Opinió

EDITORIAL

Barcelona segueix invertint en hotels

La inversió hotelera a la capital catalana no afluixa. A hores d'ara hi ha previstes mitja dotzena de grans operacions en edificis emblemàtics que suposaran un bon gros de noves habitacions. El cert és que Barcelona és moda. L'element que més ajuden a augmentar l'oferta hotelera és que Barcelona rep un augment constant de turisme estranger, cosa que fa que continuï el manteniment de la rendibilitat del sector, fet que explica que la capital catalana sigui una destinació ideal per als inversors. De fet, la ciutat ha rebut més de cinc milions de turistes estrangers a l'últim any. Ha augmentat el nombre de visitants més d'un 5% respecte del 2008. Per tant, hi ha camí per córrer. A més, hi ha dos elements que fan entendre el bon moment: més del 80% de la demanda hotelera té l'origen en el turista estranger i, a més, la seva procedència és molt variada. Aquests dos element expliquen el baix risc de Barcelona comparat amb altres indrets. A Madrid, per exemple, la rendibilitat ha caigut un 25% per culpa de la crisi. La capital catalana ha continuat augmentant les places hoteleres. El 2008 hi havia 50.800 llits. L'any passat ja eren 73.000. La pregunta és fins quant continuarà augmentant l'oferta hotelera? Els experts diuen que encara hi ha camp per córrer. Tot i així, molts hotels han obtingut beneficis els anys de crisi -tot i que pràcticament no han abaixat preus- perquè han fet les inversions mínimes de manteniment. És previsible que enguany renovin tot allò que ha quedat obsolet per la mala situació econòmica. Els empresaris hotelers miren el futur amb optimisme perquè saben que la previsió és que continuaran arribant turistes, la majoria dels quals estrangers i d'orígens diversos; tota una garantia.

Oportunitats de negoci a Cuba

Les converses entre els governs nord-americà i cubà per començar a refer unes relacions que es van trencar fa més de cinquanta anys han generat moltes expectatives sobre noves oportunitats de negoci a l'illa caribenya, on confien que el turisme rebi un gran impuls a mesura que el bloqueig econòmic imposat pels Estats Units es vagi reduint. A curt termini, la decisió del govern del demòcrata Barack Obama de permetre els viatges de nord-americans cap a Cuba fa que s'especuli que d'aquí a un any es dobli el nombre de turistes que la visiten, amb els consegüents efectes positius per a una indústria hostalera en què les empreses espanyoles tenen una posició dominant.

El creixement del turisme requerirà moltes inversions en infraestructures i el sector de la construcció, i les empreses espanyoles es trobaran amb la competència dels grans inversors nord-americans. L'avantatge que tenen, però, és que ara per ara aquests només poden invertir a Cuba en el sector financer i en el de les telecomunicacions: la resta, els continuen estan vedats per unes lleis que només pot revocar el Congrés, dominat pels republicans, que veuen amb recel la reobertura de les relacions. A llarg termini, la competència nord-americana serà ferotge i les companyies europees han d'aprofitar per consolidar posicions en un mercat en què s'han introduït tot i els inconvenients que els ha representat una legislació nord-americana pensada per posar la por al cos a qui gosa voler fer negocis als dos estats alhora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.