Borsa

Tensió aparcada

Els inversors aparquen les preocupacions mentre esperen la solució al bloqueig del nou tram del rescat a Grècia. L'Íbex-35 recupera posicions i s'enlaira un 4,24% setmanal.

Els parquets passen
per alt la rebaixa de qualificació de Moddy's al deute francès mentre al país li plouen els tocs d'alerta perquè actuï

L'esperit de Nadal es comença a ensumar en els parquets. Els inversors han preferit deixar de banda les preocupacions que els ballaven pel cap des de fa unes setmanes i han aprofitat els baixos preus de moltes accions per fer-se la cartera amb vista al tram final de l'any (a veure si poden obtenir uns cèntims per als regals nadalencs). Durant les darreres sessions res no ha enterbolit l'optimisme dels mercats, que des de principis de setmana van deixar clar que la intenció era trencar la tendència baixista de les dues setmanes precedents.

Els parquets es despertaven dilluns al Vell Continent amb l'esperança que els EUA evitin l'anomenat precipici fiscal que havia angoixat els inversors des de la victòria electoral demòcrata el passat 6 de novembre. Sembla que les negociacions entre els dos partits nord-americans van per bon camí i això va tranquil·litzar els inversors, que van ignorar el nou cop de les agències de qualificació. Moody's ha retirat la màxima nota creditícia a França, gairebé un any després que ho fes Standard&Poor's.

La feblesa econòmica ha deixat de ser exclusiva dels països perifèrics i a França ja li han començat a ploure els tocs d'atenció perquè faci els deures abans de caure en l'abisme.

A part del nou focus d'alarma que es comença a encendre a la zona euro, el perill torna a estar a sobre de Grècia. Els socis europeus i el Fons Monetari Internacional (FMI) van començar la setmana reunits per desbloquejar el darrer tram d'ajut que ha de rebre el país hel·lè per evitar el col·lapse. Però l'acord no acaba de materialitzar-se i de moment els diners no viatjaran cap a Grècia.

En altres circumstàncies la retirada de la triple A al país veí i el desacord respecte a Grècia haurien sacsejat les places borsàries, però en comptes d'això el conjunt de mercats europeus va tancar la primera jornada borsària amb significatives alces (que van anar del 2,31% de l'Íbex-35 al 2,80% de l'EuroStoxx-50).

Malgrat que la de dilluns va ser la sessió més alcista de la setmana, els índexs europeus han anat recuperant posicions de mica en mica durant la resta de jornades. El selectiu índex de la borsa espanyola, l'Íbex-35, ha sumat una revaloració en cinc sessions del 4,24% en situar-se en els 7.909,60 punts. Amb aquest nivell les pèrdues del selectiu es limiten a 7,67% en el conjunt de 2012 mentre que el balanç en el novembre és de 0,85% negatiu. Cal destacar que la festivitat de dijous a Wall Street per la celebració del Dia d'Acció de Gràcies i la jornada semifestiva de divendres (el parquet novaiorquès operava a mig gas) va reduir de forma considerable la contractació a les places europees.

GRÈCIA I EL SEU DEUTE.

Tot i que la solució al problema grec no acaba de definir-se, els mercats han apostat perquè l'ajut arribarà de tota manera i mentre la zona euro guanya temps (l'organisme que presideix Christine Lagarde pretén condonar part del deute grec, tema del qual els socis europeus -principals creditors- no volen ni sentir a parlar) les compres han guanyat terreny en el conjunt dels parquets europeus.

A més a més, la tensió a sobre d'Espanya s'ha reduït notablement fent caure la prima de risc (diferencial entre la rendibilitat del bo espanyol i l'alemany) per sota dels 430 punts. I mentre aquest termòmetre baixava, la borsa feia el camí invers amb el suport també de la bona acollida que han tingut les dues subhastes de deute públic que ha celebrat el Tresor espanyol durant la setmana.

Aquest ens ja ha començat les col·locacions del 2013 (un cop les de 2012 estan cobertes) i aprofitant la calma dels mercats ha tingut una forta demanda que ha fet caure les rendibilitats del paper públic.Malgrat tancar la setmana en negre per partida doble (divendres es va celebrar el Black Friday, dia de grans descomptes comercials als EUA per incentivar el consum prenadalenc i que ja s'ha exportat al nostre país) el neguit dels inversors no ha desaparegut del tot. Els membres de la Unió Europea (UE) estan debatent el pressupost de 2014-2020 i molts són els que pensen que arribar a un acord costarà mans i mànigues, tenint molt presents els diferents fracassos que s'han encadenat en les cimeres que els caps d'Estat i de govern han celebrat en els mesos precedents.

Caldrà esperar per veure com acaba l'actual cita europea i com queden definits els comptes dels països de la UE per als propers set anys. Així doncs, encetem la darrera setmana del novembre amb una mica més de confiança en els parquets però amb els mateixos fantasmes planant a sobre d'ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.