Borsa

La borsa toca el cel

La borsa es dispara pel creixement de l'optimisme sobre l'economia i el descens de la prima de risc. L'Íbex 35 trenca resistències i arriba als 10.290,60 punts, amb una alça del 5,03%.

L'Íbex 35 destaca
per sobre de la resta de places europees i ja és l'índex més alcista en aquest inici d'any, amb un avenç del 3,77%

Tot és optimisme en els parquets i, sobretot, a l'Estat espanyol. Els inversors han retornat del parèntesi nadalenc amb les butxaques plenes de diners i moltes ganes d'apostar pels actius de risc. Els mercats tenen clar que l'economia millora i entreveuen la sortida del túnel, la prima de risc espanyola ha caigut per sota dels 200 punts bàsics (descens que també ha experimentat aquest indicador en els altres països perifèrics) i els inversors veuen en la renda variable oportunitats que no volen deixar passar per alt. I això s'està traduint en un domini clar de les ordres de compra, amb els índexs conquerint nivells màxims i amb l'Íbex 35 accelerant-se fins a superar els 10.300, cota no vista des de l'estiu del 2011.

No obstant això, el contrapunt a aquesta eufòria imparable dels inversors ha arribat a través de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), que ha aparegut després de la reunió mensual per refredar o més aviat contenir aquest optimisme dels mercats. Draghi no posa en dubte que la recuperació econòmica ja és un fet, tot i que assenyala que encara “és feble, modesta i fràgil”. Per això ha volgut deixar clar que encara hi ha molts riscos (geopolítics, econòmics i financers) que amenacen la bona marxa de l'economia i que els mercats han de tenir molt en compte. El discurs del president del BCE va frenar les compres dijous i va retornar la prudència als inversors i el vermell als índexs. Però aquesta cautela no va durar gaire. L'última sessió setmanal va tornar a estar dominada per les ordres de compra arreu i els principals índexs van reprendre la senda alcista dels dies previs.

Aquest últim impuls setmanal va dur l'Íbex 35 per sobre dels 10.300 punts. Tot i no poder mantenir aquest nivell (va acomiadar-se divendres en els 10.290,60 punts), en les últimes cinc sessions el selectiu índex espanyol s'ha apuntat una revaloració del 4,8% –la tercera major pujada setmanal en un any– i d'ençà que començà el nou exercici suma un 3,77%. Aquesta trajectòria fa que l'Íbex 35 destaqui en positiu sobre la resta dels seus homòlegs europeus i se situa ja com l'índex més alcista en el 2014, amb la qual cosa compleix les previsions dels analistes que veien el mercat borsari espanyol com un dels que més sorpreses positives podria donar als inversors en el present exercici.

Els valors amb millor comportament setmanal dins del selectiu índex han estat els bancaris i els que pertanyen a la construcció, afavorits per la baixada de la prima de risc. Les entitats financeres, que ja havien recuperat l'estima dels inversors en el decurs del passat exercici tornen a captivar amb força. Banco Popular ha estat el banc més alcista de la setmana, amb una plusvàlua de més del 20% en cinc sessions. Caixabank segueix l'entitat que presideix Ángel Ron i suma un avenç superior al 12% setmanal i cotitza per sobre dels 4,2 euros per títol. Bankinter, Bankia i Banc Sabadell han acabat la setmana amb increments al voltant del 10% mentre que les alces dels grans bancs, com ara Santander i BBVA, han estat de només un dígit.

Després del trasbals que va patir Sacyr en les primeres sessions del 2014, les negociacions que s'estan duent a terme per encarrilar la construcció del Canal de Panamà han atret de nou els inversors cap al valor, i aquest ha recuperat més d'un 8%. FCC també s'ha sumat a la festa alcista i ha repuntat poc menys d'un 8%, mentre que Acciona ha estat la constructora més revalorada amb un increment superior al 10%.

Sense fre.

A part de bancs i constructores, els inversors encara miren amb bons ulls alguns dels valors que van destacar durant el 2013. És el cas del grup català Grífols i de l'aerolínia International Airlines Group (IAG), la carrera alcista dels quals sembla no tenir fre. Grífols s'ha apuntat un avenç de prop del 8% en les últimes cinc sessions i ha assolit un nou màxim històric per sobre dels 38 euros per títol després de rebre més recomanacions de compra dels grans bancs d'inversió. I pel que fa a IAG, les seves accions s'han enlairat per sobre dels 5,2 euros, nivell mai vist i que manté intacte el recorregut alcista del valor.

No n'hi per a tothom.

Tanmateix, l'eufòria no s'ha estès per tots els components del selectiu i quatre han sucumbit als números vermells. Mittal Steel, colpejat pels dubtes al voltant de l'economia xinesa, ha estat el valor més baixista, en caure gairebé un 4%. Per la seva part, Gas Natural ha perdut poc més d'un 2,7% mentre que Inditex -que aquesta setmana ha estat superada pel Santander com a empresa de major capitalització borsària- va acabar divendres amb un retrocés inferiors a l'1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.