Borsa

La FED desperta el ral·li

Bernanke anuncia una retirada gradual dels estímuls i les borses reaccionen a l'alça després de setmanes de correcció. L'Íbex inicia el ral·li de Nadal amb un alça del 4,5%.

L'Íbex-35 enregistra la quarta millor setmana de l'any i se situa
com el segon millor índex europeu en
el 2013 només superat pel Dax alemany

S'ha fet esperar, però ja és aquí el tradicional ral·li de Nadal. Semblava que aquest any el darrer impuls que acostumen a enregistrar les principals borses quan s'acosta la fi de l'exercici no es produiria després dels significatius avenços acumulats en el 2013 i el cansament acumulat els darrers mesos. Els experts dubtaven que el ral·li arribés a temps i els inversors es mostraven escèptics, allunyant-se dels parquets en les darreres setmanes després de ficar-se a la butxaca les plusvàlues aconseguides. Però com si fos el Pare Noel, Ben Bernanke, president de la Reserva Federal (FED), no ha volgut deixar ningú sense regal per Nadal i ha aparegut en els mercats per anunciar que començava la retirada gradual dels estímuls monetaris als EUA. A més a més, Bernanke ha comunicat que els tipus d'interès no es mouran fins a finals de 2015.

Si bé els mercats no volien que la FED frenés la seva compra d'actius, portaven setmanes descomptant aquesta possibilitat obligats per les bones dades macroeconòmiques que s'han anat coneixent. El darrer indicador que assenyala cap a la senda del creixement és la expansió enregistrada per l'economia nord-americana durant el tercer trimestre de l'any, que ha superat les previsions fins a situar-se en el 4,1%, el millor nivell des de finals de 2011.

Així doncs, les senyals de millora de l'economia mundial són cada cop més visibles i si Bernanke opta per retirar el programa d'estímul en el què s'ha cimentat la recuperació borsària és que les coses van millor del que es creia. Aquesta és la lectura positiva que han fet els inversors i per la qual les principals borses internacionals han reaccionat a l'alça en les darreres sessions deixant de banda el color vermell que els havia acompanyat des de feia setmanes.

La decisió de Bernanke a oc més d'un mes per abandonar el seient de la FED ha allunyat l'Íbex-35 dels 9.200 punts, nivell que estava posant a prova en les darreres jornades. El selectiu índex espanyol ha saltat fins els 9.689,90 punts després d'enlairar-se un 4,50% enregistrant així la millor setmana des de principis de setembre (i la quarta millor setmana de l'exercici). No obstant, les darreres alces de l'Íbex-35 no han aconseguit esborrar el signe negatiu en el balanç mensual, atès que l'índex encara perd un 1,5% d'ençà que començà el desembre. Per contra, l'increment assolit aquesta setmana situa l'Íbex-35 com el segon índex més alcista d'Europa en el 2013, amb una plusvàlua del 18,64% només superada pel 22% de guany que té a hores dara el Dax alemany. El Dow Jones, que cotitza en màxims històrics, també supera a l'Íbex-35 en l'exercici amb un alça superior al 23%.

Contagi.

El balanç positiu de l'índex en les darreres sessions s'ha contagiat al conjunt d'empreses que el formen. Només un valor s'ha acomiadat divendres amb pèrdues (Enagás, amb un descens de gairebé el 4% ha estat el fanalet vermell de l'índex). La resta d'accions que cotitzen dins de l'Íbex-35 han finalitzat en terreny positiu, deu de les quals han enregistrat guanys superiors al 6% en les darreres cinc sessions. Al capdavant de la llista de millors valors se situa Amadeus, amb una pujada de gairebé l'11% que el col·loca en màxims històrics, seguit d'Indra, que també suma un alça del 10% i d'Endesa que ha guanyat més d'un 8% després de reprendre la política de remuneració als accionistes (vegeu breu superior). Banco Popular, amb més d'un 8%, Sacyr, ACS, Bankinter, BBVA, BMEi Mapfre completen el conjunt dels valors més alcistes de la setmana. Tot i no colar-se entre els més revalorats, els blue xips de la borsa espanyola -les empreses amb més capitalització borsària i amb més ponderació dins el selectiu- també han destacat en les darreres sessions obtenint importants increments que han contribuït a la bona setmana enregistrada per l'Íbex-35. Inditex i Santander s'han disparat al voltant d'un 5% i Telefónica i Repsol han assolit plusvàlues que oscil·len a l'entorn del 3%.

La propera setmana estarà condicionada pels dies festius que trencaran la rutina dels parquets, amb una disminució del volum de negociació perquè un bon grapat d'inversors s'hauran anat de vacances nadalenques i d'altres ja han donat el 2013 per tancat. A més a més, només hi ha dues jornades completes de contractació (el 23 i el 27) atès que el 24 de desembre la borsa tancarà al migdia, fet que provocarà més distorsions en el normal funcionament dels parquets. L'atonia podria dominar aquestes darreres jornades de l'any 2013, però cal ser prudents, perquè si no hi ha notícies negatives el recent engegat ral·li pot allargar-se uns quants dies més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.