Empreses

Macsa Id preveu doblar les vendes als països BRIC

L'empresa manresana calcula que, d'aquí a tres anys, la facturació al Brasil, Rússia, l'Índia i la Xina, que ara significa un 15%, s'ha de multiplicar per dos

El sector està dominat, sobretot, per multinacionals angleses i americanes

Macsa Id, empresa dedicada al disseny i la fabricació d'equips de codificació i marcatge industrial, té un objectiu clar per aquest 2013: “Guanyar molta més presència directa als països BRIC (el Brasil, Rússia, l'Índia i la Xina), on ja fa anys que treballem, i d'aquí a tres anys, doblar la facturació que hi estem tenint ara, que a grosso modo és del 15%.” Ho explica el seu president i CEO, Jordi Piñot. Tot i que Macsa Id ja té una oficina comercial a Singapur (a més d'una a Portugal i una altra a Mèxic) per gestionar les operacions del continent asiàtic, vol “passar a tenir una posició molt més important als BRIC” –als quals hi afegeix Turquia, i també Sud-àfrica, perquè, segons consideren, l'Àfrica és el pròxim continent que s'ha de desenvolupar–, i en especial a la Xina. En aquest últim país, que és on més va créixer Macsa Id el 2012, la companyia manresana està sospesant tenir-hi una planta de producció.

En aquests moments, Macsa Id exporta entre el 55% i el 60% de la seva producció, després que l'any passat les vendes a l'exterior augmentessin d'un 21%.“La previsió pel 2013 és continuar amb un 20% de creixement internacional i un 5% a Espanya”, assenyala el president d'una companyia que aquest any preveu facturar 24,5 milions (2'5 milions més que en l'exercici anterior), i espera un Ebitda (indicador financer) superior als 3 milions d'euros.

Tot i que la maquinària que fabrica Macsa Id, amb una quota de mercat mundial superior al 10%, s'està exportant a 70 països, els EUA, Alemanya, Corea, Suïssa, França i Anglaterra (països industrialitzats) en són els principals clients. “Controlem directament el mercat espanyol i portuguès, però fora d'aquí treballem amb socis”, comenta Piñot. Macsa Id fabrica equips làser i d'etiquetatge i importa de països com ara Anglaterra i els EUA els equips de tinta.

APOSTAR PEL LÀSER.

Amb una inversió en R+D+i per damunt dels 2 milions d'euros anuals (un 8,5% de la facturació), Macsa Id ofereix una mitjana de 4 o 5 patents anuals. Una de les més importants, que data del 1989, és la de làser dinàmic per a cadenes de producció, equip que van ser la primera empresa del món a desenvolupar. Aquest làser patentat als EUA, Europa i Japó, entre altres, imprimeix fins a 10.000 caràcters per segon i treballa a una velocitat de 600 metres per minut. Macsa Id és l'única empresa de l'Estat espanyol que fabrica equips làser de codificació (la seva especialitat) i marcatge: “En aquest sector els productors són sobretot multinacionals angleses i americanes.”

La producció d'aquesta empresa amb orígens centenaris es fa, des de finals del 2011, en una nau de Sant Joan de Vilatorrada. Allà es fabriquen cada any uns 3.000 equips de làser i unes 200 etiquetadores, de les quals aquest any se'n comencen a fer les primeres exportacions. En total, la companyia bagenca, que té 110 treballadors –40 dels quals com a suport a clients–, comercialitza 25 productes, a part de diversos accessoris.

Per Piñot, el futur del marcatge industrial és el làser, “una tecnologia neta, que no requereix consumibles i que garanteix un marcatge permanent”. L'últim tipus de llum que ha tret Macsa Id és el làser verd i l'ultraviolat i, actualment, està desenvolupant una plataforma nova de tecnologia làser que oferirà més velocitat i qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Macsa Id preveu doblar les vendes als països BRIC

Publicat a