Focus

Pere Pons

guanyador de la beca Covides

“En el cava i en el vi es va al revés del món”

Pere Pons va estudiar biotecnologia a la UB i ara està fent el màster de begudes fermentades a la facultat d'Enologia de la URV. Ha resultat vencedor de la beca Covides i assistirà durant un quadrimestre a la facultat d'Enologia de la Universitat Bordeaux-Segalen per especialitzar-se en la recerca sobre llevats autòctons.

La innovació i l'aplicació de la ciència al cava i a la indústria vitivinícola és essencial?

En aquest sector s'hi dóna una situació antagònica. És a dir, mentre en tots els terrenys se sent a parlar de transgènics i d'avenços en recerca química, en el cava i en el vi es va al revés del món i es busca el producte més pur i ecològic, el més net possible. És una altra forma de veure les coses.
No té lògica?
Sí, sí. Jo en sóc un gran defensor i per això m'interesso per desenvolupar llevats naturals i autòctons que siguin capaços de resistir sense tanta química. Té sentit perquè, més enllà de vetllar per l'ecologia, es tracta de substituir els productes artificials de tractament de la vinya, que la poden alterar o malmetre sabors, per uns tractaments més naturals que derivin en productes finals molt més rotunds.
És un tema exclusiu d'aquí o passa arreu?
A tot arreu. A França són molt més radicals i s'han donat episodis d'arrencament de vinyes quan tenen sospites de tractaments químics excessius.
Vostè se centra en els llevats. Per què?
El raïm i el sistema de producció és molt important però el llevat és determinant. Si el llevat és comercial, comú, el producte acaba essent tot igual. Si el llevat està treballat la variabilitat està assegurada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.