Eines

L'empresa, viver de voluntaris

Una nova oficina posa en contacte companyies amb entitats del tercer sector

El món del voluntariat individual està molt treballat i organitzat a Catalunya. En canvi, no s'ha desenvolupat tant el voluntariat corporatiu, és a dir, el que es promou des d'una companyia. L'empresa d'economia cooperativa Ingeniería Social i l'Associació +Responsables, dedicada a la promoció de l'RSC, van fer aquest diagnòstic fa un temps. I es van posar a treballar en una eina que ajudés a revertir la situació. El resultat és l'Oficina del Voluntariat Corporatiu de Barcelona, que funciona des de fa només uns mesos.

L'oficina pretén ser un punt de trobada d'empreses interessades a fomentar el voluntariat entre els treballadors i entitats del tercer sector que necessitin voluntaris per portar a terme les seves activitats. Per fer-ho, posa a l'abast dels interessats de totes dues bandes serveis d'assessorament per a la posada en marxa d'accions de voluntariat, formació prèvia dels voluntaris, avaluació de l'impacte de l'activitat i visibilització de les pràctiques.

El procés comença d'una manera ben senzilla. L'empresa ha d'emplenar un breu qüestionari que hi ha al web de l'oficina. Les preguntes, que es poden respondre en uns cinc minuts, giren al voltant d'aspectes com ara quin tipus de voluntariat els agradaria impulsar i en quins àmbits, si busquen activitats puntuals o periòdiques o si necessiten formació. A partir d'aquí, es fa un diagnòstic i s'elabora una estratègia de voluntariat.

Segons la directora d'Ingeniería Social, Elena López, s'intenta que aquesta estratègia vagi lligada amb la general de l'empresa. “Intentem que compromís social i estratègia empresarial estiguin alineats”, explica. López posa de manifest que, per l'experiència que té com a consultora de responsabilitat social, ha comprovat que aquest és un dels punts que poden ser més determinants en l'èxit del projecte i convertir-lo en una aliança a llarg termini en què totes les parts hi guanyin. I posa l'exemple d'una empresa que faci productes per a dones, a la qual potser li escau més treballar amb una entitat que doni suport a dones en risc d'exclusió o que han patit maltractaments.

López assegura que l'Oficina del Voluntariat Corporatiu pot ser útil per a tota mena d'empreses i que aquestes només han de complir amb l'exigència de voler-se comprometre. En aquest sentit, afirma que a algunes empreses grans que ja porten a terme accions de voluntariat de forma aïllada els poden ajudar a elaborar una estratègia i fer un pla de voluntariat. No obstant això, reconeix que l'eina està molt pensada per donar solucions a les pimes, que no tenen tants recursos per desenvolupar aquests temes.

Pel que fa a les entitats, tenen una base de dades que s'ha nodrit d'algunes de les que coneixien pels seus treballs anteriors i a la qual s'hi pot afegir qualsevol entitat a través del web.

‘Win-win'.

López defensa que tothom guanya en els projectes de voluntariat corporatiu. A les empreses es crea un clima positiu, la direcció i els treballadors comparteixen objectius, es genera una aliança nova entre l'empresa i els seus empleats, es creen relacions horitzontals i la satisfacció i productivitat de la plantilla augmenta. Per la seva banda, els treballadors participen d'espais de treball on la comprensió mútua i el respecte són la prioritat i poden incorporar a l'ambient laboral la solidaritat, més vinculada normalment a l'àmbit personal. I, de tot això, la comunitat en surt beneficiada perquè rep de l'empresa un retorn a través de l'acció voluntària.

Els primers projectes

Tot i que l'Oficina del Voluntariat Corporatiu de Barcelona es va presentar al juliol, algunes de les aliances que ha ajudat a crear ja han fructificat. És el cas de l'acció que van impulsar l'empresa Tarannà i la fundació +Árboles. Els treballadors d'aquesta pime i les seves famílies van plantar arbres per compensar les emissions de diòxid de carboni que generen. Per la seva banda, una farmacèutica col·laborarà amb la fundació Catalunya La Pedrera. Durant el desembre els seus treballadors participaran en el programa Dina amb companyia i donaran suport al servei de menjador per a persones grans que viuen soles i que desitgen compartir aquest moment amb d'altres persones en la seva mateixa situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.