Empreses

De la carn d'olla a les hamburgueses d'autor

Els Fibla de Badalona han viscut darrere el taulell de la carnisseria l'evolució dels gustos de la clientela durant més de cent anys i continuen innovant amb productes de qualitat.

Sempre hem intentat munyir bé la vaca, treure el màxim profit de la carn

L'evolució en el consum de carn dels darrers cent anys té a veure amb els canvis de l'estil de vida, però de vedella se'n segueix menjant. Això ho saben molt bé els Fibla de Badalona, una família que ja ha passat més de cent anys rere el taulell d'una de les carnisseries amb més història de la ciutat. De les olles de caldo que bullien a foc lent i les cassoles d'estofat que anaven fent xup-xup sense pressa, s'ha passat a les hamburgueses que es couen volta i volta i a les peces de carn farcida que només cal desembolicar i posar al forn. Abans i ara, la vedella de qualitat és el producte que ofereixen les carnisseries Fibla.

La fundadora del negoci va ser Aurora Vila, que treballava de dependenta en una carnisseria i l'any 1897 va obtenir la concessió d'una parada del mercat Maignon, inaugurat feia només dos anys. La iniciativa de la matriarca de la família la va portar a emprendre de la mà del seu marit, Josep Fibla, un canareu vingut a Badalona per treballar en l'emergent indústria de la ciutat. Els inicis no van ser fàcils i van haver de lluitar per fer-se un lloc en un mercat poc acostumat a la nova competència. La fermesa de la mestressa i l'honestedat del seu marit, que es desplaçava fins al Maresme per comprar els vedells que emmagatzemava al pou de casa seva, els va fer guanyar una clientela fidel que en molts casos els ha anat acompanyant generació rere generació.

L'únic fill de la parella, Francesc, va continuar el negoci juntament amb la seva dona, Carme Tafunell. La tercera generació al capdavant de la carnisseria van ser els seus fills Aurora i Josep i ben aviat s'hi va sumar la que acabaria sent la dona de Josep, Llúcia Pascual, que va començar a despatxar carn a can Fibla als 17 anys i es va quedar rere el taulell fins als 72. “I després tres anys més treballant a l'obrador”, explica ella mateixa, molt satisfeta de tota una vida dedicada al comerç i a donar resposta a les necessitats dels badalonins. Aquest afany per donar servei la van portar a introduir la innovació per una clientela que de mica en mica anava canviant. La seva presència continuada darrere el taulell encara li va deixar temps per portar al món set fills. D'aquests n'hi ha dos, Jordi i Pere Joan, que han agafat les regnes del negoci familiar juntament amb les seves parelles. Jordi Fibla és el responsable de Karns Fibla, una botiga oberta fa cinc anys al centre de la ciutat, quan la degradació del mercat Maignon era ben evident i els projectes de reforma, encara avui pendents, no s'acabaven de materialitzar. Pere Joan Fibla és al capdavant de la parada que la família va comprar al mercat Torner de Badalona poc després de la seva inauguració.

“Sempre ens ha agradat molt el nostre ofici i això es nota”, explica Llúcia Pascual, que manté que la màxima de la família ha estat el servei al client. Per això, comenta, van ser una de les primeres parades del mercat a oferir servei a domicili. També han hagut d'adaptar-se als canvis d'hàbits de consum. “Ara moltes parelles joves vénen a comprar i de seguida veus que no tenen gaire idea. Si els orientes bé i queden contents, acaben tornant”, assegura la mare dels actuals propietaris que, durant els anys que va ser rere el taulell, va aprofitar per intercanviar receptes i suggeriments amb les clientes i que fins al final va seguir aconsellant als compradors que li ho demanaven. De la carn d'olla que compraven els obrers perquè els allargués tota la setmana i els talls per rostir de les famílies benestants, s'ha passat als productes elaborats que no requereixen una gran preparació. La innovació ha estat una de les clau del negoci, que ja fa anys que ofereix un ampli ventall de possibilitats per menjar bé sense haver de passar gaire temps a la cuina. La joia de la corona són les hamburgueses d'autor amb una varietat de farcits que van dels més clàssics, com formatge i all i julivert, a altres més creatius com panses i pinyons, melmelada de ceba, xocolata o l'anomenada mariatxi, amb espècies picants. La senyora Llúcia recorda quan van començar a vendre's les primeres hamburgueses, als anys setanta. “Al principi en deien filets russos i eren un producte per a gent rica, que havien viatjat i coneixien altres tradicions gastronòmiques”, rememora. De fet, molts dels talls que ara es venen són fruit de l'arribada de nous hàbits. En cita alguns com el xurrasco, el matambre i d'altres que ella mateixa va inventar, com els conillets de la reina o els palets de riera.

El seu fill Jordi confirma les seves paraules. “Sempre hem intentat munyir bé la vaca, treure el màxim profit de la carn i vendre qualitat”, destaca, tot i que afegeix que la crisi s'està deixant notar. “Molta gent es veu obligada a optar per productes més econòmics”, lamenta. La resposta que donen són els anomenats preus blaus, ofertes especials a mitja setmana per donar sortida al producte. També han incrementat les vendes a establiments de restauració. “Saben que tenir la nostra carn és sinònim de qualitat i els seus clients ho valoren”, explica satisfet Jordi Fibla.

varietat de sabors

El producte insígnia de Carns Fibla són les hamburgueses. N'elaboren des dels anys setanta i hi han innovat amb sabors com ara panses i pinyons, xocolata o paté.

els fundadors

Aurora Vila i Josep Fibla en van ser els fundadors. L'any 1897 van decidir muntar el seu propi negoci. Fins ara, quatre generacions de la família han continuat en el comerç de la vedella.

de mercat

Tot va començar amb una parada al mercat Maignon de Badalona. Ara els continuadors de la nissaga tenen una botiga i una parada al mercat Torner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De la carn d'olla a les hamburgueses d'autor

Publicat a