETS VERMELLS.

Amb tot el que ha passat en el sector bancari, és normal que les accions de les entitats financeres siguin rebutjades pels inversors. Entre els deu pitjors valors de l'Íbex-35 el 2012 n'hi ha quatre que pertanyen a aquest sector, un dels fanalets vermells de l'índex juntament amb l'immobiliari, tots dos afectats de ple per l'esclat de la bombolla immobiliària i que de retruc han portat els bancs a demanar el rescat per recapitalitzar-se. Bankia ha patit el càstig més gran i té el dubtós honor d'encapçalar el rànquing de les accions amb pitjor comportament en els nou primers mesos, període en el qual ha reculat més d'un 63%, en passar dels 3,595 euros als 1,3 (l'evolució del títol encara és pitjor ara, atès que aquesta setmana el valor ha caigut per sota de l'euro). Popular (enmig d'una ampliació de capital), Bankinter i Sabadell són els altres acompanyants de Bankia en el calvari borsari.

Per la seva part, Sacyr Vallehermoso (-57,91%), FCC (-49,35%), Acciona (-33,63%) i ACS (-30%) són els grups constructors que també han vist com els inversors els retiraven el seu suport el 2012. El conflicte a Repsol per l'expropiació d'YPF pel govern argentí ha passat factura a l'evolució borsària de l'espanyola, que també recula un 36,42%. I així fins a completar una llista que inclou un total de 26 valors situats en terreny negatiu el 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.