Focus

Márie Geoghegan-Quinn

Comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència

“Els fons europeus ara ja no són un luxe, sinó una necessitat”

Cal posar el focus en la innovació si volem impulsar l'economia del coneixement
Pretenem que investigadors i empreses facin recerca, no que omplin formularis
Que el missatge arribi a les pimes espanyoles:
us volem a
Horitzó 2020!

Amb Horitzó 2020, la CE ha situat la recerca i la innovació com un dels pocs àmbits on els fons que s'hi destinen creixen en un pressupost que, en general, va a la baixa. En el pas pel laboratori d'aquest programa, la comissària Márie Geoghegan-Quinn ha estat clau.

Per què la partida d'Horitzó 2020 és una de les poques que augmenten?
La investigació en recerca i innovació és important per a la indústria i la societat: crea llocs de treball i millora la competitivitat i la qualitat de vida. Tant la CE com els estats membres i el Parlament reconeixen això, cosa per la qual Horitzó 2020 creix gairebé el 30% respecte al programa anterior de recerca. El pressupost global està a prop dels 80.000 milions en set anys.
Quin balanç fa del VII Programa Marc?
S'ha fet una feina fantàstica i més de 100.000 participants han rebut fons. Més que parlar en abstracte, m'agrada citar exemples com el suport que ha donat el Consell Europeu de Recerca al premi Nobel Konstantin Novoselov pel seu treball amb el grafè. L'EDCTP, un partenariat públic privat, ha lluitat contra la sida, la tuberculosi o la malària. Pel que fa a pime, tenim, per exemple, el cas d'una companyia que va investigar un medicament que després ha desenvolupat Roche.
Hi ha algun programa similar al món en termes d'inversió?
Horitzó 2020 és el programa europeu d'R+D+i més gran que hi ha hagut mai, un dels que més fons públics hi destinen al món i, sense dubte, el més obert a la participació.
Europa ha perdut potencial en ciència, recerca i innovació?
Europa és forta en recerca. Estem per sobre del nostre pes en termes del que els científics produeixen. No obstant això, necessitem més focus en la innovació si volem impulsar l'economia del coneixement. Hem de traslladar més bones idees al mercat i competir millor en nous sectors d'alta tecnologia com ara la biotecnologia.

Quins són els canvis més significatius respecte al VII Programa Marc?
Horitzó 2020 representa un trencament amb el passat, un programa d'R+D+i totalment nou. La intenció és finançar tota la cadena d'innovació i simplificar radicalment els processos per demanar finançament. Volem que els investigadors i les empreses se centrin en el seu treball i no en emplenar formularis.
I els objectius principals?
Volem donar suport al coneixement avançat amb el finançament a la ciència excel·lent, impulsar el lideratge industrial amb recerca i innovació, i abordar grans reptes en sanitat, energia, la seguretat alimentària o canvi climàtic.
Quin sortirà guanyant amb el canvi?
Els investigadors i les empreses rebran els fons, però treballaran en objectius que tenen un impacte més enllà, tant en creació de llocs de treball i creixement econòmic com en la competitivitat de les economies i el benestar dels ciutadans.
Com ajudarà la CE a l'R+D+i en les pimes i amb quins instruments?
La recerca i la innovació a les pime es promou en tot el programa, però hem introduït un nou instrument adaptat a les seves necessitats. Aquest permetrà a les pimes rebre subvencions de manera individual per desenvolupar projectes innovadors. Vull que el missatge arribi a les pimes espanyoles: us volem a Horitzó 2020! Les pimes podran obtenir un mínim d'uns 9.000 milions, incloent-hi uns 3.000 d'aquest instrument per desenvolupar bones idees i traslladar-les al mercat. També els interessaran molt les noves opcions de finançament.
Quin serà el paper dels estats membres?
Horitzó 2020 uneix forces amb el sector privat i amb els estats membres a un nivell sense precedents en àrees clau de recerca per tal d'aconseguir resultats als quals a una companyia o un país sols els costaria arribar. Per exemple, s'espera que cinc partenariats publicoprivats mobilitzin 17.000 milions. Aquests partenariats ofereixen grans oportunitats a empreses i investigadors, incloses les pime.
La CE aprova aquest programa en un moment en què diversos estats membres, per exemple l'espanyol, redueixen la inversió en ciència i innovació. Això pot influir en el resultat del programa?
Sé que alguns estats membres com ara l'espanyol han passat moments difícils, però jo envio el mateix missatge sempre: és important mantenir o fins i tot incrementar la inversió en recerca i innovació si volen sortir de la crisi econòmica. Per a la comunitat científica, Horitzó 2020 representa uns fons significatius en un moment en què molts països estan lluitant per mantenir els pressupostos en ciència. Moltes universitats, incloent-hi algunes de les més grans, m'expliquen que els fons europeus ara no són un luxe, sinó una necessitat. Tenim un programa fort amb un pressupost important per als pròxims set anys i crido els investigadors i les empreses innovadores de tot Europa a participar.
Quins seran els requisits per obtenir fons del programa?
Horitzó 2020 està basat en convocatòries competitives obertes a tothom, també a organitzacions o individus de països extracomunitaris. Els països que contribueixen al pressupost europeu tenen els mateixos drets que els dels estats membres, però, en altres casos, la situació canvia. Està en les mans dels investigadors, les organitzacions de recerca o les empreses decidir si hi participen. Per obtenir fons has d'analitzar quines convocatòries són adequades, buscar socis si és necessari i presentar la millor proposta possible. Aquestes seran jutjades per avaluadors independents
Teniu alguna previsió de com Horitzó 2020 impactarà en l'economia europea?
Europa és líder en ciència i tecnologia aeronàutica i d'automoció, així com en transport net, gestió de residus i energia renovable. Però correm el risc de quedar-nos endarrere en àrees de creixement global com ara la salut i la biotecnologia. Ens hem de basar en les fortaleses i afrontar les debilitats. Això és el que Horitzó 2020 ens ajudarà a fer: impulsarà la competitivitat i generarà creixement i llocs de treball per al futur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.