Borsa

Grècia ja no preocupa

Els inversors es treuen del cap la preocupació per Grècia i celebren les bones xifres corporatives. L'Íbex 35 reconquereix els 11.000 punts i tanca el febrer amb una alça del 6,7%.

Són moltes les empreses que han aprofitat la presentació dels beneficis del 2014 per retornar o bé a la política de retribució als accionistes o a augmentar el dividend

El camí de les borses ha quedat lliure de pedres amb les quals ensopegar. La crisi grega, que havia asfixiat els mercats després que Syriza guanyés les eleccions al país, s'ha solucionat -almenys temporalment-. Els polítics grecs han assolit un nou acord amb els seus socis a canvi de més reformes, i les borses, que ja estaven confiades en una resolució positiva d'aquesta crisi, ho han celebrat conquerint nous màxims (en alguns casos històrics i, en altres, han saltat per sobre de nivells no vistos des de feia anys). A més a més, la constatació que la recuperació de l'economia va pel bon camí, atesos els indicadors macroeconòmics i les bones xifres corporatives que s'estan coneixent, ha animat encara més els inversors. Si les empreses han aconseguit obtenir un increment dels beneficis en un entorn hostil, què no faran ara que hi ha en marxa un escenari més favorable? Davant aquesta pregunta, els inversors no han dubtat i s'han anat situant encara més en actius de risc. El programa d'estímul econòmic del Banc Central Europeu (BCE) que generarà més liquiditat en el sistema, l'abaratiment de l'energia pel descens del preu del petroli i la depreciació de l'euro juguen a favor de la renda variable europea.

En aquest escenari més optimista el selectiu índex de la borsa espanyola s'ha tret de sobre els temors i s'ha enlairat cap als 11.100 punts, nivell que l'Íbex 35 no tocava des de principis de setembre. El rebot d'aquesta setmana ha permès a l'índex acomiadar-se divendres en els 11.100 punts, nivell que suposa un avanç del 2,2% en cinc sessions. La bona ratxa enregistrada per l'Íbex 35 en el conjunt del febrer, amb quatre setmanes consecutives tancant a l'alça tot i els daltabaixos per la incertesa al voltant de Grècia, ha dut l'índex a tancar el mes amb una revaloració del 6,7%, la millor enregistrada per l'índex des de l'octubre del 2013.

Alça del 14%.

A més a més, la tendència alcista de les darreres setmanes fa que l'Íbex 35 acumuli un guany del 7,98% d'ençà que va començar l'any i que l'índex hagi recuperat un 14,4% des dels mínims del gener, moment en el qual arrossegava números vermells en el balanç anual. En aquell moment la borsa es va veure fortament sacsejada pels dubtes al voltant dels comicis a Grècia i per l'ampliació de capital del Santander -aspecte que ha suposat un llast per a l'acció del banc, una de les poques que en negatiu en el 2015-.

La temporada de presentació de resultats ha deixat un bon sabor de boca entre els inversors. Són moltes les empreses que han vist com els seus guanys han augmentat considerablement en el darrer exercici i, amb la treva del tema grec, els mercats s'han centrat en les xifres micro.De fet, els valors més alcistes en el decurs de la setmana han estat alguns dels que han presentat uns bons comptes de 2014. Dia, que s'ha revalorat més d'un 8%; Acciona, que s'ha tret de sobre les pèrdues en el 2014; Endesa i International Airlines Group (IAG), són els que més han pujat després de mostrar un increment dels seus guanys.

Tot i ser una setmana positiva per al conjunt de les borses, alguns valors han estat incapaços d'esquivar el signe negatiu. La constructora OHL ha abandonat la tendència alcista de setmanes prèvies i ha encapçalat la llista dels més baixistes, amb un retrocés que supera el 10%. FCC i ACS també han reculat durant la setmana més d'un 4% i el grup Mediaset, que ha decebut els inversors amb els seus comptes anuals, ha tancat la setmana en negatiu.

Allau de dividends.

A part de la millora del panorama macroeconòmic que evidencien algunes de les dades publicades darrerament (revisions a l'alça del PIB d'Espanya incloses) i de les positives xifres corporatives, els inversors han incrementat la seva exposició a la renda variable en les darreres jornades a l'abric de l'anunci de nous dividends. Són moltes les empreses que han aprofitat la presentació dels beneficis del 2014 per anunciar o bé el seu retorn a la política de retribució als accionistes o bé un augment significatiu del dividend. Endesa va convertir-se en el valor més alcista de l'Íbex 35 dimecres en afirmar que estudia donar el 100% del seu benefici en dividend als accionistes i, a part, que distribuirà el 2016 un dividend extraordinari.

L'empresa d'energies renovables Gamesa ha recuperat novament la política de dividends, fet que l'ha catapultat cap a màxims dels darrers cinc anys. Bolsas y Mercados Españoles (BME), companyia destacada per tenir una rendibilitat per dividend molt bona, ha sorprès els inversors en anunciar que proposarà a la junta d'accionistes un increment del 38% del seu dividend.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.