Focus

Josep M. Albet

President Do Penedès

“Volem competir amb els grans escumosos del món”

El cava juga la carta de la por. ‘Mai no sereu coneguts',
ens diuen
Estem molt bé a Clàssic Penedès, però no es pot dir que no hi ha marxa enrere

Caràcter ecològic, l'anyada i la data de degorjat detallades a les etiquetes, 15 mesos de criança mínima i potenciació de les varietats autòctones. Josep M. Albet insisteix que els cinc trets característics dels escumosos Clàssic Penedès han de quedar clars d'entrada. Explica, també, que el cava pateix una situació de desorientació perquè “un producte que es pot trobar a preus que van des d'1 euro a 50 o 100 euros és difícil d'entendre pel consumidor”.


Per què marxen de cava?
No ve d'ara, ja fa temps que hi ha cellers que se n'han anat apartant.
Parlen de 15 cellers però el Consell Regulador del Cava diu que són menys.
Alguns no n'han marxat perquè ja comencen treballant com a Clàssic Penedès però n'hi ha uns quants que sí han sortit de cava. I més que en sortiran. Però això és igual, nosaltres no volem competir amb el cava.
Per què diu que n'hi haurà més que marxaran?
Perquè no s'estan fent les coses bé, no es resolen els problemes. Els temes es resolen parlant i en aquest cas ens trobem igual com els catalans amb Espanya: no es vol parlar de res. Hi ha bastants cellers que tenen en ment desvincular-se'n però el cava juga la carta de la por. “Mai no sereu coneguts”, diuen, però és que nosaltres no volem competir amb el cava.
Què volen?
Competir amb els grans escumosos del món i l'error del cava ha estat no saber-ho veure i incentivar-ho des de dins mateix de la DO Cava. A Clàssic Penedès hem tornat a les arrels per fer un pas endavant que està basat en l'exigència qualitativa. El nostre és un producte ecològic però també és ètic. Ens hem dotat d'una normativa que assegura un preu digne per a l'agricultor, que pugui viure dignament i orgullosament. Perquè si no hi ha professionalitat no tindrem producte de qualitat ni continuïtat.
Caldrà passar-les magres al principi?
No, els viticultors han estat cobrant entre un 30% i un 40% més del que es paga a cava. És un diferencial important perquè no deixa de ser la mateixa zona. És cert que Clàssic Penedès treballa sobre un volum de 600.000 ampolles i el cava, sobre 240 milions d'ampolles, però és que el Clàssic Penedès fuig del volum, per a grans volums ja hi ha el cava.
No hi ha marxa enrere?
Estem molt bé i molt còmodes com a Clàssic Penedès, però no es pot dir que no hi ha marxa enrere. Només tenim clar que qualsevol acció ha de ser per anar millor, per anar endavant. Sempre s'havia dit que un Cava Penedès seria possible però en vint-i-cinc anys no s'ha fet mai. El que està passant és incomprensible, perquè fins i tot els grans cellers, que sembla que són els que estan més en contra de moure res, hi perden. Perfectament podrien fer les seves gammes altes com a Clàssic Penedès. Ara diuen que tenen una proposta per intentar aturar la fugida de cellers que s'està produint.
Tan dolent és el model actual?
Funciona per a uns quants, però a per a les pimes, no.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.