Gran angular

39 empreses es repartien el mercat de residus i neteja

Competència multa amb 98,2 milions el càrtel liderat per ACS, FCC, Sacyr, Ferrovial i Saica

La Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) ha imposat multes, que sumen 98,2 milions d'euros, a 39 empreses i tres patronals (Aselip, Arema i Aceser) per haver mantingut almenys durant tretze anys un càrtel en el sector de la prestació de serveis públics urbans que va afectar tot l'Estat. Quatre grans grups concentren gairebé el 75% de les sancions, que consisteixen en el 3% dels beneficis ponderats entre 2000 i 2013: Urbaser, filial de serveis d'ACS, 23,28 milions; FCC, 16,88 milions; Valoriza (Sacyr), 15,29 milions; Cespa (Ferrovial), 14,61 milions, i Saica, 5,37 milions.

L'organisme regulador considera acreditada “una pràctica concertada global de repartiment de mercat que van integrar en la seva política comercial”, consistent en acords pels quals es repartien els contractes públics d'ajuntaments o els boicotejaven, és a dir, acordaven no presentar-se si les condicions “no s'ajustaven als seus interessos”. També es distribuïen i es respectaven els seus respectius clients, tant públics com privats, i s'intercanviaven informació comercialment sensible. El càrtel va afectar la gestió de residus industrials, la de sanejament urbà i la de recuperació de paper i cartró.

En sanejament urbà, la CNMC ha acreditat acords articulats a través de la patronal Aselip, com el de FCC i Urbaser del 2009 per anar junts a tots els contractes que sorgissin a l'Estat per a construcció i explotació de plantes d'aprofitament energètic de residus. També detecta que FCC, Ferrovial i ACS van acordar repartir-se el contracte de neteja viària i jardineria de l'Ajuntament de Madrid per valor de 2.300 milions, i que en un contracte de residus sòlids de 542 milions FCC, Cespa i Urbaser es van coordinar per presentar preus un 35% superiors al contracte de FCC, que caducava.

A vegades, les empreses es repartien licitacions presentant ofertes conjuntes com a UTE (unió temporal d'empreses), o només concorria una, que subcontractava després les altres.

Residus a Catalunya

No barallar-se pels clients i proveïdors

En l'àmbit de la gestió de residus industrials i hidrocarburs a Catalunya, la comissió ha multat les empreses Hera, TMA, FCC Ámbito, Recuperació de Pedreres, Cespa, Saica, Trisa, Griñó, Ecoimsa y Recypilas per haver actuat sota un patró comú de repartiment de clients finals i de fonts d'aprovisionament que eliminava “l'incentiu perquè aquests mateixos operadors puguin buscar una participació en el mercat diferent”. S'observen mecanismes de compensació i de vigilància d'aquests acords per garantir la seva sostenibilitat, el repartiment de mercat està connectat amb la recomanació que Aceser (Associació Catalana d'Empreses de Serveis de Residus) va fer als seus associats l'any 2013, per la qual se'ls recordava que havien de respectar els clients de les altres empreses. Per això aquesta associació ha estat sancionada amb una multa de 100.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.