Borsa

Confiança cega en Draghi

Els inversors estan apostant per les mesures d'estímul econòmic que el BCE aprovarà en la reunió de dijous. L'Íbex 35 salta a màxims de tres anys i suma un semestre de guanys.

L'Íbex 35 se situa com
el segon índex internacional més alcista de l'exercici, amb un guany del 8,9%, només superat pel Mibtel italià

Els mercats havien estat desfullant la margarida des que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va afirmar que l'entitat prendria les mesures necessàries per estimular l'economia europea. Va ser una setmana en què la confiança en aquestes declaracions va animar per tal que el diner entrés en la borsa, mentre que en la següent, les pors van fer fugir els inversors del risc de la renda variable; fins aquesta setmana, que la confiança en l'actuació del BCE ha fet desaparèixer tots els fantasmes i la pràctica totalitat de places han registrat guanys que els han catapultat cap a màxims. El selectiu Íbex 35 s'ha situat en els nivells màxims dels últims tres anys ja que va saltar per sobre els 10.700 punts, mentre que el CAC parisenc ha arribat a cotes no vistes des de feia sis anys i el FTSE londinenc cotitza a prop de màxims anuals. Per la seva part, el DAX alemany ha tocat màxims històrics juntament amb l'S&P 500 nord-americà en la setmana que hem deixat enrere i que s'encetava amb una incertesa menys per als inversors. Diumenge es van celebrar les eleccions europees i el creixement experimentat pels partits euroescèptics feia pensar que el despertar de les borses no seria gens positiu. Tanmateix, l'optimisme dels inversors va fer que es disparessin els índexs, i les compres es van imposar arreu tot esperant que la propera setmana el BCE s'ajusti al guió previst per tal d'ajudar que l'economia europea trobi la sortida del túnel.

Aquesta última embranzida de la borsa espanyola ha situat el seu principal índex entre els més alcistes de l'exercici amb una revaloració del 8,89% el 2014, només superat pel de la borsa de Milà (que s'apuja prop d'un 14%). Durant la setmana que deixem enrere l'Íbex 35 s'ha tret de sobre el tedi de les setmanes prèvies, esperonat per la confiança en el BCE, i s'ha disparat un 2,27%, fins que ha arribat als 10.798,70 punts. Amb aquesta alça, el balanç mensual de l'Íbex 35 torna a ser positiu (+3,25%) i permet que l'índex encadeni un semestre d'alces consecutives (des del novembre del 2013 l'Íbex 35 no ha tancat amb pèrdues mensuals).

L'optimisme que genera la propera reunió del BCE beneficia aquells sectors que es veurien afavorits per les mesures que s'espera que prengui l'entitat europea. La banca ha tornat a ser un dels sectors estel·lars i el Banc Sabadell, Banco Popular, Bankinter i Caixabank han tornat a quedar entre els valors més alcistes de la setmana, amb guanys del 4% en cinc sessions. No obstant això, el millor valor de la setmana ha estat Mediaset (Telecinco), amb un alça propera al 7% seguit de Sacyr y Gamesa (que ha esdevingut el valor més alcista del maig, amb més del 20% de revaloració). La petroliera Repsol també ha registrat una bona setmana, amb una pujada de més del 2%, després d'anunciar el pagament d'un dividend extraordinari d'un euro pels ingressos obtinguts per l'expropiació d'YPF (vegeu el breu superior).

Opv en marxa.

Aquesta confiança que es respira en els parquets està fent que les empreses es repensin la possibilitat d'anar al mercat de capitals a obtenir liquiditat per finançar els seus projectes. Des que es va encetar el 2014 han anat sortint grups que reprenien els seus plans de sortir a cotitzar a l'empara de la millora de les borses i alguns ja s'han estrenat en el parquet (com el grup que gestiona el portal de viatges Edreams i les immobiliàries Lar i Hispania). Aquesta mateixa setmana la presidenta de la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), Elvira Rodríguez, va anunciar que el regulador té a sobre de la taula cinc debuts borsaris nous en què ja treballa i que segons les especulacions del mercat podrien ser Logista, Globalia, Aena i la filial de Sacyr, Testa.

Després de la sequera d'ofertes públiques de venda (OPV) d'accions, aquesta pluja d'estrenes s'espera amb candeletes ja que referma la idea que el pitjor a la borsa ja ha passat.

Amb vista a la propera setmana la negociació borsària promet ser de tot menys avorrida. Dijous està marcat en l'agenda dels inversors perquè serà quan Mario Draghi anunciï el proper moviment de l'entitat. Si el BCE decep els mercats o es queda a mitges es podria pensar que les valoracions actualsde la majoria d'índexs no estarien justificades i els repunts dels últims dies podrien donar pas a preses de beneficis de més o menys profunditat, depenent del compromís que adopti el BCE.

Caldrà, per tant, romandre atents a l'evolució de la setmana, a com els inversors controlen els nervis i, sobretot, a les paraules de Draghi que, si convencen, els analistes creuen que l'Íbex 35 podria intentar l'assalt als 11.000 punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.