Gran angular

Des de Rússia amb diners

Cabelleres rosses i talons impossibles emplenen els pocs metres quadrats que ocupa la dissetena edició del saló Barcelona Meeting Point, obert fins diumenge, dia 27, al palau 8 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. Amb permís dels xinesos -que per primer any tenen espai reservat i etiqueta de convidats d'honor-, els russos es passegen per la catifa de la fira amb la sensació gens exagerada que són les estrelles del moment. Per això els pocs expositors presents -bàsicament immobiliàries de les entitats financeres, Sareb i alguna agència supervivent de l'hecatombe immobiliària- mostren la seva oferta amb grans cartells escrits en ciríl·lic, perquè, ja se sap, als compradors locals se'ls espera més aviat poc.

“El millor de treballar amb russos és que vénen amb la decisió de comprar ja presa i que tenen poder adquisitiu”, destaca Guifré Homedes, director de l'oficina a Barcelona d'Amat Finques. Aquesta empresa familiar ha trobat una via de fuga en el comprador estranger, principalment el rus, que busca, explica Homedes, des d'una casa on venir a viure en el moment de la jubilació fins a un pis cèntric per enviar els fills a estudiar a les escoles de negoci de Barcelona, o senzillament una inversió amb una atractiva rendibilitat.

“Espanya és ara mateix la primera opció entre els nostres clients que busquen comprar a fora, sobretot pel clima, la cultura, les platges, els serveis i el caràcter de la gent”, explica Viktor Livada, responsable del grup d'agències Ayax-Rielt de Krasnodar, ciutat situada al nord-est de la mar Negra. L'Estat espanyol ha esgarrapat terreny a Turquia, un altre dels favorits dels russos d'aquesta zona, bàsicament per la major estabilitat política i perquè comprant per sobre dels 500.000 euros poden accedir a la nacionalitat d'un estat membre de Schengen i, per tant, tenir via lliure per circular per Europa. Però, a més, com explica Olga Mashkova, directora general d'MB Expo de Moscou, “Espanya també ha guanyat molt atractiu respecte de Grècia, perquè avui invertir a Grècia és molt arriscat i perquè miren les notícies i saben que a Espanya els preus han baixat molt”.

NO NOMÉS OLIGARQUES.

És un bon moment per invertir-hi, però que ningú no s'equivoqui, el rus que ve a comprar no respon al clixé d'un especulador amb una maleta plena de feixos de bitllets de dubtosa procedència i ganes d'aconseguir atractives plusvàlues en poc temps. “És veritat que al principi va venir sobretot el nou-ric, executius i funcionaris amb alt poder adquisitiu que compraven immobles per sobre del mig milió d'euros, però avui els que vénen són famílies de classe mitjana que busquen pisos d'entre 200.000 i 300.000 euros per venir-hi a viure o per als seus fills”, destaca Dmitry Siryy, director general de l'agència Metro de la ciutat de Iaroslavl, a uns 200 quilòmetres de Moscou. Per això l'impacte dels papers a canvi d'inversions superiors als 500.000 euros hi ajuden, però no ho són tot. “I, a més, en països com Lituània per invertir 20.000 euros en una nova societat ja tens el permís de residència i estàs igual que els Schengen, que és el que busquen els russos”, diu el director general d'In Tran Realty, Gennady Ognev.

La classe mitjana és també el perfil que guanya terreny entre els russos que van a Amat Finques. “Abans les operacions mitjanes que tancaven aquests compradors se situaven al voltant dels 900.000 euros, però ara també tenim interessats a adquirir pisos més modestos, a partir de 250.000 euros, però que no necessiten finançament per tancar les compres”, destaca Homedes.

Quant a les ubicacions, la costa continua sent un dels principals reclams, però la ciutat de Barcelona se situa bé entre els que pensen venir a viure amb la família i busquen bones escoles i universitats per als fills. “Però el cert és que l'oferta de serveis pensats per a russos encara és baixa, aquí hi ha molt per fer”, hi afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.