Empreses

Monitor Medical controla des de casa els anticoagulants

La possibilitat de controlar personalment i amb assessorament mèdic els nivells a la sang de fàrmacs com ara el Sintrom permet millorar la qualitat de vida dels pacients

L'autocontrol dóna al pacient més llibertat i més tranquil·litat i li estalvia temps

A l'Estat espanyol gairebé un milió de persones prenen medicaments anticoagulants, i la xifra augmenta cada any un 15%. A Catalunya, el nombre d'aquest tipus de pacients és d'unes 110.000 persones. Totes han de seguir un control durant tota la seva vida, ja que els cal mantenir estable la INR, és a dir la ràtio internacional normalitzada, que ha d'estar en els intervals terapèutics que cada pacient té designats. Aquests nivells poden variar per la dieta, per l'entorn i per molts altres condicionants. Actualment, els controls es fan en hospitals i centres sanitaris normalment un cop al mes.

Des de fa dos anys, el centre sanitari Monitor Medical ofereix la possibilitat de practicar l'autocontrol a domicili i de manera setmanal en el tractament amb anticoagulants orals com ara el Sintrom i l'Aldocumar. L'empresa posa a disposició del pacient una sèrie de serveis per portar l'autocontrol del tractament anticoagulant a casa en les millors condicions i tenint a més la tutela d'assessors sanitaris, com ara un professional de la infermeria i de l'equip d'hematòlegs, i especialistes, entre els quals hi ha l'expert en cirurgia cardíaca i assessor valvular el doctor Xavier Ruyra, que explica que la tutela permet acompanyar el pacient des del primer moment i obtenir així un millor seguiment dels mesuraments d'INR. Com més freqüents són els controls, més possibilitats hi ha de detectar i corregir amb anticipació canvis importants d'INR que invalidarien l'eficàcia dels fàrmacs: “És un tipus de variació que si et quedes curt pot provocar embòlies i si et passes pot provocar hemorràgies”, adverteix.

Els anticoagulants orals antivitamina K, com ara el Sintrom i l'Aldocumar, que es prescriuen per aconseguir que la sang estigui suficientment anticoagulada i evitar que es produeixin embòlies en persones que tenen arítmia cardíaca, portadors de vàlvules cardíaques o amb patologies que afavoreixen la trombosi, només són efectius i aconsegueixen que l'INR es mantingui en els nivells indicats.

Monitor Medical ofereix, per una quota de 35 euros al mes, un paquet complet de serveis que inclou la formació inicial del pacient a càrrec d'un infermer, el coagulòmetre, les tires -que tenen un alt cost- i la tutela, tant per telèfon com per internet. Inclou també la possibilitat de resoldre preguntes relacionades amb el tractament i les possibles complicacions i també el contacte amb hematòlegs i especialistes en cardiologia.

Els avantatges són sobretot per al pacient i per a la família, que no ha d'acompanyar-lo a fer les anàlisis als centres sanitaris, però també per als professionals: “Quan he col·locat una vàlvula a un pacient i sé que ha adquirit la possibilitat de l'autocontrol, la meva tranquil·litat augmenta”, explica Ruyra, que adverteix que si tots els pacients fessin aquest tipus de control s'evitarien a l'any unes 1.000 embòlies cerebrals greus. El fet de ser una atenció de per vida reforça la idoneïtat de l'autocontrol: “A mesura que el pacient es fa gran, les complicacions relacionades amb la malaltia augmenten, afecten el malalt, la seva gent, i representen grans costos per a la sanitat pública”, puntualitza Ruyra.

La idea de l'autocontrol fa més de 25 anys que existeix, però de moment només està implantada institucionalment a Alemanya. Ruyra defensa la seva implantació a tot Catalunya o la subcontractació, per part de la sanitat pública, de serveis com el que ofereix Monitor Medical: “Si es fes una subcontractació s'estalviarien només a Catalunya 50 milions d'euros a l'any”, puntualitza l'expert cardíac, que reconeix, però, que es tracta d'una decisió que, a causa de la burocràcia, la crisi i les reticències en alguns sectors del propi col·lectiu mèdic -on reconeixen que sí que han trobat moltes resistències a promocionar l'autocontrol-, costarà molt que es pugui prendre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Monitor Medical, o el control a casa dels anticoagulants

Publicat a