Emprenedors

Articulant el país des de les Terres de l'Ebre

El mitjà cultural Surtdecasa.cat prepara una 7a edició territorial i vol cobrir tot Catalunya

Som de comarques amb un sentiment d'oblit i necessitem projectes com aquest

En unes setmanes veurà la llum l'edició gironina (Gironès, Pla de l'Estany i la Selva) de Surtdecasa.cat, un mitjà de continguts culturals i de lleure que va néixer el 2010 a Terres de l'Ebre i que ara disposa de cinc franquícies territorials més: Penedès, Camps de Tarragona, Empordà, Ponent i Vallès Occidental. De fet, la que havia estat concebuda com a una plataforma digital local -temàtica i lectors de Terres de l'Ebre- ha agafat prou volada per aspirar a ser un mitja que abasti tot Catalunya. “Ens agradaria completar el mapa amb edicions dels Pirineus, la Catalunya Central, el Maresme i l'àrea metropolitana de Barcelona”, expliquen Neus Barberà i Anna Zaera, periodistes i fundadores de Surtdecasa.cat amb l'informàtic Robert Roig.

Tot arribarà. De moment pensen que és el moment de donar-se a conèixer al públic de Barcelona i han organitzat una presentació a la capital catalana, que tindrà lloc a l'Arts Santa Mònica el pròxim 15 de gener a les 19.30. “Volem traslladar al barceloní que hi ha tot un rerepaís ric en oferta cultural, que s'estan fent moltes coses i que s'animi a sortir de casa per conèixer-les”, explica Neus Barberà. Prèviament, han fet un redisseny de la publicació que respon millor a aquesta visió més nacional que proporcionen les edicions territorials.

La nova etapa d'aquest projecte editorial deixa lluny els plantejaments més modestos que es van fer en un principi. El 2010 Neus, Anna i Robert, que s'havien format i havien tingut les primeres experiències laborals a Barcelona, van decidir tornar a casa amb un projecte periodístic sota el braç: “Som d'una part de Catalunya amb molt a oferir però que arrossega un sentiment d'oblit i d'abandonament que afecta el nostre amor propi; nosaltres pensem que des de la informació local és pot fer molt per superar aquestes percepcions”, explica Barberà.

Així, Surtdecasa.cat es va convertir en el primer mitjà exclusivament digital que sortia a Terres de l'Ebre. Des d'aleshores publica continguts informatius que s'actualitzen cada dia i que s'elaboren amb una fórmula pròpia: “Intentem personalitzar els temes, donar veu als personatges de la cultura i el lleure”, subratlla Anna Zaera.

Un altre pilar de Surtdecasa.cat és l'agenda d'actes, que també té el compromís d'estar al dia del que es fa al territori. Amb el temps i el contacte permanent amb els promotors de la cultura, també es va fer un altre pas i s'han convertit en organitzadors d'esdeveniments, des d'actes populars a festes o concerts de música. Concretament, cada any coincidint amb l'aniversari de la publicació munten la Festa de la Cultura de les Terres de l'Ebre. “Ens impliquem i dinamitzem”, apunta Zaera.

Recursos.

Els ingressos els aconsegueixen, en part, dels ajuntaments als quals ajuden a difondre la seva agenda d'actes culturals i de lleure. També, d'empreses privades d'aquest mateix àmbit de la cultura i l'oci local. En totes aquestes línies de treball, tenen especial cura dels nuclis poblacionals més petits.

I aquest mateix esperit l'han traslladat a les diferents edicions, que funcionen com a empreses independents que busquen la seva pròpia viabilitat però amb les quals mantenen reunions periòdiques. Surtdecasa.cat Penedès va veure la llum fa dos anys quan un grup de periodistes de la zona van voler replicar el model desplegat a Terres de l'Ebre. Després, emprenedors d'altres territoris s'hi han anat sumant. “És la fórmula que té èxit, quan hem pres la iniciativa nosaltres, i hem esperonat algú, la cosa no ha prosperat”, afirma Neus Barberà. A més des del territori es detecta millor quin ha de ser l'àmbit geogràfic que ha d'abastar.

En espera de l'edició de Girona, Surtdecasa.cat Vallès Occidental és l'edició més recent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Articulant el país des de les Terres de l'Ebre

Publicat a