Borsa

Correcció per Grècia

Noves notícies decebedores de Grècia frenen la tendència alcista. Els índexs abandonen els màxims de l'exercici i l'Íbex 35 retrocedeix un 3,32% setmanal en perdre els 11.400 punts.

L'Íbex 35 s'allunya del nivell dels 12.000 punts
i passa a registrar pèrdues en el balanç mensual en caure un 1,40% a l'abril

La tendència alcista dels principals parquets havia de quedar frenada tard o d'hora. I la correcció de nou ha arribat amb Grècia. Les negociacions entre el país hel·lè i els seus creditors per tal d'aconseguir un acord per pagar el nou tram del deute no avancen. I els mercats comencen a témer la suspensió de pagaments del país o una sortida de l'euro. Aquests han estat els principals motius que justifiquen la davallada que han tingut la pràctica totalitat de borses europees durant la setmana. Però no han estat els únics que han dut la correcció als parquets. També han afectat negativament l'evolució de la renda variable l'apreciació de la moneda europea i l'encariment del petroli, dos factors que entorpeixen la recuperació econòmica a Europa que ja ensumen –i celebren- els mercats des de fa mesos.

Tanmateix, els experts consideren que la correcció d'aquesta setmana era necessària i no eclipsa la tendència alcista dels mercats, que continua intacta. El ral·li que s'ha viscut d'ençà que va començar l'any i que ha impulsat les borses cap a màxims s'havia de frenar, ja que molts dels índexs cotitzen en els nivells màxims de l'exercici quan encara s'ha de veure si la crisi s'ha deixat enrere i els resultats de les empreses milloren a recer de la recuperació econòmica.

Adéu als 12.000.

L'Íbex 35 no ha estat aliè als retrocessos generalitzats, i els darrers dies ha abandonat la carrera cap als 12.000 punts. Si bé a principis de setmana va vorejar els 11.900 punts (dilluns va tancar en els 11.866,40 punts, el nivell màxim dels darrers cinc anys), les incerteses que planen pels parquets van acabar per fer-lo caure per sota dels 11.400 punts. Concretament, el selectiu índex s'ha acomiadat divendres en els 11.359,4 punts, nivell que suposa una correcció del 3,32% -la segona setmana més baixista de 2015-. L'Íbex 35 posa fi així a una ratxa que l'havia dut a encadenar cinc setmanes d'alces i a sumar una plusvàlua en el 2015 superior al 15%. Els darrers descensos minven fins al 10,51% el guany de l'índex d'ençà que va començar l'any i posen el vermell en el balanç mensual, ja que el selectiu arrossega unes pèrdues de l'1,40% a l'abril.

La banca ha estat un dels sectors més penalitzats en la setmana, llastrada per les tensions que envolten les negociacions amb Grècia. El Santander ha estat el més castigat dels bancs, en recular més d'un 7%, seguit del Popular, Sabadell, BBVA i CaixaBank, que han retallat més d'un 3% en cinc sessions. Cal destacar que amb aquesta ja són dues les setmanes en què la banca pateix en el parquet, atès que la setmana prèvia Bankia, Bankinter, Popular, CaixaBank i Bankia van estar entre els cinc pitjors valors.

La recollida de beneficis s'ha centrat especialment en aquells valors que més havien pujat darrerament, i International Airlines Group (IAG) i DIA han reculat des de màxims històrics, ficant-se entre els valors més penalitzats dels últims cinc dies.

Malgrat que el color vermell ha prevalgut a dins del selectiu Íbex 35, hi ha hagut un grapat de valors que han esquivat les pèrdues. La fi de l'ampliació de capital de Telefónica ha permès a l'operadora abandonar l'apatia de les sessions prèvies i recuperar la tendència alcista en revalorar-se més d'un 2%. Técnicas Reunidas també ha acabat la setmana en positiu, en veure's afavorida per la frenada de la davallada del preu del petroli. Per la seva part, Endesa, en màxims històrics, ha pujat al voltant de mig punt. Altres valors com ara REE, Jazztel i Enagás han acabat el divendres amb mínimes variacions setmanals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.