Eines

Albert Solana

consultor en RocaSalvatella i co-autor de 'Big Data para directivos'

“La preocupació social sobre les dades digitals portarà a una regulació”

Si fas l'èmfasi en el caràcter massiu de les dades generes la necessitat de collir i acumular dades

El llibre defineix big data com “la presa de decisions o la prestació de serveis basades en l'ús de fluxos de dades digitals i la capacitat de processar-les en temps real”. No parleu de dades massives, per què?

Els directius ja feien servir les dades per gestionar el seu negoci; per tant no és cap novetat. El món digital en proporciona de noves i cal saber-les utilitzar en favor del negoci. Si evitem posar l'èmfasi en el caràcter massiu és perquè entenem que el directiu ha d'aprofitar la informació que té al seu abast ja sigui massiva o no. Al final la clau és que sigui informació útil.
La clau és saber quines dades són significatives?

Efectivament. En aquest sentit, si poses l'èmfasi en el caràcter massiu el que provoques és una necessitat de recollir i acumular dades, fet que comporta una inversió de temps i de diners. El que nosaltres proposem és inicialment fer una reflexió sobre quines dades realment necessitem i per a què. Quan tens això es més fàcil agafar les dades realment útils. I no acumular per acumular sense saber per què.
En quin lloc queden els estudis de mercat, quan pots tenir accés a tot l'univers?

Cal veure cada cas, però el que estem veient és que una cosa no substitueix l'altra. El fet que de sobte puguis analitzar de manera massiva totes les dades no desautoritza els estudis a partir de mostres. És un exercici que continua sent vàlid i del qual no hem de prescindir.
No ens cal un debat públic sobre com es pot utilitzar aquesta informació digital que generem moltes vegades sense saber-ho?

És un debat que tot just s'està apuntant. Com a usuari coneixedor d'aquest entorn sóc conscient del que implica tot el que faig, i malgrat tot acabo caient en el parany. I hi ha molta gent que té la sensació està sent vigilada com a Gran Germà. Per això, cada vegada més la societat demanarà què estan fent amb les seves dades qualsevol entitat, persona o empresa i això portarà a una regulació. En funció de com es faci pot passar que paralitzi projectes que estan sorgint. Per tant és important que els emprenedors tinguin en compte aquest aspecte.
El Big Data pot ser una font d'emprenedoria i ocupació?

Penso que sí, del big data no només se n'aprofiten les grans empreses sinó també petites empreses de nova creació que poden omplir espais on no arriben les grans, que no solen entendre gaire bé com es mouen els consumidors en l'entorn digital.
Moltes empreses han cedit informació molt important sobre els seus clients a les xarxes social. Què fan ara?

S'han esmerçat molts esforços per mantenir converses amb seguidors a les xarxes per aconseguir notorietat i contacte amb els usuaris. Però només a la teva pàgina web pots anar més enllà i conrear una base de dades. Ara han de girar i canviar la visió dels darrers anys i miren com poden fer perquè aquests usuaris de Facebook o altres xarxes migrin a un entorn propi. És una de les estratègies amb què ens estem trobant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.