Borsa

En la bona direcció

La borsa fa un esforç per tancar el novembre en positiu. L'Íbex-35 arriba als 9.837,60 punts i es prepara per l'assalt a nivells superiors en el darrer mes de l'any.

Les travesses dels analistes, força optimistes per al 2014, preveuen que l'Íbex-35 podria pujar entre un 7% i un 20% anual el proper exercici

El novembre ha estat un mes erràtic. Els inversors no sabien si entrar en el mercat quan es produïen els retrocessos o bé desfer posicions en el moment que els valors escalaven posicions. I en aquesta ambigüitat s'ha mogut el mercat, entre els confiats en que el 2013 acabarà amb l'Íbex-35 en nivells superiors als actuals i els que creuen que l'exercici, un cop l'índex s'ha revalorat més d'un 20%, pot donar-se ja per acabat.

Això no obstant, en les darreres cinc sessions la balança s'ha girat del costat del sector optimista. Una bateria de dades macroeconòmiques positives a Alemanya i a la zona euro, on la confiança dels consumidors està en màxims dels darrers dos anys, s'han ajuntat amb la desaparició d'incerteses polítiques que angoixaven els mercats, com la coalició de govern a Alemanya o els pressupostos a Itàlia, i han permès als inversors veure el got mig ple. Aquests indicadors macroeconòmics fan pensar que, tot i els possibles daltabaixos, la recuperació econòmica està en marxa. A més a més, la borsa espanyola ha comptat amb una empenta addicional per reprendre el camí alcista. Standar&Poor's considera que l'economia espanyola està millorant i per això ha modificat la qualificació creditícia del país de negatiu a estable. I tot això és el que ha acabat per atreure els inversors cap als actius de risc dels quals s'havien mantingut allunyats en les setmanes prèvies.

L'Íbex-35 ha eixugat les pèrdues que ha arrossegat durant la major part del mes de novembre i ha aconseguit treure's de sobre el color vermell en encadenar sis sessions consecutives a l'alça. En les darreres cinc sessions el selectiu ha assolit els 9.837,60 punts i s'ha revalorat un 1,66%, la pujada setmanal més elevada des de mitjans del mes d'octubre. Amb aquest increment, el balanç mensual de l'índex és del 0,71% i la plusvàlua anual se situa en el 20,45% a falta del darrer mes de l'any per tancar definitivament l'exercici 2013.

VALORS DEL CICLE.

Els valors protagonistes en les darreres cinc sessions han estat aquells relacionats amb el cicle econòmic, com les constructores i els bancs, tot i que també han brillat altres valors que s'han escalfat a l'abric de notícies corporatives. Aquest és el cas de Sacyr, que s'ha vist doblement afavorida tant pel context macro més optimista com per novetats al voltant de la seva participada Repsol. La immobiliària ha tornat a enfilar-se gairebé un 10% animada pel preacord entre Repsol i el govern argentí arran de la expropiació de la filial YPF. Aquesta darrera alça situa Sacyr com el valor més alcista de l'Íbex-35 d'ençà que començà el 2013, amb un increment de gairebé el 9%. El sector bancari en bloc també ha contribuït a la remuntada experimentada per l'Íbex-35. Banc Sabadell, BBVA i el Banco Popular, han experimentat increments que han oscil·lat entre el 2 i el 4,5%.

Per la seva part Caixabank també s'ha situat entre els valors més apreciats, en sumar més d'un 2% setmanal pel benefici que també li reportarà l'acord de Repsol a l'Argentina, atès és el primer accionista de la petroliera.

L'empresa catalana Grífols no troba obstacles a la seva escalada cap a màxims i en les darreres cinc sessions s'ha enfilat a buscar els 34 euros després de guanyar més d'un 4%.

LLEUS RETROCESSOS.

L'optimisme que s'ha respirat durant les darreres jornades en els parquets s'ha reflectit en que la pràctica totalitat de l'Íbex-35 ha acomiadat la setmana en positiu i els valors que no han pogut esborrar el vermell enregistren descensos molt lleus, amb una pèrdua per sota el mig punt percentual, a excepció d'Acciona. La constructora s'ha desmarcat de les alces que ha enregistrat el seu sector i ha reculat prop d'un 1,5%.

A falta de quatre setmanes per acomiadar el 2013 - de les quals hi ha menys de 20 jornades hàbils en la borsa- ha començat a produir-se la pluja d'informes amb les previsions dels analistes de cara al proper exercici. En tots els casos les firmes d'inversió són optimistes i estimen que la borsa espanyola finalitzarà el 2014 amb alces que se situen en una forquilla d'entre el 7% i el 20%.

Així, segons aquestes travesses l'Íbex-35 podria finalitzar el desembre de l'any 2014 situat entre els 10.500 punts que fixen els analistes del Banc Sabadell, que són dels més moderats, i els 12.000 punts que preveu Ahorro Corporación, que creu que el comportament de la borsa espanyola el proper any serà similar a l'enregistrat aquest exercici. De moment, però, caldrà esperar al tancament de l'actual exercici i veure si les previsions dels experts d'ara fa un any anaven en la direcció realment correcta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.