Borsa

Draghi anima el nou curs

Una sobtada rebaixa dels tipus d'interès retorna l'optimisme a uns mercats que s'estaven recuperant de la correcció patida a l'agost. L'Íbex 35 arriba als 11.148, 90 punts.

La recuperació durant l'agost i l'impuls rebut del BCE tornen
a situar l'Íbex 35 com
el segon millor índex
de l'exercici 2014

Lluny queden les turbulències borsàries de l'agost que havien portat els principals parquets a patir una forta correcció. L'augment de les tensions geopolítiques –principalment focalitzades a Ucraïna- i el deteriorament de l'economia de la zona euro van passar factura aquest estiu als principals índexs. Aquesta davallada, que va portar l'Íbex 35 a caure a mínims per sota els 10.000 punts durant les primeres setmanes d'agost, feia presagiar un altre mes negatiu en el 2014 després que al juliol es trenqués la positiva ratxa de set mesos amb guanys mensuals. Però, a mesura que avançava l'agost, els inversors van anar retornant als parquets aprofitant la manca d'alternatives a les quals destinar els estalvis i els baixos preus que havien assolit les accions, en espera que l'ensopegada fos temporal.

Dit i fet. Un cop ha arribat el setembre, i amb ell l'inici del nou curs, el Banc Central Europeu (BCE) ha entrat en escena per fer més suportable la tornada a la rutina amb una actuació sorpresa. Dijous passat el consell de govern del BCE es va reunir, però els mercats no esperaven cap moviment de rellevància. Només promeses d'actuació per estimular l'economia i poca cosa més. Per això la decisió de rebaixar fins al 0,05% el preu del diner (que ja s'havia retallat el 8 de juny) va sorprendre tothom. A aquesta mesura el president del BCE, Mario Draghi, hi va afegir la compra de deute i l'augment de la penalització als bancs pels diners dipositats a l'entitat. Tot per fer que el diner arribi a l'economia, s'incrementi la liquiditat i, amb ella, el consum, i que el fantasma de la deflació i l'estancament econòmic desapareguin de l'escena. I és que el BCE s'ensuma un deteriorament de l'economia en les darreres setmanes i el vol frenar abans no sigui massa tard.

Aquesta bateria de mesures anunciada pel BCE i la treva en el conflicte entre Ucraïna i Rússia -actualment en negociacions- han despertat l'optimisme dels mercats en la primera setmana de setembre i els índexs s'han apuntat importants guanys.

Entre els millors.

El selectiu Íbex 35 ha estat capaç de saltar per sobre els 11.000 punts i ha pogut acabar la setmana en els 11.148,90 punts, nivell que suposa un increment del 3,92% en cinc sessions. Aquesta alça, juntament amb la recuperació de l'índex en les darreres setmanes de l'agost, torna a situar l'Íbex 35 com el segon millor índex del 2014 entre els europeus i els nord-americans en apreciar-se un 12,43%, només superat per la plaça italiana. Així doncs, la por que despertaven els països perifèrics arran de la passada crisi de l'euro ha acabat per capgirar-se i ara les oportunitats d'inversió es troben en aquestes zones, que són les que reben els majors fluxos de diner dels inversors.

La setmana que acomiadem ha engrescat els inversors, atès que la pràctica totalitat de valors del selectiu han finalitzat divendres amb guanys. L'excepció del bon to generalitzat ha estat Grífols, que s'ha depreciat al voltant d'un 1%. Els sectors més beneficiats per la decisió del BCE han estat banca i construcció. OHL, Acciona, Sacyr i FCC s'han apreciat més d'un 4% en la setmana.

Per la seva part, Bankinter, Caixabank, BBVA, Banc Sabadell també s'han guanyat el favor dels inversors i s'han apuntat guanys setmanals per sobre del 4%.Tot i no pertànyer a cap dels esmentats sectors, les accions de Mediaset (Telecinco) s'han ficat entre les més alcistes de la setmana en apuntar-se un guany de més del 6,5% (similar a la que sumen OHL, Bankinter i Caixabank) cotitzant la millora del mercat publicitari.

Jazztel s'escalfa.

Durant les darreres sessions també ha destacat Jazztel, després que Orange hagi mostrat interès per obtenir la companyia de telecomunicacions. Cal assenyalar que Jazztel acostuma a moure's a cop de rumors i en les darreres setmanes s'havien refredat les expectatives de compra de la companyia després que Vodafone obtingués el control d'Ono. No obstant això, Orange vol plantar cara a les grans telecos com Telefónica i la britànica Vodafone, i s'ha interessat per Jazztel i Yoigo, cosa que ha escalfat la cotització de la primera que s'ha apreciat un 4,5%.

La setmana vinent vindrà marcada per la ressaca de les mesures d'estímul econòmic endegades pel BCE i per la manera com els mercats paeixen que l'actuació del banc central respon al fet que l'economia no s'ha reactivat tot i les mesures aplicades anteriorment per l'entitat.

A més, la setmana vindrà farcida d'indicadors macroeconòmics que serviran per veure l'estat de l'economia europea i nord-americana, ara que l'alça dels tipus a l'altra banda de l'Atlàntic és més a prop i que l'evolució del mercat laboral ha decebut a finals d'aquesta setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.