Gran angular

Sembra, rega, muny i innova

La llegenda explica que va ser un descuit el que va portar els germans Kellogg a descobrir les possibilitats alimentàries dels flocs de cereals. Era el 1898 i treballaven en un hospital de Michigan, als Estats Units, quan el blat que tenien al forn es va torrar més del compte i això va donar origen a uns cruixents i lleugers flocs que conservaven prou bon gust. Des d'allà, a la fama.

Per no deixar la innovació només en mans de l'atzar, el Departament d'Agricultura de la Generalitat fa un reconeixement a les millors iniciatives de l'any sorgides en el sector de l'agricultura i l'alimentació. Es tracta dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), que reparteixen 24.000 euros entre els vencedors i que, en la seva convocatòria d'enguany, han reunit 24 candidatures.

El concurs busca ser un incentiu i una reconeixença per a “les empreses del sector agroalimentari, l'agroindústria i les seves entitats associatives que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics o de gestió innovadors, i que, com a conseqüència d'aquesta introducció, hagin obtingut un nou producte o bé resultats beneficiosos”.

Els tres vencedors han estat la Unió Corporació Alimentària de Reus (en la modalitat d'agroindústria), la Vall de Cabiscol d'Amposta (en la modalitat d'empresa agrària) i la formatgeria Mas Rovira de Sora (en la categoria de jove emprenedor). En aquest darrer cas, s'ha tingut en compte “l'esperit emprenedor i innovador” d'Andreu Rovira Vergés, responsable de l'explotació i, segons el jurat, capaç “de fer realitat la creació d'una formatgeria modèlica on elabora formatges amb llet crua de vaca sense pasteuritzar” que donen lloc a “formatges de gran qualitat, reconeguda tant a àmbit estatal com internacionalment”.

DE NORD A SUD.

En la categoria reservada a empresa agrària s'ha valorat Vall de Cabiscol per la tasca i el desenvolupament fet a la finca Temps de Terra a Amposta, considerat “un model agrari autosuficient amb una agricultura i una ramaderia integrades en el lloc”. Aquest projecte agrícola impulsa la venda de proximitat amb botigues pròpies a la ciutat de Barcelona i promou el contacte amb els consumidors per mitjà d'activitats de lleure i de coneixement de l'activitat agrària (part de l'oferta són activitats enfocades als més menuts).

Unió Corporació Agroalimentària de Reus és una cooperativa de segon grau que aglutina la producció de més de 20.000 socis productors, integrats en 90 cooperatives locals de, majoritàriament, les comarques de Tarragona. Unió Corporació Agroalimentària ha merescut el guardó de la categoria d'agroindústria perquè ha desenvolupat dos nous productes destinats al consum.

Es tracta, d'una banda, d'un cereal alimentari (el típic floc de cereal) que s'elabora prenent com a base l'avellana o l'ametlla i, de l'altra, d'una mena de farina amb propietats antioxidants que s'aconsegueix a partir de la pell de l'avellana i l'ametlla.

Josep Moragas, director de la divisió de fruita seca de l'empresa premiada, explica que, en el cas del cereal, la importància de la troballa és que conserva altes propietats en greix i en fibra. Fins ara, els flocs de cereals perdien part de les seves propietats greixoses i fibroses durant el procés de manipulació i això, amb la tecnologia desenvolupada, s'evita. Adverteix Moragas que quan es parla de greix es fa referència al “greix saludable que ajuda a combatre el colesterol, i no pas als greixos poliinsaturats”. És el mateix oli de l'avellana o de l'ametlla el que li confereix les propietats beneficioses per a la salut. Igualment, l'aportació extra de calories que comporta la base de fruit sec es compensa reduint els sucres.

Josep Moragas valora positivament el premi i apunta que la innovació és cara: el projecte de desenvolupament s'ha allargat durant tres anys i ha suposat una inversió d'un milió d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.