Emprenedors

La llei de suport a l'emprenedor és gasiva en incentius a la inversió

Deixa clar que les deduccions estatals i autonòmiques no es poden aplicar conjuntament

S'ha incomplert el compromís d'incorporar l'economia social
La deducció per reinversió de beneficis s'ha quedat en el 10%

CiU es va abstenir al Senat en la votació de la llei de suport als emprenedors i a la seva internacionalització perquè, segons el senador Manel Plana és “deficient”, lamina competències autonòmiques i el PP l'ha fet servir per “vendre fum”. En l'aprovació definitiva del mateix text al Congrés, en canvi, CiU va votar a favor perquè segons el seu portaveu econòmic, Josep Sánchez Llibre, s'aconseguirà que a Espanya hi hagi més joves que puguin dur a terme un projecte empresarial.

Plana veu el got mig buit entre altres coses perquè el PP s'ha negat a fer compatibles els incentius fiscals de l'Estat i les comunitats autònomes a la inversió de particulars en noves empreses. Això vol dir que un business angel no pot aplicar la deducció del 20% estatal si aplica la de la Generalitat, que ja existeix i és del mateix percentatge. La patronal vallenca Cecot havia demanat als grups parlamentaris que eliminessin la incompatibilitat entre les dues deduccions. El senador també destaca que s'ha rebutjat la proposta del seu grup d'elevar la deducció per reinversió de beneficis del 10 al 20 per cent. Sánchez Llibre, en canvi, destaca que s'ha aconseguit una de les principals reivindicacions del grup català, la implantació de la figura dels business angel, que a la llei es denominen “inversors de proximitat”. L'ampliació per a tots els nous autònoms de la possibilitat de cotitzar a la Seguretat Social amb 50 euros mensuals durant el primer mig any és una altra de les mesures positives que destaca el diputat d'UDC.

El popular Rafael Hernando destaca que amb aquesta llei es dóna compliment al compromís electoral d'introduir l'IVA de caixa, un “frau” segons Pedro Saura, del PSOE, que ha vist rebutjada una esmena en què demanava que l'IVA de caixa fos real, ja que tal com ha quedat és una simple moratòria. Altres esmenes socialistes rebutjades demanaven que la impossibilitat d'embargar per deutes l'habitatge habitual dels emprenedors de responsabilitat limitada s'ampliés a tots els actius no afectes al negoci; la creació d'un fons públic per al finançament d'empreses i foment de l'emprenedoria, amb una dotació inicial de 20.000 milions d'euros (la llei es limita a dir que el govern farà plans de finançament); i la firma de convenis amb entitats financeres perquè l'estat garanteixi part dels crèdits a les pimes que facturen entre 1 i 5 milions d'euros.

Tampoc no han prosperat esmenes sobre finançament presentades per IU-ICV-CHA, com la que proposava un pla de crèdits ICO a interès inferior al mercat, o la que pretenia obligar les entitats financeres a destinar un percentatge dels seus actius a finançar projectes d'autònoms i pimes. Per al diputat d'aquest grup Joan Coscubiela, encara que planteja alguns “aspectes positius”, la llei recull solucions “falses”, com la de l'IVA de caixa.

Per ERC, Joan Tardá ha mostrat “certa decepció” perquè “el PP havia adquirit un compromís d'incorporar l'economia social al projecte”, que s'ha incomplert. Els republicans han vist rebutjada una esmena que ampliava la deducció per inversions en capital de noves empreses a les destinades a cooperatives de treball. Així mateix, ERC ha vist rebutjades propostes com que les cooperatives tributin al 15% en impost sobre societats, l'exempció en l'Impost sobre Societats de les ajudes de les administracions per programes de suport a emprenedors, elevar al 35% la desgravació fiscal per inversió de particulars en empreses de menys de tres anys i reduir un 50% els impostos per ampliació de capital durant els cinc primers anys.


Les quatre claus de la reforma

Ajornament de l'IVA de factures impagades

Podran aplicar el règim especial del criteri de caixa -no pagar en les liquidacions trimestrals l'IVA de les factures no cobrades- les empreses que no superin els dos milions d'euros anuals de facturació.

L'impost “es reportarà en el moment del cobrament total o parcial del preu pels imports efectivament percebuts o, si aquest no s'ha produït, la meritació es produirà el 31 de desembre de l'any immediat posterior a aquell en què s'hagi realitzat l'operació”.

No es poden acollir a aquest règim les operacions lligades als règims especials simplificat, de l'agricultura, ramaderia i pesca, del recàrrec d'equivalència, de l'or d'inversió, els serveis prestats per via electrònica, les adquisicions intracomunitàries i les importacions.

Emprenedor de Responsabilitat Limitada

La persona física podrà limitar la seva responsabilitat pels deutes lligats a l'activitat empresarial o professional mitjançant l'assumpció de la condició d'Emprenedor de Responsabilitat Limitada, a qui no es pot embargar per impagament l'habitatge, sempre que el seu valor no superi els 300.000 euros.

Es modifica la llei concursal per rebaixar del 67% al 55% l'import del passiu titularitat de les entitats financeres subscrit per creditors necessari perquè l'acord de refinançament pugui homologar-se judicialment.

Es crea la figura de la Societat Limitada de Formació Successiva, que no requereix disposar d'un capital mínim de 3.000 euros per començar a operar.

Accés de les pimes als contractes públics

S'eleva de 350.000 a 500.000 el llindar per a l'exigència de la classificació en els contractes públics d'obres, i de 120.000 a 200.000 en els de serveis.

Es prohibeix discriminar a favor de contractistes previs en els procediments de contractació pública.

Es redueix de 8 a 6 mesos el termini de demora per sol·licitar la resolució del contracte si l'adjudicatària és una pime. S'augmenta el control per part de les administracions públiques dels pagaments que els contractistes han de fer als subcontractistes.

El termini per a la devolució de garanties passa de dotze a sis mesos en cas que l'empresa adjudicatària sigui una pime.

Incentius fiscals per a reinversió i ‘business angels'

Les empreses de reduïda dimensió (facturació inferior a 10 milions d'euros anuals) tindran dret a una deducció en la quota íntegra de l'Impost sobre Societats del 10% dels beneficis que s'inverteixin en elements nous de l'immobilitzat material o inversions immobiliàries afectes a activitats econòmiques. La deducció és del 5% si l'empresa ja s'aplica la corresponent per manteniment de plantilla.

Els contribuents podran deduir en l'IRPF el 20% de les quantitats satisfetes per la subscripció d'accions o participacions en societats anònimes o limitades de nova o recent creació (menys de tres anys). La base màxima de deducció serà de 20.000 euros anuals i la inversió ha de durar entre 3 i 12 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.