Borsa

Avenços entre dubtes

La borsa trenca amb els descensos i aconsegueix avançar malgrat els creixents dubtes que amenacen l'economia. L'Íbex-35 suma un guany del 2,1% setmanal i recupera els 11.500 punts

La Reserva Federal (FED) ajorna fins a més enllà del juny l'alça dels tipus per la feblesa que mostra l'expansió de l'economia nord-americana

La majoria d'índexs borsaris, tant d'una com d'altra banda de l'Atlàntic, es mouen en nivells molt elevats que l'escenari econòmic actual no justifica al cent per cent. Fins ara, els inversors han confiat en el positiu comportament de les borses en el present exercici per diferents factors entre els que destaquen el recolzament dels bancs centrals, la depreciació de l'euro, l'abaratiment del preu del petroli, una recuperació econòmica sostinguda i un acord definitiu a Grècia. Però ara per ara, la major part d'aquests ítems -que havien fet créixer la confiança en les borses- trontolla i els inversors no descarten que els parquets no hagin tocat sostre ja. És per això que, tot i que aquesta setmana s'han deixat enrere els descensos, els dubtes sobre la marxa a curt termini de les borses preocupa els inversors i això es tradueix en una reducció de la negociació borsària i en un comportament erràtic dels índexs borsaris.

Les darreres dades econòmiques conegudes a la zona euro evidencien una feblesa de l'economia que ha sobtat els mercats. A més a més, la fallida de Grècia plana pels parquets mentre l'acord amb els socis europeus s'ajorna una setmana i una altra, malgrat les promeses dels dirigents grecs. I l'economia nord-americana, que semblava que caminava pel camí de la expansió, ara dóna senyals d'esgotament que han obligat a la Reserva Federal (FED) a ajornar l'alça dels tipus prevista per al juny. I aquest canvi de plans s'ha reflectit en les divises, amb l'euro abandonant la tendència baixista que tan bé anava amb els plans dels inversors europeus, ja que abonava una temporada de millors beneficis empresarials de la mà de més vendes per l'efecte d'una divisa barata.

Canvi de terç.

Malgrat l'escenari confús i la volatilitat creixent, la borsa espanyola ha deixat enrere les pèrdues de la setmana prèvia i ha tancat amb un guany del 2,09% en cinc sessions, fins a acostar-se als 11.600 punts (va acomiadar-se divendres en els 11.5554,2 punts, nivells no vistos des de feia un mes). Amb aquests avanços, l'Íbex-35 ha eixugat les pèrdues que arrossegava al maig i, a falta d'una setmana per concloure el mes, guanya un 1,49% mensual i apuja fins el 12,40% la plusvàlua en 2015.

Dels cinc valors més alcistes de la setmana anterior, tres d'ells són aquest divendres en la llista dels més castigats. Els inversors han passat per caixa en Abengoa, Dia i Mittal Steel, accions que han restat més d'un 2% en cinc sessions.

La rotació de carteres, que porta els inversors a desfer posicions en aquells valors que han pujat més en les sessions prèvies, no ha arribat a Indra i el càstig a la tecnològica perdura una setmana més. Al 10,51% que va restar la setmana precedent se li afegeix aquest divendres més d'un 2% de davallada. FCC també s'ha vist sacsejada en la borsa, tancant amb un descens superior al 3,5%.

Per contra, les energètiques han brillat aquesta setmana en la borsa, amb Iberdrola, Gamesa i Endesa escalant més d'un 2,5%. Els inversors, ara amoïnats pels dubtes, tornen a mirar cap a companyies amb una elevada rendibilitat per dividend, entre les què precisament destaquen les energètiques i d'altres com Bolsas y Mercados (BME) que també ha rebotat més d'un 2% en la setmana. Però les alces més significatives de la setmana han estat les dels títols de Técnicas Reunidas i les de la multinacional tèxtil Inditex, que s'han enlairat més d'un 7% i d'un 6%, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.