Opinió

L'èxit internacional de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona acaba de presentar el Llibre blanc. Barcelona, capital d'un nou estat. És una publicació que tracta la ciutat des de molts àmbits. En aquest article em referiré a un d'aquests àmbits, el de la internacionalització.

L'àrea de Barcelona té una economia molt internacionalitzada. Actualment té 40.483 empreses exportadores que aconsegueixen una quota del 20% de les exportacions espanyoles. A més, la internacionalització ha augmentat molt en els últims anys. Segons el CTESC, en els anys 1995-2000 les vendes de Catalunya a l'estranger equivalien a un 26% del total de les vendes de les empreses catalanes, mentre que en el període 2008-2013 aquestes han augmentat fins al 36,1%. En canvi, les vendes a la resta d'Espanya s'han reduït en els mateixos períodes del 38,3% al 31,4%.

També podem recordar l'impacte del turisme. Barcelona rep anualment 7,6 milions de turistes. El port de Barcelona és el més important del món, després del Carib, en tràfic de creuers, amb 2,6 passatgers de creuers l'any. És líder a Europa en trànsit de vehicles i contenidors de mercaderies d'alt valor afegit. La localització és determinant, ja que les mercaderies procedents d'Àsia, en comparació amb els ports del nord d'Europa, si arriben a Barcelona, guanyen tres dies de travessia si hi desembarquen.

En relació amb el trànsit aeri, l'aeroport de Barcelona rep més de 35 milions de passatgers i connecta amb 190 destinacions domèstiques i internacionals. El 2013 i el 2014 l'aeroport del Prat és el que més rutes posa en marxa del món.

Barcelona també és molt atractiva per als inversors estrangers, com es posa de manifest amb informes com el d'Ernst & Young, que indica que Barcelona/Catalunya és la tercera regió europea en recepció de projectes d'inversió estrangera, només al darrere de Londres i París. Segons KPMG, Barcelona és la desena àrea urbana de tot el món més atractiva per a la inversió estrangera. I segons el Financial Times, és la ciutat del Sud d'Europa amb més potencial de cara al futur de la inversió estrangera.

Actualment a Catalunya hi ha prop de 6.000 empreses amb capital estranger. Fins avui moltes multinacionals industrials han preferit Catalunya quan han hagut d'escollir localització a Espanya. Però Barcelona no només atrau la indústria sinó també sectors com el de serveis i de les noves tecnologies. Com a exemple, podem recordar que Barcelona ha estat escollida per continuar sent la seu del Congrés Mundial del Mòbil i continuar sent la Capital Mundial del Mòbil fins a l'any 2018. És un fet important que està esdevenint un dinamitzador de molts de projectes empresarials relacionats amb les noves tecnologies mòbils.

Totes aquestes evidències posen de manifest el poder de la marca Barcelona, que fa de la ciutat un important pol d'atracció per a les empreses d'altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.