Eines

La prevenció dels riscos laborals apuja el benefici?

En els temps actuals, per obtenir un euro de benefici s'ha de ser molt curós en les despeses i molt imaginatiu i innovador en la producció. Però, sobretot, no s'ha d'oblidar una eina de molt senzilla aplicació que tots tenim a les nostres empreses, com és la prevenció de riscos laborals, que ens ajudarà a aconseguir-ho.

La seva aplicació en tots els processos de l'empresa fa que es puguin evitar situacions de risc en qualsevol àmbit, tant en l'administratiu com en el de la investigació, el de la fabricació, el de la comercialització, el de la distribució, etc.

Què implica evitar situacions de risc? Que no hi hagi accidents i que, com a conseqüència d'aquest fet, tampoc no hi hagi baixes. Això fa que no hi hagi augment de les despeses o dels costos per mantenir l'activitat de l'empresa i que, per tant, augmentin els beneficis.

Fa poc vaig visitar una empresa la filosofia de la qual es resumeix en quatre punts. La seva primera prioritat és garantir la seguretat de tots els treballadors i els processos d'activitat de l'empresa. La segona és la qualitat de tots els processos i l'obtenció d'un producte competitiu amb valor afegit. La tercera és produir el que el client necessita i, per tant, obtenir-ne la satisfacció i la fidelització. La quarta és òbvia: si amb l'aplicació de la primera controlen els costos, si amb la segona es fabrica un producte de qualitat, i si amb la tercera s'assoleix la satisfacció i fidelització del client, l'obtenció dels beneficis i la rendibilitat de l'empresa estan totalment garantits.

Us preguntareu com és possible fer que la primera prioritat es pugui implantar amb garanties d'èxit i, per tant, que s'assoleixi la fita que l'empresa tingui uns beneficis que, a part dels humans, siguin també tangibles econòmicament? Doncs, perquè això funcioni, la implicació ha de ser a tots els nivells, començant per la direcció. Aquesta ha d'estar convençuda de crear un departament amb tots els mitjans necessaris, tant humans com tècnics, i materials; crear protocols adients, la formació adequada dels treballadors, l'establiment de processos participatius de tots els estaments i, principalment, atendre els suggeriments dels treballadors, crear un bon ambient de treball en què tots els companys puguin ajudar-se mútuament, i garantir un bon manteniment de totes les instal·lacions, tant dels edificis com també de la maquinària. Això fa que els resultats econòmics millorin.

Més pedagogia.

Una conseqüència de l'aplicació de totes aquestes premisses és que aquesta consciència que s'aconsegueix a l'empresa es trasllada fora d'aquesta, un fet que ens fa més evident que cal fer pedagogia de la cultura de la prevenció, i la seva implementació és responsabilitat de les famílies, de la societat i de l'entorn educatiu. Cal que els plans formatius ho incorporin, i això és responsabilitat de l'administració pública.

Ja fa temps que els temes mediambientals s'imparteixen als diferents nivells educatius, i això ha conscienciat els més joves dels beneficis del reciclatge, procurant que aquests arribin a ser els que acabin incorporant l'hàbit de reciclar correctament.

La implantació del mateix sistema, però aplicat a la prevenció de riscos, tindria el mateix efecte, i s'aconseguirien unes noves generacions ben preparades per assolir l'objectiu de zero accidents a la feina.

Formació i informació.

La formació i la informació són peces fonamentals per conscienciar la societat de la importància que és molt millor prevenir un accident que pagar-ne les conseqüències, que tant pateix, directament, la persona i l'empresa com, indirectament, tota la comunitat.

Iniciatives com la del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Girona, amb l'atorgament d'un premi que reconeix les bones pràctiques en prevenció de riscos laborals –i que ja ha arribat a la cinquena edició– a empreses o professionals que es distingeixin per la seva tasca preventiva representen un reconeixement a aquesta labor silenciosa i poc reconeguda, que un munt d'empreses i professionals estan duent a terme al nostre territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.