Gran angular

El pressupost europeu duplica el suport a les pimes

En el període 2014-2020 hi haurà menys diners, però les partides del Feder destinades a petites i mitjanes empreses pugen fins a 140.000 milions d'euros

El 2019, cap agricultor no rebrà menys del 60% de l'ajut mitjà regional

El pressupost de la UE per al període 2014-2020 que han pactat la Comissió Europa, el Parlament Europeu i els governs és de 959.988 milions d'euros, un 3,5% inferior al de 2007-2012, però diuen que faran més amb menys. “Pretenem que a través del Feder el suport a pimes, l'ànima de l'economia europea, es dupliqui des dels 70.000 milions a 140.000 milions entre 2014 i 2020”, afirma el comissari europeu de Política Regional, Johannes Hahn, i això s'ha de fer amb una dotació per a les polítiques de cohesió que baixa de 347.410 milions a 325.149 milions.

En el pressupost plurianual les majors partides corresponen a les polítiques de cohesió econòmica, social i territorial (34%), agricultura (29%), competitivitat per al creixement i l'ocupació (13 %) i desenvolupament rural (9%). El Fons de Cohesió destinarà 66.000 milions d'euros a finançar les connexions de transport transeuropees i les infraestructures de medi ambient. Es destinaran recursos del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) a finançar les quatre prioritats clau: la innovació i la recerca, l'agenda digital, el suport a les petites i mitjanes empreses i l'economia hipocarbònica. El programa marc d'investigació i innovació Horitzó 2020 destinarà 70.200 milions d'euros a potenciar la ciència europea en els pròxims set anys, amb especial atenció a reforçar el suport a les pimes, atreure més investigadors i finançar la recerca de noves fonts d'energia no fòssils. A més, el programa Cosme, que té per objectiu facilitar l'accés al crèdit a les petites empreses, disposa d'un pressupost de 2.300 milions d'euros per al període 2014-2020, inclou la concessió d'una garantia màxima de 150.000 euros per als préstecs que rebin les pimes i, segons les previsions, se'n podran beneficiar 344 000 empreses europees.

La nova política de cohesió -on s'inclouen el Feder, el Fons de Cohesió i el Fons Social Europeu- es basarà a més en la “condicionalitat macroeconòmica”, de manera que els pagaments als estats se suspendran en cas de dèficits públics excessius o desequilibris macroeconòmics. Per treure més profit dels diners, s'establiran estratègies d'especialització intel·ligent que detectin punts forts de les empreses, i els estats i les regions hauran d'anunciar amb antelació quins són els objectius que volen assolir amb els recursos de què disposen i com en mesuraran els avenços. Això permetrà, segons la CE, “supervisar-ho tot, saber com s'estan fent servir els diners i, mitjançant un fons de reserva, destinar més recursos cap al final del període a programes que estiguin tenint èxit”.

NOVA PAC.

La UE disposarà per a la política agrícola de 277.851 milions d'euros en la partida de mesures de mercat i pagaments directes i de 84.936 milions en desenvolupament rural. Això dins una reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) que farà desaparèixer progressivament el sistema de distribució dels ajuts basat en criteris històrics. La nova política agrària estableix que el 2019 cap agricultor no rebi menys d'un 60% d'ajudes de la mitjana estatal o regional, preveu una retallada d'almenys el 5% en les ajudes a les grans explotacions que rebin més de 150.000 euros i especifica que els pagaments directes aniran dirigits a “agricultors actius”. Per això, els estats hauran d'elaborar una llista d'entitats -com aeroports, clubs esportius o empreses públiques de transport o construcció-, que quedaran excloses automàticament dels fons comunitaris, llevat que demostrin que l'agricultura representa una part substancial dels seus ingressos.

Universitat

El nou Erasmus

El pressupost del nou programa de mobilitat universitària Erasmus -que reuneix sota un mateix paraigua els projectes d'educació i formació en pràctiques de joves a l'estranger- augmentarà un 40% en relació amb el període anterior, fins situar-se en uns 4.920 milions d'euros. En el cas d'Espanya, el pressupost per a 2014 augmenta un 4,3%, fins a 53,4 milions. Xifres que desmenteixen que baixi el pressupost europeu, excusa donada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, per intentar retallar la dotació estatal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.