Opinió

La llei de lloguer: una oportunitat per a la mediació

Recentment el Congrés ha donat la seva aprovació definitiva a la nova llei del lloguer, que ha entrat en vigor aquesta setmana. La llei està pensada com una mesura per agilitar el mercat del lloguer al nostre país, ja que disposem de més de 3 milions d'habitatges buits el cost econòmic i social dels quals s'ha convertit en un llast per a la recuperació econòmica.

Aquesta reforma pretén corregir les insuficiències de la regulació actual i proporcionar un marc de seguretat jurídica que reactivi aquest mercat, tradicionalment petit en relació amb altres països europeus. La regulació del mercat del lloguer aplicable fins avui, en efecte, desincentiva el lloguer ja que genera desequilibris en els interessos de les parts, tant d'arrendataris com de propietaris.

Per exemple, en l'excessiva durada dels contractes o la dificultat de recuperar l'habitatge en el supòsit de deixar d'abonar la renda de lloguer.

En un context econòmic difícil i amb un mercat hipotecari sotmès a alts nivells d'estrès, aquesta nova llei aspira a estimular el lloguer com una alternativa viable, l'aplicació de la qual promogui l'oferta d'habitatges, la reducció del preu del lloguer a causa de l'increment de l'oferta i una major capacitat d'elecció de l'arrendatari, qui podrà desistir del contracte en qualsevol moment.

En general, la norma ve a enfortir la voluntat de les parts, permetent negociar les condicions del contracte que siguin més satisfactòries per a ambdós, entre elles el pacte de submissió a la mediació de conflictes per a la resolució de controvèrsies.

És evident que la llibertat de negociació podrà originar disputes en el moment d'aplicar allò acordat. Aquest tipus de conflictivitat és especialment susceptible de ser resolta a través de mètodes alternatius de resolució de conflictes, com és la mediació.

A DAS Internacional potenciem aquesta nova eina de resolució, més en línia amb les societats avançades, en les quals les parts es responsabilitzen d'aconseguir la solució al seu propi conflicte, sent una solució més ràpida, eficaç i satisfactòria que la via judicial, i el més important, amb un elevat percentatge d'èxit en l'execució del que s'acorda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.