Gran angular

Es busquen més perfils tecnològics però el sou no puja

Un estudi de La Salle i Icsa revela que la demanda creixent de professionals del sector TI no es tradueix en millors salaris. Els incentiva a aprendre tasques de gestió

Les dades de l'enquesta de població activa (EPA) revelen que el 30% del global de gent que té una feina cobra menys de 1.216 euros bruts al mes. Al plat contrari de la balança hi ha un altre 30% de treballadors que perceben una remuneració superior a 2.095 euros mensuals. Al mig queda el 40% restant. La mala notícia és que la devaluació salarial continua i que la classe treballadora a cada bugada perd un llençol.

Si s'atén a les xifres oficials sobre la negociació col·lectiva, l'increment de sous que, de mitjana, s'està pactant des de principi d'any és d'un 0,55%, clarament per sota de l'1,24% que es negociava el 2012.

Ben pocs s'escapen de passar pel sedàs i una mostra n'és l'estudi desenvolupat per La Salle i Grupo Icsa amb l'objectiu d'avaluar les retribucions en el sector tecnològic.

TRENCANT TEORIEs.

L'informe descriu que, malgrat tractar-se de perfils que van buscats, els salaris no es corresponen a la requesta que tenen els professionals. Josep M. Santos, director general de La Salle Campus Barcelona-URL, creu que l'ocupació que es registra en especialitats relacionades amb la informàtica, la programació, les telecomunicacions i el multimèdia no té una relació directament proporcional amb els sous que acaben percebent els professionals. La demanda no encareix en aquest cas l'oferta i Ernesto Poveda, president d'Icsa, lamenta que “es continua infravalorant els professionals del sector TI”. La seva queixa no només té a veure amb els salaris sinó que troba “alarmant l'escassa presència” de perfils tecnològics en els òrgans de direcció.

Detallant les xifres, el document posa en relleu que els càrrecs directius del sector tecnològic estan pitjor pagats que la mitjana de l'Estat espanyol. En concret, el document parla d'un 0,28% menys, atribuint als directius del ram TI uns ingressos anuals de 77.990 euros (mentre que 80.330 euros és la mitjana de l'Estat). L'informe no estalvia comparacions i recull que són els càrrecs directius del sector industrial els més ben pagats (83.834 euros), seguits pels del gremi bancari i les assegurances (78.246 euros). Destil·la esperit crític quan apunta que “la construcció, que està en crisi profunda, quasi té el mateix nivell salarial que el sector tecnològic”.

DEMANDA.

Infojobs també ha prestat la seva col·laboració en l'estudi i el seu director general, Jaume Gurt, confirma l'alta demanda que hi ha d'experts en informàtica i telecomunicacions i, sobretot, d'especialistes en tasques de programació. Xifra en un 17,3% el pes que té el sector tecnològic en la cartera de places de treball vacants que gestiona Infojobs (un total de 964.000 ofertes de feina).

L'informe no obvia destacar que el personal que desenvolupa feines més operatives dins el sector tecnològic sí que percep una lleugera revaloració del salari. Es tracta dels càrrecs intermedis (encarregats i comandaments) i del graó més baix de la piràmide (els operaris). Tant en un cas com en l'altre els sous estan al voltant d'un 4% per sobre de la mitjana de l'Estat. Les xifres mostren uns ingressos de 38.788 euros per als comandaments i de 22.269 euros per als operaris. No obstant, es considera que aquest repunt no és suficient: “Amb prou feines si sobresurt per damunt la mitjana.”

Durant la presentació de les dades es va fer autocrítica i es va acceptar que massa sovint els professionals tecnològics no tenen prou competències en gestió empresarial i això suposa un llast perquè la seva tasca guanyi valor dins d'una empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.