Gran angular

La hisenda catalana aposta per l'autofiscalització dels contribuents

El director del programa per definir un nou model de l'Administració Tributària de Catalunya, Joan Iglesias Capellas, va defensar la necessitat de canviar la “cultura” i la consciència tributària dels catalans, i de facilitar l'accés a la informació fiscal per reduir la conflictivitat entre l'administració i els contribuents. Així ho va dir en la inauguració de les XX Jornades Tributàries de l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i les Balears (Apttcb), celebrades la setmana passada a Castelldefels.

Amb una economia submergida que es manté a l'Estat espanyol entre el 20 i el 30 per cent del PIB, Iglesias creu que cal “augmentar la consciència tributària, atès que la majoria de contribuents reconeixen que paguen els seus impostos pel temor de ser sancionats, quan en altres països és pel deure cívic de contribuir”. Però afegeix que el canvi ha de començar per la transparència dels recursos públics, amb el repte de “substituir un model de gestió que es fonamenta en la desconfiança cap als contribuents per un model cooperatiu entre l'administració i els contribuents”.

Iglesias va afegir que el nou model d'hisenda catalana –de la definició de la qual està encarregat- ha de basar-se en una administració “transparent” que faciliti l'accés a la informació fiscal, perquè els contribuents puguin accedir a les seves pròpies dades i resoldre les possibles discrepàncies que hi hagi amb l'agència tributària. Una aposta perquè el contribuent es pugui “autofiscalizar” per millorar el percentatge de compliment voluntari de les obligacions fiscals, de manera que els mecanismes de control de l'administració es podrien dedicar a controlar el frau fiscal més important.

També va dir que la prioritat de l'organització fiscal ha de ser facilitar el compliment de les obligacions tributàries, i va apostar per emular el model de societats “amb una cultura tributària avançada, en què la reputació fiscal és un element molt valorat”.

En les Jornades Tributàries de l'Apttcb es van pronunciar ponències sobre actualitat fiscal i tributària, com ara l'IVA de caixa, la llei de lluita contra el frau fiscal, la recuperació de l'IVA en cas de crèdits impagats i de concurs del creditor, com vendre serveis professionals sense ser venedor, i la regulació de la jubilació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.