Borsa

L'Íbex no troba el camí

La borsa es deixa portar per l'optimisme econòmic mentre mira de reüll els dubtes que posen en risc el creixement, com ara la tensió a Ucraïna. L'Íbex 35 salva els 10.100 punts.

Grífols, IAG, Enagás, Amadeus i REE se situen en màxims històrics
i es perllonga l'encís
dels inversors per aquests valors

Les borses no saben cap a on anar. Si bé confien que la recuperació econòmica s'està consolidant a poc a poc, també veuen amb preocupació les amenaces que poden posar en risc aquesta millora econòmica, entre les quals figura la tensió que viu Ucraïna. I aquesta combinació entre les expectatives positives i els riscos ha continuat paralitzant els principals índexs borsaris i reduint la negociació durant les darreres sessions.

Els primers dies de la setmana van quedar dominats per l'optimisme i els principals parquets van registrar guanys. La borsa espanyola va destacar sobre la resta de les seves homòlogues a l'empara de la millora del ràting que va fer Moody's i la revisió a l'alça de les expectatives de creixement de l'economia espanyola que va anunciar Brussel·les (i que passen a ser de l'1% pel 2014, contra el 0,5% estimat anteriorment).

Això va animar els inversors i l'Íbex 35 va aconseguir situar-se en els nivells màxims del darrer mes, vorejant els 10.250 punts. No obstant això, les alarmes dels inversors van acabar encenent-se per l'aparició de noves incerteses amb què els mercats no comptaven (com és la tensió creixent a Ucraïna, que fa témer un conflicte al si d'Europa) i amb altres decepcions procedents dels comptes empresarials (que donen una de calenta i una de freda als mercats).

Així, l'Íbex 35 ha finalitzat la setmana amb un avanç del 0,43%, en situar-se en els 10.114,20 punts. Amb aquest tancament, el selectiu suma una alça de l'1,96% al febrer i manté el signe positiu en el balanç anual, amb un guany de l'1,99%.

El llast dels grans.

Igual que en setmanes precedents, el negatiu comportament dels grans valors és un llast per a la borsa espanyola. L'evolució del selectiu Íbex 35 està quedant condicionada per les baixades que experimenten els blue chips de l'índex, els valors amb més capitalització borsària i amb més ponderació dins del selectiu.

Aquesta setmana l'operadora de telecomunicacions Telefónica ha frenat l'Íbex 35 després d'anunciar uns beneficis que, tot i ser positius, no han acabat enlluernant els inversors. Però no ha estat l'única. La multinacional de la moda Inditex continua patint per les rebaixes de recomanació que han plogut sobre el valor i les seves accions s'allunyen dels màxims assolits fa només algunes setmanes.Per contra, durant les darreres sessions Repsol s'ha situat en el terreny dels guanys i ha celebrat l'acord assolit amb el govern argentí per rebre una compensació arran de l'expropiació d'YPF.

Els grans bancs, BBVA i Santander, també han acabat la setmana amb guanys moderats, tot i que l'aposta dels inversors sobre els valors bancaris continua focalitzada en les entitats de mitjana capitalització. Durant la setmana els inversors s'han fixat especialment en Banc Sabadell i en el Popular, que se situen en la part alta del rànquing dels valors amb més plusvàlua setmanal.

A part dels bancs, les constructores han tornat a rebre els fluxos de diner que arriben al parquet i els primers llocs de la llista dels valors més alcistes els ocupen Sacyr (que ha celebrat l'acord pel canal de Panamà), Acciona i Ferrovial (afavorida pels guanys assolits per l'aeroport londinenc de Heathrow, del qual controla una quarta part del capital).

Aposta guanyadora.

Tot i els dubtes que planen pels parquets, els inversors continuen confiant que la recuperació arribarà i prolonguen la seva aposta pels valors que el 2013 ja van fer un bon exercici. Així doncs, entre les alces acumulades durant l'any precedent i el bon comportament que registren en els primers dos mesos del 2014, hi ha un bon grapat de valors que o bé han assolit nivells màxims històrics o bé s'hi situen ben a prop.

En les darreres sessions les accions de Grífols han tocat preus rècord (vegeu breu superior), però també International Airlines Group (IAG), Enagás, Red Eléctrica de España (REE) i la central de reserves Amadeus han superat els seus màxims històrics.

Si bé el bon comportament d'alguns valors convida a prendre posicions en el mercat, les incerteses que planen pels parquets també fan que els inversors siguin molt més cautelosos i mantinguin la distància amb la renda variable.

Pels experts, aquesta podria ser la tendència dominant en les pròximes setmanes mentre no hi hagi motius per abandonar la inversió però tampoc apareguin notícies positives de rellevància que facin decantar la balança cap a les compres. Així doncs, la millor recomanació és mantenir-se alerta i ser molt prudents fins que les incògnites desapareguin de l'escenari borsari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.