Focus

Petits oasis que s'escapen de l'atonia

Barris de grans ciutats com Barcelona i zones de la costa podrien repuntar el 2015

Si bé l'anàlisi general és d'estancament sostingut, el conjunt d'experts coincideixen a destacar que el mercat immobiliari s'ha trencat i que la penitència anirà per barris.

Hi ha zones on l'estoc de pisos és encara molt elevat i on el drama de les caigudes no es pot donar per acabat, però per contra algunes zones de grans ciutats i de la costa podrien anotar-se ja algunes pujades de preus en el proper exercici.

I un d'aquests oasis és Barcelona i “bàsicament els barris de zona mitjana i alta com Sant Gervasi, Gràcia, les Corts o l'Eixample”, destaca el professor d'economia de la Universitat de Barcelona Gonzalo Bernardos.

El que està passant a la capital catalana, destaca el director general de l'APCE Barcelona, Marc Torrent, és que “hi ha una manca absoluta d'oferta en algunes zones, perquè aquí l'estoc era quasi inexistent i durant molt de temps no s'ha construït res”.

Per això a Barcelona comença a haver-hi de nou grues i els promotors s'aventuren a iniciar nous projectes amb la garantia que amb una bona localització i uns preus ajustats hi ha demanda interessada i solvent.

De fet, alguns experts com Bernardos s'atreveixen a parlar d'un repunt que en aquestes àrees de la capital catalana podria moure's entre el 8% i el 12% l'any que ve “en funció de com evolucioni l'economia”, tot i que la majoria dels experts es mostren més prudents a l'hora de quantificar el que pot donar de si aquesta pujada.

En aquest sentit, el responsable de l'àrea de residencial de la consultora immobiliària CBRE, Carlos Ferrer-Bonsoms, creu que “l'increment serà com a molt del 5% l'any que ve”.

Mediterrani amb alces.

En tot cas sí que hi ha consens per assenyalar que més enllà de determinats barris de Barcelona i també Madrid, seran algunes zones de la costa mediterrània les que podrien anotar-se signes positius l'any que ve. “També a les zones de costa on els preus han baixat molt i on ha tornat la demanda estrangera es poden arribar a veure aquests comportaments”, destaca el director del gabinet d'estudis del portal pisos.com, Manuel Gandarias.

Per a Jorge Almagro, director comercial de residencial, sòl i urbanisme de la consultora Jones Lang Lasalle, la recuperació “es concentrarà en zones on hi ha molt poca oferta i on la demanda puja, amb producte molt ben localitzat, zones prime sobretot de les grans capitals”, però per a Almagro aquesta recuperació no significarà ni de bon tros que en aquestes zones hi pugui haver un repunt significatiu dels preus. “Ni molt menys es donaran repunts com els que vam veure durant l'època del boom”, diu.

I tot això té el seu impacte, explica el portaveu del portal immobiliari Habitaclia, Javier Llanas, en el sector de la intermediació immobiliària. “Fins ara les agències amb les quals treballem, 2.500 de les 4.000 que hi ha a Catalunya, el que es plantejaven era tancar oficines, mentre que ara segons amb qui parles el que s'està plantejant és obrir-ne alguna a les àrees amb més moviment.”

D'altra banda, el director general de l'associació de promotors i constructors de la província de Barcelona creu que en una segona fase aquesta situació de dinamisme que s'apunta per a la capital catalana podria tenir les seves rèpliques. “El primer lloc on havia de passar això és a Barcelona perquè aquí l'estoc és quasi inexistent, però a la primera corona de Barcelona podríem veure també aquesta situació o fins i tot a zones del centre de Lleida.”

Una fotografia molt diferent és la que els experts avancen per a localitats petites allunyades de les grans àrees urbanes, on la recuperació de preus no s'espera ni a curt ni a mitjà termini, i en molts casos ni tan sols a llarg termini. En aquestes zones, on les baixades de preus ja han superat el 70% des de l'inici de la crisi, encara hi ha marge per a ajustaments més grans.

Per a Gonzalo Bernardos, aquesta situació en què dins un mercat que en general es mantindrà amb una certa estabilització de preus però en el qual també hi haurà oportunitat de rendibilitats positives a algunes zones així com àrees on l'ajust encara no s'ha acabat, el que ell anomena “mercat triple”, obre una situació “francament interessant perquè passem d'una època en què tot s'hi valia i tot donava resultats a una altra en la qual podràs fer-ho bé i guanyar diners o podràs equivocar-te i perdre'n molts”. Una situació que és, en definitiva, la fotografia d'un mercat normalitzat on creixeran aquells que siguin bons i se sàpiguen anticipar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.