Gran angular

Blai Paco

President de la Unió Empresarial de l'Anoia

“La manca de generositat de l'Estat i la seva incomprensió constant és insuportable”

No preveiem fusions amb altres associacions empresarials, però sí buscar sinergies
L'arrogància de l'Estat em fa recordar l'Espanya que va perdre Cuba
L'Anoia també ha de donar relleu als sectors del paper i el metall per atreure empreses
Cal un projecte únic de promoció a àmbit comarcal, pilotat sobretot per Igualada
L'administració ha de treballar perquè algú avali les empreses que necessiten crèdit

Blai Paco des de l'estiu passat està al capdavant de la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA), entitat que representa més de 2.000 empreses. Enginyer tècnic químic i amb formació en administració d'empreses, aquest igualadí de 50 anys és el gerent de l'empresa informàtica Intarex, que ell i un soci van fundar el 1994.

Ha assumit la presidència de la patronal anoienca en un moment complicat...
Sí, però a la UEA estem vivint un moment d'il·lusió, potser perquè comencem a veure un primer repunt de l'economia. El que ens preocupa és trobar la via per traslladar aquesta il·lusió a l'empresariat comarcal i, de fet, estem treballant per arribar a les empreses que ho estan passant malament i necessiten suport. Quan vaig configurar la nova junta directiva vaig buscar la representativitat del territori, però també empresaris especialitzats en diversos àmbits per poder donar aquest suport a l'empresari comarcal des de vessants diferents.
Quines són les preocupacions dels empresaris?
Ens ho han posat difícil perquè els medicaments que ens han fet prendre no eren els adequats per la malaltia que teníem. Hi ha una taxa d'atur brutal, però estem treballant l'endeutament reduint la despesa pública i apujant els impostos. D'altra banda, quan sento dir que les exportacions catalanes estan creixent de la manera que estan creixent penso que ho estem fent molt bé perquè tenim una relació de canvi amb el dòlar que no ens afavoreix. L'empresariat està fent bé les coses perquè l'entorn polític no ho podia posar més difícil.
El poc accés al crèdit per part de les empreses també és un problema...
Sí, el compromís que hauria de tenir l'administració amb els empresaris és el de treballar perquè algú avali les empreses que necessiten crèdit, apostar per la seva continuïtat. Des de la UEA estem fent convenis perquè el crèdit sigui més econòmic, ja que, si en podem gaudir, és caríssim.
L'administració està fent els esforços necessaris per dinamitzar l'economia de la comarca?
S'estan fent molts esforços, però hi veig una manca de coordinació. En el cas de la conca d'Òdena, hi ha quatre ajuntaments fent polítiques diferents i, si les mires separadament, són positives, però trobo a faltar la capitalitat comarcal. Cal una línia de treball conjunt dels ajuntaments que permeti sortir fora de l'Anoia amb un projecte únic de promoció de la comarca. Un projecte pilotat sobretot per Igualada, però un projecte comarcal.
L'Anoia és una de les comarques més castigades per l'atur, quin paper ha jugat la reforma laboral?
La reforma laboral pot ajudar en un moment donat, però no és la clau de tot perquè l'entorn és difícil. Nosaltres ara estem treballant per identificar els sectors més importants de la comarca i donar-los relleu. El tèxtil és el primer, seguit del paper i les arts gràfiques, i pel que fa a aquest segon sector estem preparant un clúster que esperem que doni fruits i ens situï en el mapa. El metall, d'altra banda, també és molt important. És cert que la comarca és coneguda per la pell, que és el cinquè sector, i per la moda, però hem d'aconseguir donar relleu als sectors del paper i el metall. Fer que siguin un pol d'atracció d'empreses que ens coneguin perquè aquests dos sectors són importants.
Les infraestructures que havien de potenciar el ressorgiment econòmic de la comarca estan aturades, això no ajuda...
No. Algun d'aquests projectes, però, no té sentit a curt termini, com ara l'aeroport corporatiu. Sembla que en aquest cas es treballés d'esquena al projecte de la T1 de l'aeroport del Prat perquè, quan es va inaugurar, la T2 podia jugar el paper que se li estava reclamant a l'aeròdrom d'Igualada-Òdena. L'eix transversal ferroviari, en canvi, és imprescindible, parlem d'un deute històric amb Igualada. També s'hauria de fer un esforç per omplir de contingut el Parcmotor. Ha passat moments molt crítics, però és una instal·lació única i des de l'administració hauria d'estar cuidada perquè prosperi.
I l'eix diagonal, ha contribuït a l'activació econòmica del territori?
Ha estat un pas important per obrir la comarca, està facilitant el fet de bellugar-se pel territori i, evidentment, això arriba a les empreses. La facilitat comercial i logística que potencia és molt important i fins ara potser no s'ha notat tant, perquè estem en el moment en què estem, però crec que a mitjà termini haurem de pensar a desdoblar-lo perquè el normal és que arribi el dia que estigui col·lapsat, entre cometes.
La UEA es va mostrar favorable a l'estat propi, com veu la situació actual?
M'agradaria que l'Estat sabés jugar el paper que al seu dia va jugar el Canadà amb el Quebec. La generositat que l'Estat espanyol no té, la incomprensió constant, el fet de sentir-se propietari de la veritat i no qüestionar-la mai, això és insuportable. I si continuen per aquesta línia ens estan forçant ells mateixos. L'arrogància de l'Estat, menyspreant la voluntat d'un poble i sense parar l'orella, em fa recordar l'Espanya que va perdre Cuba.
Preveuen fusionar-se amb altres associacions empresarials?
No, però estem interessats a tenir contactes amb el Penedès, el Garraf, el Bages, el Berguedà i Osona i, si podem trobar sinergies que ens ajudin a donar un millor servei a les nostres empreses, estarem encantats de col·laborar. També estem oberts a estudiar la possibilitat de participar en els serveis que ofereix Pimec, si trobem la manera d'oferir-los als associats sense perdre autonomia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.