Emprenedors

Aleix Valls

Director d'Emprenedoria i Innovació de la Mobile World Capital Barcelona

“Barcelona té elements per ser un pol d'emprenedoria, però hi falta massa crítica”

Tindrem 50 inversors internacionals de perfils molt diferents
Volem facilitar a l'inversor que ve de fora el contacte amb el nostre ecosistema
Molts projectes que neixen aquí acaben marxant quan volen créixer

El Mobile World Congress -que es farà del 24 al 27 de febrer- acollirà enguany la primera edició del 4 Years From Now (4YFN), l'aposta de la Mobile World Capital Barcelona per impulsar l'emprenedoria en el sector del mòbil. Tres dies de conferències, tallers i trobades entre inversors i emprenedors, entre d'altres activitats, que volen ser el punt de trobada de l'ecosistema emprenedor al voltant de la tecnologia mòbil.

4 Years From Now... On hem d'estar d'aquí a quatre anys?
Vam optar per aquest nom perquè en el fons l'esdeveniment busca mirar com serà el món d'aquí a quatre anys en base a la transformació de les tecnologies mòbils. Volem fer aquesta reflexió però a més en el món emprenedor, quatre anys és el temps en què una start-up guanya maduresa i es planteja per exemple sortir a borsa, és un període crític en l'evolució d'una nova empresa.
El Mobile World Congress ja tenia una presència destacada del món emprenedor. Per què calia aquest espai diferenciat?
El Mobile World Congress és un aparador impressionant per fer negocis en el món de les telecomunicacions i cada any hi ha hagut una intensa activitat latent d'emprenedors i inversors que aprofiten que durant uns dies ve tothom del sector a Barcelona per trobar-se ni que sigui informalment.
El que hem volgut fer amb 4YFN és donar forma i agregar activitats que d'alguna manera ja s'estaven fent però sense una coordinació, i portar-ne de noves. Volem generar massa crítica i plantejar l'esdeveniment com una plataforma on els emprenedors tinguin espais de networking i que un inversor pugui tenir accés a tot l'ecosistema emprenedor en un sol matí, perquè abans tenia molt difícil conèixer diferents start-up on invertir.
L'esdeveniment vol tenir un marcat caràcter internacional.
Hem fet un esforç per anar a buscar la complicitat d'ecosistemes referents a Europa, perquè vinguin i perquè portin start-ups amb l'objectiu també que els emprenedors d'aquí sàpiguen què s'està fent a aquells mercats. Vindran Hèlsinki, Tel Aviv, Hamburg, Stuttgart, Berlín, el Pròxim Orient també hi estarà representat, estem acabant de tancar Noruega, i hi tindrem també gent de Silicon Valley; acabem de tancar un acord amb el Mobile Monday Silicon Valley i també tindrem empreses d'allà.
Quina posició ocupa Barcelona en el mapa mundial de l'emprenedoria tecnològica?
Avui en dia a Europa el lideratge és per a Londres, en part perquè el fet de ser un centre financer els ha facilitat estructurar l'oferta de finançament a emprenedors i, a més, tenen una regulació que incentiva per exemple vehicles d'inversió com les stock options. Després hi ha Berlín i molt a prop Hèlsinki, i Barcelona ocuparia ara mateix la quarta posició, tot i que la seva posició natural hauria de ser la segona perquè tenim les condicions per ser els segons.
I què es el que ens falta per ser-ho?
Massa crítica. Tenim identificat que Barcelona és una bona ciutat per arrencar un negoci però cal estructurar millor tot l'ecosistema d'inversió i d'acceleració perquè sigui també una bona ciutat per créixer. Barcelona capta molt talent de gent que arriba per estudiar o fer un MBA, és una ciutat que agrada per la seva qualitat de vida, perquè té talent, tenim bons enginyers, tenim bons professionals, som brillants en disseny, i per tant som prou internacionals i tenim prou caldo de cultiu.
També tenim la cultura de l'emprenedoria, la part actitudinal no és la que més ens preocupa perquè veiem que hi ha una propensió a emprendre. La nostra preocupació per situar Barcelona en la posició que li correspon és poder estructurar tota aquesta massa crítica, que quan aquí arribi un inversor, com quan va a Tel Aviv, ràpidament, coneixent cinc institucions i agències pugui contactar amb tot l'ecosistema i pugui començar a interactuar-hi.
La manca de massa crítica pot fer que projectes que neixen aquí marxin a fora per créixer?
Sí, això passa, ens estem trobant que molta gent quan arriba un moment determinat en la maduresa del projecte en què necessiten cert suport, cert mercat, cert finançament o certa protecció legal, marxen. I perquè això no passi el que necessitem sobretot és capacitat per trobar finançament per aquests emprenedors perquè un cop tu tens un soci local que hi confia és molt més fàcil trobar un inversor internacional.
El problema és que els darrers anys hem generat moltes iniciatives en el món de l'emprenedoria però que hi falta coordinació?
Sí, i per això si durant aquests tres dies aconseguim que les agendes convergeixin també donem la imatge portes enfora que a Barcelona hi ha un ecosistema important i de fàcil accés, això accelera molt més les coses.
Quin impacte esperen doncs d'aquesta primera edició del 4YFN?
És difícil quantificar-ho però ens havíem marcat l'objectiu de portar 50 inversors internacionals i de diferents perfils, i els tindrem; també ens havíem marcat l'objectiu de portar 100 start-up a la competició que hem organitzat i en tenim prop de 200, d'on seleccionarem les 10 que es presentaran durant l'esdeveniment.
Tenim una previsió d'un miler d'assistents, volem consolidar-nos com a un punt de trobada de la comunitat d'emprenedors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.