Borsa

Temporal inestable

L'ambient és confús i això es reflecteix en la desorientació dels índexs, que un dia reboten i un altre es desinflen. L'Íbex-35 salva els 8.100 repunta un 0,35%.

L'anunci de la FED
de frenar la seva política d'estímuls econòmics als EUA
abans del previst cau com una galleda d'aigua freda en els parquets

Quan imperen les incerteses no se sap què és millor, si avançar o retrocedir. En aquest dilema es troben ara els inversors que no saben si aferrar-se a les dades optimistes i als bons resultats empresarials que dibuixen un escenari assolellat o deixar-se portar pel pessimisme que deixen entreveure altres indicadors, com les negatives previsions de creixement a Espanya que ha fet la Comissió Europea (CE), per sota de les dades de l'executiu. Per això, durant la setmana que deixem enrere la tendència ha estat incerta i els índexs s'han mogut sense un rumb clar: un dia baixant per la manca de referències atès que Wall Street celebrava el dia del president, un altre recuperant el terreny perdut de la mà d'indicadors positius sobre la confiança alemanya i per la bona acollida del deute espanyol, de nou a la baixa per la recollida de beneficis, encara més avall per l'allau de dubtes que van arribar als parquets i un altre cop a l'alça per acabar la setmana amb pèrdues però amb un regust dolç. Entre aquestes anades i tornades l'Íbex-35 ha trencat amb tres setmanes de descensos setmanals consecutius en acomiadar-se divendres en els 8.179 punts nivell que mostra un ascens del 0,35% en cinc sessions. Així, el selectiu ha aconseguit tancar la primera setmana en positiu des de que es va iniciar el febrer malgrat que d'ençà que començà el mes el retrocés de l'índex és del 2,19%. Malgrat el negatiu comportament de l'Íbex-35 durant aquest segon mes el balanç anual es manté en positiu (+0,14%) tot i que l'índex s'ha empassat bona part dels guanys assolits al gener (+2,39%).

L'ambient enrarit per les dades que indiquen que la recuperació econòmica encara és lluny va enfosquir-se més encara amb les notícies que van arribar de l'altra banda de l'Atlàntic. La política d'estímuls econòmics engegada per la Reserva Federal (FED) podria frenar-se abans del que s'havia dit fa només un parell de mesos. El banc central dels EUA havia indicat que no tocaria els tipus d'interès dels actuals nivells mínims fins que l'atur no baixés del 6,5%, però ara sembla que aquest full de ruta podria modificar-se, segons indiquen les actes de la darrera reunió publicades aquesta setmana. Les borses havien fonamentat la seva recuperació des de l'estiu passat en les polítiques expansives de la FED, a falta d'estímuls monetaris a la zona euro, i en el fet que aquestes es mantindrien en el temps. Ara els temors s'han apoderat dels inversors, que veuen que l'excusa per prendre posicions en actius de risc podria esfumar-se abans del pensat. Això no obstant, i amb la finalitat de calmar els mercats, a finals de setmana des de la FED es va indicar que la política expansiva encara es mantindria durant molt de temps.

NOVA NACIONALITZACIÓ.

Pel que fa al mercat interior per dins, cal destacar que aquesta setmana els inversors van reaccionar amb vendes a la notícia de la nacionalització de la filial d'Abertis a Bolívia, fent caure el valor gairebé un punt i mig percentual. Tanmateix, la companyia concessionària va anunciar un increment del 42,3% del benefici de 2012 que va contrarestar la notícia que arribava del país sud-americà i va impulsar el valor en les dues jornades posteriors (quan va apuntar-se una alça del 5,12%). D'altra banda, hi ha valors que s'estan beneficiant de la confusió regnant i que en pertànyer a sectors defensius han esdevingut refugi dels inversors. Companyies ara com Grífols, Dia i Amadeus, que ja van encapçalar el rànquing dels millors valors de 2012, s'han disparat aquesta setmana cap a màxims històrics. En el cas de l'empresa de distribució Dia, ha contribuït a la millora de la cotització del valor el fet que aquesta setmana ha publicat un increment del 60% del benefici de 2012, provocant alhora que diverses cases d'anàlisi hagin revisat a l'alça el preu objectiu de l'acció. Per contra, Inditex s'ha allunyat d'aquest grup -al qual va pertànyer durant el passat exercici- i ara lluita per no perdre el nivell dels 100 euros per títol després d'arrossegar un descens que s'acosta al 5% d'ençà que va començar l'any. Els inversors ara no es refien ni dels grans valors i aposten més per valors que creuen que continuaran obtenint benefici econòmic. La propera setmana els parquets es despertaran amb una incògnita menys: es coneixerà el resultat de les eleccions a Itàlia que se celebren diumenge i que han aportat més incertesa i volatilitat a les borses en les darreres setmanes. A més a més, el panorama econòmic es redissenyarà amb la publicació de nous indicadors rellevants, com ara la confiança dels consumidors europeus i nord-americans, l'atur alemany o el PIB definitiu de 2012 d'Espanya i dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.